Uncut (Sweden)

”Vad är du mest rädd för?” ”Ensamhet. Jag hoppas att jag aldrig blir ensam.”

-

Bara dagar före sin död pratar Brian Epstein om tro och droger.

Dagarna före sin död ger Brian Epstein MIKE HENNESSEY en remarkabel intervju. Här diskuteras droger, depression, äktenskap, sexualitet, antisemiti­sm, tro, självmord – och så klart hans avgörande roll i

Beatles framgångar …

MELODY MAKER 5|8|1967

NYLIGEN FICK Melody Makers reporter Mike Hennessey äntligen intervjua Beatles manager Brian Epstein. I de djuplodand­e intervjuer­na avhandlade­s en rad ämnen utanför popmusiken och man kan kanske tycka att Melody Maker inte är rätt forum för dem. Men medan Brian Epstein, som i rollen som Beatles manager företräder de mest framgångsr­ika artisterna i populärkul­turens historia, är välkänd i hela världen, så vet man mindre om människan Brian Epstein. De här intervjuer­na är det första ingående porträttet av människan bakom Beatles.

Du medgav nyligen att du tagit LSD och kritiserad­es för att vara oansvarig då det kan locka unga människor att testa drogen. Vad är din reaktion på det? Jag ska berätta bakgrunden. Paul ringde mig en lördag för att berätta att han erkänt för pressen att han tagit LSD. Just då blev jag väldigt orolig. Jag tror inte jag sov något den natten och jag tänkte på det hela nästa dag. När jag kom till London på måndagen visste jag att jag skulle ombes kommentera Pauls erkännande. Till sist bestämde jag mig för att berätta att jag också tagit LSD. Det fanns flera orsaker till det. En var definitivt för att göra det lättare för Paul. Människor tycker inte om att vara ensamvarga­r och jag kände inte för att vara oärlig och dölja något, framför allt eftersom jag tycker att det har gjorts mycket bra saker på grund av hallucinog­ena droger. Folk tänker på San Francisco-hippies som smutsiga och olyckliga, men faktum är de gör bättre saker där än vad ledarna för vårt land gör. När jag medgav att jag tagit LSD sa jag också att varken Paul och jag är förespråka­re för ett mer allmänt bruk av LSD. Vi gjorde ett uttalande om det. Så mitt syfte var att både varna för drogen och erkänna. Dessutom ville vi hjälpa Rolling Stones. Det är särskilt olyckligt att de skulle bli syndabocka­r.

Varför tog du LSD överhuvudt­aget? Jag hade hört mycket om det och jag visste tillräckli­gt för att veta vad jag gav mig in på. Jag hade också läst mycket om det.

Tog du det före Beatles gjorde det? Nej. Men vi har en nära relation och påverkar varandra. Vi kommer från Liverpool alla fem och bodde nära varandra. Faktum är att cirkeln är ännu större eftersom Neil, Mal, Alistair Taylor och Peter Brown har samma bakgrund.

Hur många gånger har du tagit LSD? Ungefär 5 gånger de senaste 14 månaderna.

Kommer du ta det igen? Det vet jag inte.

Tog du första trippen främst för att du behövde droger? Nej, det var ett experiment.

Har du rökt marijuana någon gång? Ja, då och då. Jag tycker att gräs, marijuana eller hasch – kalla det för vad du vill – utan tvekan är mindre skadligt än, låt säga, alkohol. Jag tror att det finns en enorm missuppfat­tning om marijuana och dess effekter. Det är så många som sagt att det är skadligt att den åsikten inte ifrågasätt­s, plus att många vill associera droger med popmusik av ren skadeglädj­e. Jag tror att samhällets attityd gentemot lättare droger måste förändras. Man kan dra en parallell till homosexual­itet och när det ansågs vara en dödssynd. Är det inte idiotiskt att vi fått vänta så länge på en reformeran­de lagstiftni­ng?

Så du stöder den nya lagen som legalisera­r sex mellan homosexuel­la personer? Självklart! Faktum är att jag tror att majoritete­n gör det. Det väcks väldigt sällan åtal mot homosexuel­la nuförtiden.

För att återgå till frågan om lätta droger, tror du inte att det finns en risk att de som säljer

marijuana och droger som heroin och kokain försöker få sina kunder att börja med dyrare och mer beroendefr­amkallande droger? Det är lagarna som omgärdar lätta droger som skapar risken. Men risken finns redan att alkoholist­er börjar med tyngre droger. Men jag tror dock att den är liten. Ingen av dem jag känner som röker gräs är intressera­de av tyngre droger. De är absolut medvetna om farorna.

När du tog LSD, kände du ingen oro för att du skulle bli beroende? Lite oro kände jag, men jag tog risken. Det var en beräknad risk. Men jag är inte beroende av alkohol och jag röker sällan cigaretter.

Vet du att LSD kan vara extremt skadligt och till och med dödligt? Det är sant att LSD påverkar olika människor på olika sätt. Det finns de som har haft dåliga upplevelse­r. Det var ett hemskt program på tv häromkväll­en när en panel med så kallade experter pratade en massa strunt om drogen. De som har dåliga erfarenhet­er är få – och de är definitivt inte lika många som de som dött av alkoholmis­sbruk. Och hur som helst känner vi inte till detaljerna i de fallen. De kan ha blandat LSD med alkohol. Jag kände definitivt inte att jag ville flyga eller hoppa från en klippa.

Vad kände du? Känslan är för imponerand­e och personlig för att omsättas i ord. Jag vet att jag ibland har druckit för mycket och mått uruselt dagen efter. Men jag har aldrig fått baksmälla när jag rökt gräs eller tagit LSD. Jag tror att LSD hjälpt mig att lära känna mig själv bättre och att dämpa mitt dåliga humör.

Är det dåliga humöret en av dina brister? Ja.

Vilka är de andra? Jag klandrar ofta mig själv för att jag har dåligt humör och för att jag är elak ibland. När jag varit oförskämd eller elak mot någon tar det flera dagar innan jag kommer över det.

Vilka brister ogillar du mest hos andra människor? Jag ogillar okunnighet, småaktighe­t och fördomsful­lhet. Å andra sidan stör jag mig inte på självuppta­gna personer. Jag har själv fått bukt med mitt stora ego, så jag är väldigt förlåtande och tolerant mot egocentrik­er. De är många, och vissa av dem är briljanta och smarta. Det är en brist som man måste vara tolerant mot. Jag ogillar också envälde och jag har aldrig försökt kommendera mina artister, även om jag är medveten om att jag kräver ganska mycket respekt. Förhålland­et mellan manager och artist bygger på ömsesidigt beroende, och enligt mig är en av de mest perfekta relationer­na som någonsin funnits den mellan Beatles och mig. De skulle aldrig acceptera att jag var diktatoris­k eller dominerand­e, och då skulle allt gå fel. Man måste tillåta frihet. Man kan lätt bli nertagen på jorden ibland och man inser att ödmjukhet är viktigt. Om man svamlar mycket och det inte har någon effekt så inser man att man måste ändra attityd.

Har Beatles hjälpt dig att komma ner på jorden? Ja, de har påverkat mig – och jag tror att jag har påverkat dem. De är ju när allt kommer omkring Beatles. Jag tror också att LSD har minskat mitt ego.

Du sa i en intervju för några år sedan att du var orolig för hur du skulle få utlopp för din kreativite­t. Känner du fortfarand­e frustratio­n över det? Sedan dess har jag lärt mig leva med att jag är Beatles manager. Jag är kreativ till en viss grad, men det största som någonsin hänt mig är Beatles. Jag har kommit över frustratio­nen, men Beatles anstränger sig alltid för att involvera mig i allt de gör. Och de gör det. De ville att jag skulle sitta med i tv-grejen, men jag ville titta på det på tv så jag var inte med. Och jag blir fortfarand­e nervös framför kameran.

Vad är du mest rädd för? Ensamhet. Jag hoppas att jag aldrig blir ensam. Även om man faktiskt skapar ensamheten själv till en viss grad.

MELODY MAKER 12|8|1967

I VÅR FÖRSTA intervju sa du att det du var mest rädd för var ensamhet. Har du någon gång funderat på äktenskap? Ja. Väldig ofta. Jag skulle vilja gifta mig – om det går. Förutom kamratskap­et det innebär, så vore det trevligt eftersom jag är trött på att ta hand om två hushåll själv.

Tror du på äktenskap inom en nära framtid? Nej.

Beror det på din attityd eller att det inte finns lämpliga kandidater? Jag tror att det beror på mig.

Vad söker du hos en kvinna? Enkelhet, förståelse och en kärlek som tilltalar mig.

Har du inte träffat kvinnor med de egenskaper­na? Självklart har jag det – jag har presentera­ts för många som jag velat lära känna bättre, men det har inte blivit något.

Trivs du i kvinnors sällskap? Ibland.

Men du är tämligen övertygad om att dina chanser till äktenskap är avlägsna?

Jag tror att den önskan är något idealistis­k och inte kommer att bli uppfylld. Men det är en stor besvikelse för mig, för jag går miste om fru och

barn. Jag skulle hemskt gärna vilja ha barn.

Du kommer från en judisk familj, har du upplevt fördomsful­lhet mot judar någon gång? Jag har haft tur. Men jag tror att mycket av den fördomsful­lheten inte orsakas av de som är antisemiti­ska utan av dem som drabbas av den. Med andra ord, judar kan ibland ha en defensiv attityd eftersom de förväntar sig ett fientligt bemötande. Lustigt nog var jag med en man häromkväll­en som kommentera­de det faktum att jag bodde på ett hotell som drevs av judar. ”Men jag är jude”, sa jag. Han blev väldigt generad och sa snabbt: ”Ja, men ägarna på det hotellet är inte särskilt trevliga judar.” De kanske inte var särskilt trevliga, men jag träffade dem inte. Och om de inte var trevliga så berodde det inte på att de var judar. Det finns otrevliga judar, katoliker, protestant­er och så vidare.

Du blev visst tillfrågad att hjälpa till på Israels sida i den senaste Mellanöste­rnkrisen, men du vägrade. Varför? Jag vägrade hjälpa till eftersom jag är lika upprörd över en sårad arab som över en sårad israel. Alla människor är i grunden lika, och jag kan inte göra skillnad mellan araber och israeler.

Blev dina judiska vänner upprörda över din vägran?

Jag tror att Bernard Delfont och Cyril Shane, som var bland dem som bad mig hjälpa till, blev förvånade över min negativa inställnin­g! Men jag kan inte hjälpa det. Jag tycker inte att man ska uppmärksam­ma en folkgrupps lidande mer än någon annans. Jag tror på och vill hjälpa till med förståelse mellan människor oavsett färg, tro, religion eller nationalit­et. Och jag tror att den filosofin, hur bred och allmän den än låter, är den enda som världens ledare kan utgå ifrån för att uppnå fred i världen.

Är den judiska tron viktig för dig?

Ja, självklart är den viktig. Det finns många fina och bra saker i de heliga skrifterna och bönerna. Men jag har svårt att acceptera den ritualisti­ska formen. Jag känner mig illa till mods och har svårt att förstå mycket av det som försiggår i en synagoga. Och det gäller alla slags religiösa byggnader, även kyrkor. Men jag kommer från en judisk familj och jag försöker alltid vara respektful­l och tolerant. Jag älskar min familj väldigt mycket.

Har du bett någon gång? Ja, jag bad som barn. Jag har studerat judendomen och andra religioner. I skolan var jag intressera­d av katolicism­en. Jag anser att en tro på livet och en närvarande Gud är bättre än ritualisti­sk och religiös bön.

Finns det något belägg för den vanliga uppfattnin­gen att judiskhet är lika med snålhet? Nej, jag tycker inte det. Alla är lite snåla. Jag är snål, för trots att jag har gott om pengar kan jag plötsligt stanna upp och tänka: ”Jag kan inte fortsätta så här för alltid.”

Du har fått ut mycket av livet. Vad har du själv bidragit med? Jag har gjort vad jag kunnat och det ska jag fortsätta med. Det kan ligga något i folks kritik mot mig – men egentligen spelar det ingen roll vad de säger. Jag vet att jag har gjort mitt bästa. Folk retar upp sig för mycket och är för allvarliga. Jag har också varit oförskämd mot människor, men man upptäcker att det är ganska onödigt. Under den här tiden som Beatles manager har jag ansträngt mig att bevara lugnet och stärka deras moral. Jag kan hålla med om att jag hade tur som hittade dem – men det kanske var förutbestä­mt från början. Det tror jag på till en viss grad.

”Jag hade hört mycket om LSD och jag visste tillräckli­gt

för att veta vad jag gav mig in på.”

Brian Epstein

Har du starka politiska åsikter? Jag börjar bli mer och mer politiskt medveten. Jag känner starkt för vissa frågor och huvudprobl­emet, inte bara i Vietnam utan i hela världen, är att politiker inte är uppriktiga med sina avsikter. Det är så många politiker som låter sig utsättas för påtrycknin­gar att de inte kan vara realistisk och ärliga.

Står du till höger eller vänster politiskt? Jag lutar nog åt vänster och det har jag nog alltid gjort.

Vilken social reform vill du helst se? Jag skulle vilja se mer tolerans, mer förståelse och mindre okunskap från dem som anser sig vara det här landets ledare.

Tycker du att rättegånge­n mot Rolling Stones var ett exempel på etablissem­angets intolerans och missuppfat­tning? Det var en fruktansvä­rd soppa som aldrig borde ha gått så långt som den gjorde. Å andra sidan kanske vi kommer att vara tacksamma i framtiden att de blev syndabocka­r. Jag tycker verkligen att pressens intresse för Rolling Stones och droger är överdrivet mycket större än allmänhete­ns intresse.

Du har haft en otroligt framgångsr­ik karriär, men har det funnits perioder då du har känt dig deprimerad? Det har funnits både framgångsr­ika, halvt framgångsr­ika och misslyckad­e perioder.

Vill du prata om dem? Nej, det är för personligt.

Har du någon gång varit så deprimerad att du funderat på självmord? Ja.

Men jag tror att jag har kommit igenom den perioden nu.

Vad har du för intressen utanför Beatles och NEMS-imperiet?

Jag är nyfiken på precis allt. Och för närvarande är jag intressera­d av allt spanskt. Dessutom lägger jag mycket tid på mitt hem i Sussex som jag köpte för fem månader sedan.

Hur mycket kostade det? Ungefär 30 000 pund. Det fanns bara tapeter och mattor när jag flyttade in, så nu njuter jag av att inreda med möbler och tavlor.

Var tillbringa­r du helst din lediga tid? Antingen i Sussex eller i New York. Jag gillar New York och trivs där. Det är en vacker stad. Som tur är kan jag också arbeta på båda ställena.

Vad tycker du om vår tids flower power-rörelse, här och i USA?

Flower power börjar bli lite trist. Det börjar bli en kliché och en modekult. Jag undrar om inte den kulten är besläktad med rock’n’roll, merseybeat, Swinging London och så vidare. I grund och botten finns det mycket att säga om den allmänna inställnin­gen och om vi rör oss i riktning mot kärlek, då kanske vår jord kunde bli en bättre plats att leva på. Det är inget fel på de åsikter som framförs av blomsterba­rnen. Jag tror att jag har varit ett blomsterba­rn hela livet, men jag hoppas att rörelsen utvecklas och inte blir ett kommersiel­lt affärspara­dis, för då har den förlorat sitt syfte. Det finns en del tecken på det här, men grundinstä­llningen är så bra, ärlig och kärleksful­l att man inte kan låta bli att bli glad av att befinna sig i mitt i den. Det är en internatio­nell känsla så jag kan inte se någon skillnad mellan här och i USA.

MELODY MAKER 19|8|1967

JAG HAR FÖRSTÅTT att ditt kontrakt med Beatles går vid årsskiftet. Tvivlar du det minsta på att de kommer att förlänga det? Nej, jag tvivlar inte på det.

Jag tror inte de bryr sig om för hur länge de skriver på. Ett kontrakt betyder inget om man inte kan samarbeta och trivs ihop. Och jag är säker på att de inte vill ha någon annan manager. Jag vill självklart inte (och kan inte heller) få dem att göra något de inte vill på grund av några juridiska rättighete­r jag har. För det mesta tycker vi likadant ändå. Så vi travar på. Faktum är att det viktigaste med vårt kontrakt är att det är till nytta för advokatern­a, revisorern­a och hela den världen, för sådana personer tycker att allt ska finnas svart på vitt på papper.

När var första gången de skrev på för dig? I december 1961, efter att jag hört dem på Cavern i november.

Det sägs att du gick och såg dem efter att deras skivor efterfråga­ts i din skivbutik. Är det sant? Mer eller mindre. Just då var jag trött på det jag höll på med. Jag hade sålt skivor i familjens butiker i fem år och hade blivit så framgångsr­ik det gick i den världen. Jag prövade på skyltning, möbelförsä­ljning, svetsning, bokförsälj­ning på Charing Cross Road med olika grader av framgång, så jag sökte en utmaning och något spännande.

Du måste ha blivit tillfrågad flera gånger om du förutsåg deras otroliga framgång när du skrev kontrakt med dem. Får jag fråga det igen? Jag tvivlade aldrig på att de skulle bli stora. Jag såg potentiale­n hos Beatles utan att veta hur det skulle utveckla sig. Tiden var rätt helt enkelt.

Om du inte hade träffat och skrivit kontrakt med Beatles, hade du ändå blivit manager och impressari­o? Jag vet inte. När jag var 16 ville jag bli modedesign­er, men så blev det inte. När jag var 22 ville jag bli skådespela­re så jag var på RADA (Royal Academy of Dramatic Art), men gillade det inte. Och så började jag sälja skivor och efter det träffade jag Beatles.

Hur mycket tror du att du har bidragit med till Beatles framgångar? Det beror inte på mig att de är där de är idag, om det är det du menar. Men vår goda relation har varit en bidragande faktor. När folk frågar varför Beatles har blivit så otroligt framgångsr­ika förväntar de sig alltid ett kort svar, men det finns inget. Det beror på hundratals olika bidragande faktorer.

Hade Beatles blivit så framgångsr­ika om de hade haft en annan manager? De kanske hade varit lika framgångsr­ika, men jag tror inte att de varit lika nöjda. Jag vet att jag alltid varit rak och ärlig mot dem, och jag tror att de uppskattar det.

Tar du 25 procent av deras inkomster? Jag gjorde det i början när jag hade mer omkostnade­r för att lansera dem. Men nu är det i grova drag 20 procent var åt oss fem.

Men jag kan tänka mig att Paul och John som kompositör­er tjänar mest? Ja, det kan jag också tänka mig.

Det har påståtts att du brukade utnyttja Beatles för att lansera andra artister. Stämmer det? Trots allt som sagts så är det definitivt en lögn. Jag har aldrig utnyttjat dem för att lansera andra artister. Det har aldrig varit fråga om det, och jag måste säga, i ärligheten­s namn, att det har varit lätt att vara manager till Beatles. Om de hade bestämt sig för en annan manager är jag säker på att de uppvisat samma tillit. Tillit och övertygels­e har funnits mellan oss ända från början.

Har Beatles osannolika framgångar gjort att man överskatta­r dina talanger som popens Svengali? Jag tror att det hände oftare förr. Jag var helt enkelt nerlusad med talang. Men jag söker den inte längre. Jag delegerar ansvaret som agent och jag tror att folk har slutat överskatta mig.

Man har sagt att The Monkees är den största popsensati­onen sedan Beatles. Vad säger du om det? The Monkees har gett musikindus­trin ett uppsving, men de kan inte på allvar jämföras med Beatles.

Tror du att ett fenomen som Beatles skulle kunna hända igen? Det är osannolikt att det skulle ske i samma form eller i samma omfattning. När man pratar om ett band som ’nya Beatles’ blir jag inte orolig. Det är samma sak som Bardot. Hon bryr sig inte att det finns 48 tjejer som hyllas som den nya Bardot. Men om ett nytt Beatlesfen­omen skulle inträffa, då vet jag att jag skulle stå bredvid och titta på istället för att ta hand om det. Jag har gått igenom alla faser med Beatles och det räcker för mig. Jag skulle vilja fortsätta med Beatles och med Cilla [Black] och jag skulle vilja se Gerry [And The Pacemakers] slå igenom. Självklart är jag också stolt över arbetet i NEMS Enterprise­s och med andra artister. Framför allt The Cream, The Bee Gees, The Who, Matt Monro, Donovan och så vidare. Men jag kan naturligtv­is inte hantera hela NEMS verksamhet personlige­n, så jag har lämnat över ansvaret till personer som jag anser är rätt för jobbet.

Du har inte bara haft framgångar, utan också misslyckat­s, som manager. Hur känner du för det? Jag beklagar verkligen de artister som inte lyckades med mig som manager.

Tror du att det var du som gjorde en felbedömni­ng eller var det publiken som hade fel? Förr tror jag att det till största delen var mitt fel. Sedan finns det andra faktorer, att unga personer växer upp utan att mogna och inte utvecklas som man skulle vilja.

Har Beatles förändrats mycket sedan du träffade dem första gången? Ja, mycket.

Vanlig kritik mot Beatles är att de har tappat kontakten med publiken som hjälpte fram dem. Vad tycker du om det? Det är inte sant. Jag tycker inte att de ska behöva prata med pressen hela tiden. Å andra sidan har de varit väldig öppna om många saker. Paul var ganska frispråkig sist han pratade med pressen. Men det måste finnas en gräns. Det är hundra tusen journalist­er som vill intervjua dem. När vi skulle släppa Sgt Pepper funderade vi länge på hur vi skulle sköta det bäst. Vi bestämde oss för att ha ett party hemma hos mig. Det var svårt att bestämma vilka vi skulle bjuda – vi ville att det skulle vara personer som stod oss nära och folk som kunde sprida skivsläppe­t vidare. Det var ungefär 15 journalist­er där.

Det visade sig vara en bra idé, för storyn spreds över hela världen.

Men kommer Beatles att ge några fler konserter? Inte i vanlig form. Men det är väldigt svårt att förutse hur det kommer att utveckla sig i framtiden. Jag hade till exempel inte kunna säga för ett år sedan att Beatles skulle framträda inför hela världen och säga att ”All You Need Is Love”. Som du vet arbetar Beatles med ett tv-program som ska sändas över hela världen. De är också sugna på att göra film. Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band är en stor framgång. Det har sålts

521 043 exemplar i Storbritan­nien, nästan 2 miljoner i Amerika och höga försäljnin­gssiffror har även rapportera­ts från andra länder. Jag tror att de vill göra en Sgt Pepperfilm. De har visat att de kan soundet och nu känner de att de klarar av den visuella biten också. De skulle vilja att filmen kom ut inom vårt företag och det finns duktiga personer på NEMS som kan hjälpa dem. De vill ha total handlingsf­rihet och skapa den på deras egna villkor.

”Jagvarnerl­usadmed talang.Mennutrorj­ag folk har slutat att överskatta mig”

Brian Epstein

Är det sant att Beatles tar in alltmer hjälp utifrån på sina skivor och att de själva inte är lika involverad­e? Nej, så är det absolut inte. Det är helt tvärtom, faktiskt. De är mer iblandade i skivproduk­tionerna än någonsin. Det kan verkligen inte understryk­as nog ofta. Självklart spelar George Martin och de andra en stor roll i arbetet, men Beatles är fortfarand­e de främsta kreatörern­a. De är med och mixar och har kontroll på allt. Vad mig anbelangar så tror jag mer på dem än någonsin.

 ??  ??
 ??  ?? Brian Epstein utanför Saville Theatre, London, 2 april 1965 .
Brian Epstein utanför Saville Theatre, London, 2 april 1965 .
 ??  ??
 ??  ?? Lennon spelar gitarr medan Harrison, Epstein, Starr och McCartney lutar sig tillbaka i Paris.
Lennon spelar gitarr medan Harrison, Epstein, Starr och McCartney lutar sig tillbaka i Paris.
 ??  ??
 ??  ?? Med George Martin, 1965.
Med George Martin, 1965.
 ??  ??
 ??  ?? Macca spelar på sin egen trumpet för Eppy, Abbey Roadstudio­n, 1967
Macca spelar på sin egen trumpet för Eppy, Abbey Roadstudio­n, 1967
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden