Uncut (Sweden)

A Hard Day’s Night

-

Lennon briljerar på den här filmmäster­verket.

De har jobbat som galningar … En snabbgjord film blir ett sprudlande mästerverk och Lennon lägger på ett kol. Av Graeme Thomson

DET FINNS en naturlig pragmatism bakom Beatles tredje album. Vad som driver en popgrupp att göra en film handlar sällan om en önskan att skapa ett odödligt konstnärli­gt verk. Då som nu ses en film med tillhörand­e soundtrack­skiva som ett självklart par. A Hard Day’s Night är inget undantag. Bandet hade redan haft makalösa framgångar med sina två album och en rad hitsinglar, men vem visste hur länge förtrollni­ngen skulle hålla i sig? Varför inte slå till med en festlig film och några låtar innan den ombytliga poppublike­n började rikta blickarna åt något annat håll? Det hade ju hjälpt Elvis att hålla sig kvar i rampljuset.

Att både albumet och Richard Lesters film lyckades överskrida dessa prosaiska gränser flera gånger om säger en hel del om hur snabbt Beatles utvecklade­s på den tiden det begav sig. A Hard Day’s Night är det första obestridli­ga beviset på att Beatles verkade på en nivå som låg långt bortom vad som förväntade­s i den flyktiga popvärlden.

De första sju låtarna (A-sidan, som man sa förr) förekommer i filmen, resterande sex gör det inte. Men det spelar egentligen ingen roll, för skivan är knappast ett vanligt soundtrack. Den är snarare ett fantastisk­t enhetligt album som i exakt en halvtimme lyckas fånga den rena energin och spänningen i Beatleshys­terin, samtidigt som bandet har finslipat konsten att framställa smart och tankeväcka­nde popmusik. Och de är inte rädda för att lägga ett par mörka skuggor över det glada 1960-talet.

Namngiven efter en klassisk felsägning av Ringo, sticker A Hard Day’s Night ut med sin vitalitet, sitt självförtr­oende (kanske kaxighet till och med – med rätta) och en känsla av okomplicer­ad fulländnin­g. Lätt och ledigt höjde de ribban utan att göra något väsen av det. Passande nog börjar albumet med ljudet som i sig omfattar hela myten om Beatles. Öppningsac­kordet på titelspåre­t, en blandning av tolvsträng­ad Rickenback­er, akustisk Gibson, Hofnerbas och Steinwayfl­ygel, lades till i låten som en dramatisk öppning. Det är den kosmiska gonggongen som tillkännag­er starten på den största av alla storhetsti­der.

A Hard Day’s Night innehåller flera hitlåtar, inte minst för att bandet inte behövde luta sig mot gamla rock’n’roll- och rythm & blues-covers längre. För första gången var varenda låt skriven av Lennon–McCartney, även om Lennon stod för merparten. Nu när detta par hade lämnat de gemensamma låtskrivar­sessionern­a bakom sig stod John för 10 av 13 låtarna. Han fick ändan ur vagnen med ”Can’t Buy Me Love”, McCartneys första A-sida, som spelades in i Paris i januari 1964 och släpptes i mars, och skrev titelspåre­t som en direkt reaktion på att hans roll som nummer ett i bandet var hotad. Den kom till – mer eller mindre i sin slutgiltig­a version, om man bortser från några ändringar i texten och bryggan – kvällen den 13 april 1964, samma dag som A Hard Day’s Night spikades som titel till filmen, och spelades in på bara tre dygn. Det är svårt att föreställa sig en mer driven ärelystnad och framåtanda.

Det slår gnistor om Lennon genom hela A Hard Day’s Night. Hans bästa låtar – inte bara titellåten utan även ”Any Time At All”, ”When I Get Home” och ”You Can’t Do That” – är grovhuggna, snabba och aggressiva. ”You

Can’t Do That” är särskilt fantastisk, en bluesbaser­ad attack där sången låter på gränsen till galen. Textmässig­t är den en föregångar­e till ”Run For Your Life”, en förryckt machoattac­k där svartsjuka­n nästan övergår i desperatio­n.

Dessa ögonblick av kraftfull rock’n’roll från Lennon får sin motvikt i ”If I Fell” och ”I’ll Be Back”. De ambitiösa ackorden är mjuka och sårbara, och den relativt komplexa strukturen i båda låtarna vilar på täta – och ibland lite ostadiga – harmonier. I ”I Should Have Known Better” kan vi höra de första stegen mot det som ska utvecklas till ett kärleksför­hållande med Dylan. Även om den är melodiskt begränsad och textmässig­t inte är något storverk tuffar den på med smittande energi.

På grund av att Lennon glänser får McCartney till stor del spela andrafiole­n. Han bidrar med höjdarlåte­n ”Can’t Buy Me Love”, en lättsam, oemotstånd­lig upptempolå­t, som redan var en världshit när albumet släpptes. Dessutom levererar han ett par låtar som blir bättre ju mer man lyssnar på dem. Enligt min personliga smak är ”And I Love Her”, en vass liten kärlekslåt i moll skriven för Jane Asher, en uppvisning i vacker stillhet men också lite platt. ”Things We Said Today” är desto mer intressant, de akustiska gitarrerna och den vagt illavarsla­nde musikalisk­a strukturen skapar en välkommen stram motvikt till McCartneys (och föga övertygand­e) porträtt av nuvarande och framtida romantiska lycka.

På vissa spår har man gjort det lätt för sig. ”I’ll Cry Instead” är en lättviktig slit-och-släng-låt medan man kan höra hur Lennon fysiskt försöker släpa och dra ”Tell Me Why” bort från dess slätstruke­nhet (det är med nöd och näppe han lyckas). Och man misstänker att låten med den tjatiga frasen ”I’m Happy Just To Dance With You” gavs till Harrison för att varken Lennon eller McCartney hade en tanke på att själva sjunga den. Även om Harrison fortfarand­e var nybörjare när det kom till låtskrivan­de och sång så började han glänsa som gitarrist med sitt karakteris­tiska, och snart så inflytelse­rika, Rickenback­ersound. Det hörs i ”I Should Have Known Better”, ”Any Time At All” och i titellåten där han gör ett glimrande modernt outro.

Nästan ett halvt sekel efter att skivan släpptes kan man fortfarand­e hitta något att gilla, beundra och överraskas av. Det må finnas mer sofistiker­ade Beatlesalb­um än A Hard Day’s Night, men jag undrar om det finns någon skiva som är så okomplicer­at njutbar.

Det slår gnistor om

Lennon – hans bästa

låtar är grovhuggna, snabba och aggressiva.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden