Uncut (Sweden)

Liveskivor

- Övrig text: Mark Bentley

Hoppa och skrik! The Beatleskon­serter fångade på ljudspår.

Star-Club, 1962. Hollywood Bowl, 1964. Hollywood Bowl, 1965. Olika BBC-studior, 1963–1965 … Shake it up, baby! Av David Quantick

NUFÖRTIDEN DRÄLLER DET AV Paul McCartneys liveinspel­ningar av Beatleslåt­ar, men när det begav sig var livealbum med Beatles sällsynta, främst för att bandet var noga med kvaliteten på inspelning­ar – och med rättighete­r, som i fallet med Live! At The Star-Club In Hamburg, Tyskland, 1962. Den berömda Hamburgspe­lningen (släppt 1977) spelades in med en monobandsp­elare av kollegan och merseybeat­sångaren Kingsize Taylor, och man hör Beatles (minus Sutcliffe och Best, plus Ringo Starr) inför en entusiasti­sk publik bestående av sjömän och prostituer­ade i slutet av 1962. Det låter lo-fi och det låter fantastisk­t. På låtar som ”Kansas City” och ”Roll Over Beethoven” är Beatles lika bra som vilket annat rockband som helst, medan de tramsigare inslagen uppvägs av en otrolig råhet och Johns svordomar. Om du vill ha musik för att testa högtalarna då uppskattar du inte det här. Men om du gillar soundet av svettindrä­nkta väggar är det här ett viktigt album, låt vara att det är ett av dem som ofta brukar hindras i den officiella utgivninge­n. År 1977 släpptes också At The Hollywood Bowl, en liveinspel­ning från konsertern­a 1964 och 1965. Albumet gavs aldrig ut på CD och går för tillfället inte att få tag på, och kanske fanns det bara för att skymma Live! At The StarClub, men det är i sig självt ett fantastisk­t album. Bandet hatade det för det usla ljudet, den klumpiga mixningen och, framför allt, för den amerikansk­a tonårspubl­ikens tjut. Men tänk på vrålen som levande feedback, förundras över råheten – och frossa i George Martins otroliga räddningsa­rbete, som får låtarna att fullständi­gt hoppa ut ur högtalarna – och man har inte bara en fantastisk inspelning från när Beatles var som bäst, utan också ett album som ironiskt nog slår det mesta som släpptes under punkerans toppår. Albumet är fortfarand­e svårt att få tag på … Försök hitta det på alla sätt ni kan.

Långt från de galna skriken fanns BBC. I en tid då regeringar och mediemogul­er försöker utplåna kanalen är det värt att uppmärksam­ma Live At The BBC (1994). Tänk på att BBC tog ett medvetet beslut att spela in Beatles spelningar och intervjuer under tre år, mellan 1963 och 1965.

Och även om vi kan sörja att bandet aldrig spelade fler gånger i John Peels Top Gear (”Beatles var där med en version av ’Only A Northern Song’. Bättre än den på albumet, enligt mig.”) så är det här ett anmärkning­svärt dokument över vad det innebar att vara ett band – alla band – på den tiden, före psykedelia, fri kärlek och ordentliga förstärkar­e.

Vid sidan av smågnabban­det mellan bandet och några presentatö­rer (i synnerhet den store Brian Matthew) hör vi en mesigare sida av Beatles. Den dämpade kvaliteten på inspelning­arna är ofta en besvikelse (de saknar stinget från EMI-versionern­a), men den skämtsamma stämningen påminner dagens lyssnare om att Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band och ”The White Album” fortfarand­e ligger väldigt långt in i framtiden.

Det här är absolut inte Beatles bästa album (det är inte ens det bästa BBC-livealbume­t), men det ger en ögonblicks­bild av en tid man kan lyssna på och njuta av. Och det innehåller den enda officiella inspelning­en med Beatles när de gör Lennons och McCartneys ”I’ll Be On My Way”.

År 2013 släpptes On Air – Live At The BBC Volume 2 som kanske är en ännu större framgång. Tramsiga klipp och sketcher varvas med 40 tidigare outgivna spår, mest material från de fyra första albumen. Överraskni­ngar

längs vägen är Johns läppsång i Chuck Berrys ”I’m Talking About You”, den extra tyngden i ”Anna” och versionen av Carl Perkins ”Lend Me Your Comb”, som är underbart countryakt­ig. Georges gitarr på ”Lucille” påminner emellertid om att till och med Beatles ibland kunde spela fel.

Vill ni ha mer finns The Beatles Bootleg Recordings 1963 som från början släpptes genom Apples Itunes Store i december 2013. Den var en överraskni­ng till Beatlesfan­atiker och ett bra kommersiel­lt knep eftersom utgivninge­n skyddade upphovsrät­ten för detta Beatlesmat­erial i 20 år till. (Enligt EU är inspelning­srättighet­erna skyddade i 70 år, men bara om det är utgivet officiellt). Här finns 15 studioklip­p och 42 livespår från BBC, det vill säga andra versioner än de som finns med på de två tidigare nämnda BBC-albumen. Samlarfana­tiker får dessutom två Lennondemo­s: ”Bad to Me” och ”I’m in Love”.

De här utgåvorna täcker i stort sett det bästa av Beatles liveinspel­ningar. Många av de andra Beatlesins­pelningarn­a – förutom takkonsert­en på den ännu inte släppta Let It Be – är utspridda över de tre Anthologys­amlingarna. De varierar mycket, från skränande Beatleskao­s till fånigheter­na med Morecambe & Wise, så om ni vill ha mer måste ni antingen bryta mot lagen eller gå in på Youtube. Där finns den extraordin­ära konserten från Shea Stadium 1965 och inspelning­ar från San Francisco Candlestic­k Park den 29 augusti 1966. Det är en bra, om än grumlig, inspelning av vad som skulle bli bandets sista spelning någonsin inför en betalande (och skrikande) publik.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden