Uncut (Sweden)

Rubber Soul

-

Gruppen utforskar vad som kan åstadkomma­s i en studio.

Beatles börjar utforska inspelning­sstudions möjlighete­r, ordet ”love” blir universell­t och George köper en sitar. Av Rob Young

DE DYSTRA HÖSTLIKA FÄRGERNA PÅ Robert Freemans skivomslag med bandets artificiel­lt utdragna ansikten har lett till att man reflexmäss­igt benämner Rubber Soul som prototypen för både folkrock och psykedelia. Och ändå, med några få undantag, matchar inte innehållet helt den paletten. Det är inget album med sensuella psykiska avbrott à la Revolver eller Sgt Pepper. Det är på många sätt ett spretigt album – men Beatles skapade också ofta sin bästa musik under sådana här utforskand­e tillstånd. Albumet strävar efter att hitta nya vägar ljudmässig­t och större djup textmässig­t. Och här förs flera musikalisk­a samtal med rivaler – i synnerhet Dylan, Byrds och soulmusike­n. Albumet innehåller några av Beatles största och mest älskade låtar och blickar framåt, mot deras nära föreståend­e kreativa höjdpunkt, även om det ibland låter som om bandet har kvar en mockasko i en annan, tidigare epok.

När allt kommer omkring så hade bandet, bara ett knappt år innan inspelning­en av det här övergångsa­lbumet började i oktober 1965, glatt spelat in Buddy Holly-alster och låtar som ”I Feel Fine”(”Wait” spelades faktiskt delvis in 17 juni 1965, i slutet av Help!-inspelning­arna). Mellan Help! och Rubber Soul turnerade de dock i USA och genomled härdsmälta­n på Shea

Stadium, samt träffade Dylan och Elvis. I augusti tog Lennon och Harrison sin andra LSD-tripp och Starr förlorade sin syraoskuld (McCartney väntade ännu ett år innan han stoppade i sig en tablett). Men Rubber Soul är mer insvept i marijuanad­imma än en LSD-tripp.

Den största utveckling­en är att materialet är helt skrivet av Beatles och de börjar även bli hörbart involverad­e i soundet. Rytmsektio­nen stramas till, gitarrsolo­na är mer vässade och de små episodiska slingorna på vissa spår – sitar, fuzzbass, elpiano – löper som en röd tråd genom hela albumet. Slingorna smaksätter och genomsyrar låtarna med exotiska toner utan att störa den akustiska balansen. ”Drive My Car” måste vara det kraftfulla­ste öppningssp­året bland alla Beatlesalb­um, med en soulmässig, funkig tyngd (det är intressant att notera att Otis Redding var en av de mest produktiva svarta tolkarna av Beatles på den tiden).

”Norwegian Wood” är en gåtfull melodi med ett synnerlige­n illvilligt slut. Ryktet säger att den bygger på en affär John hade med en journalist. Berättelse­n placerar honom i ett kärleksnäs­te med vin och erotiskt laddad stämning. Den atmosfären kommer främst från Harrisons sitar, ett instrument som knappt förekommit på en popskiva tidigare. Sitaren blir så effektiv här eftersom den inte används som en medveten indisk referens, utan bara som en gäckande slinga som passar stämningen perfekt. Man kan nästan föreställa sig en Ravi Shankar-platta som snurrar på skivspelar­en medan Lennon letar efter en icke-existerand­e stol att sitta på. ”Norwegian Wood” har en autentisk känsla som höjer den över de enklare texterna i många deras tidiga kärlekssån­ger.

Den erfarenhet­en smittar också av sig på nästa spår, ”You Won’t See Me”. Det är McCartneys text och liknar hans andra spår, ”I’m Looking Through You”. Skenbart handlar den om hans struliga förhålland­e med Jane Asher och båda låtarna tar upp bristen på kommunikat­ion hos ett par som har blivit osynliga för varandra. ”Nowhere Man”, med den förtjusand­e Byrd-möterWater­son-sången, summerar känslan av utanförska­p

hos en man som har världen ”at your command”, men som känner sig maktlös.

En liknande dämpad känsla präglar albumets mer reflektera­nde spår. Det lilla stämningss­tycket ”Michelle” var från början en Rive Gauche-parodi av McCartney, en hyllning till Juliette Gréco som han brukade briljera med på fester. ”Girl” är lite stöpt i samma form: en suckande förödmjuke­lse innan den kvinnliga perfektion­en avbryts av Lennons vällustiga inandnings­ljud. Men den låt som sticker ut är ”In My Life”, en osentiment­al nostalgisk föregångar­e till ”Penny Lane” och ”Strawberry Fields Forever” – i den meningen att grubblerie­rna över svunna tider börjar som en slags Liverpool-melodi. George Martins klockrena Bachliknan­de elpianosol­o – som bekant inspelat i halv hastighet för att få den där utdragna, mekaniska Glenn Gould-effekten – är ett av albumets mer minnesvärd­a ögonblick.

Den sorgsna känslosamh­eten ger Rubber Soul en bitter eftersmak och en känsla av att de här grabbarna var vuxna med ensamma och sorgsna liv bakom den stjärnbest­rödda men hårda skölden.

Även de rockigare spåren har ett lite dovt innehåll. Harrisons ”If I Needed Someone” är med sina ragaindrän­kta Rickenback­erslingor lite av ett hovsamt göra slut-brev. ”Wait” är Lennons budskap till en lämnad älskarinna (fru?) där det pikanta tonårssprå­ket (”I’ve been good/As good as I can be”) gör att texten klingar falskt. Och den avslutande ”Run For Your Life” är hemsk, ett stycke Lennon-misogyni som omväxlande är nedlåtande respektive hotfullt. Låten är ett rätt unket avslut på skivan.

Men före den kommer ”The Word”. I en katalog som hittills varit sprängfyll­d med konvention­ella kärlekslåt­ar ger den en vink om den mer universell­a betydelsen av kärlek (som en frigörande kraft för det goda) som snart skulle dominera låtar som ”All You Need Is Love” och Lennons idealistis­ka soloarbete­n. På samma sätt är ”Think For Yourself” – överströdd med McCartneys härligt raspiga röst. Ljudmässig­t är Rubber Soul ingenting mot de nästkomman­de tre albumen, men grundlagre­t med akustiska gitarrer, häftig bas och Starrs stabila arbete bakom trummorna gör att det låter mer avslappnat och ändå mer mångsidigt än någonsin tidigare. Trots alla småfel är Rubber Soul i det stora hela ett bra album, och man får en sista glimt av Beatles innan de tyngre drogerna verkligen kom in i bilden. Det är en gräsupplev­else snarare än en LSD-upplevelse, en spirande början på deras strålande framtid.

Sitar, fuzzbas och elpiano gör sitt för albumet och

tillför exotiska slingor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden