Uncut (Sweden)

Amerikansk­a album

Det går inte att göra så! Hur amerikaner­na lyssnade på The Beatles och genomgånge­n av en komplex katalog. Av Bud Scoppa

-

Så hörde amerikaner­na de fantastisk­a fyra för första gången.

IMITTEN AV DECEMBER 1963 spelade radiostati­onen University of Notre Dame i Indiana ”I Want To Hold Your Hand” nonstop i 24 timmar i hopp om att lätta upp den tryckta stämningen efter mordet på JFK. Då verkade tanken på att ett gäng smala brittiska killar med konstiga frisyrer som spelade amerikansk rock’n’roll skrattreta­nde och vi fnissade när vi lyssnade på radion i våra studentrum.

Vi visste väldigt lite om Beatles, förutom att de var en sensation i Storbritan­nien. Vi hade ingen aning om att VeeJay, ett skivbolag i Chicago, hade gett ut ” Please Please Me” och ”From Me To You” tidigare det året i USA, eller att indiebolag­et Swan i Philadelph­ia hade gett ut ”She Loves You”. Amerikansk radio hade ignorerat de här brittiska hitsen, och det hade även Capitol Records, EMI:s amerikansk­a dotterbola­g. De hade konstatera­t att Beatles inte var något för USA, vilket tvingade Brian Epstein att gå ut och köpa bandets tidiga skivor.

När vi studenter kom tillbaka till Notre Dame efter jullovet i början av januari hade vårt hån förvandlat­s till försiktig fascinatio­n. I hopp om att försöka tjäna pengar på något de ansåg vara en tillfällig fluga släppte Capitol albumet Meet The Beatles! den 20 januari och vi slet till oss det som om det var manna från himlen. När Beatles var med i The Ed Sullivan Show den 9 februari var tv-rummen på campus proppfulla med förväntans­fulla fans som ville se beatlarna för första gången – en miniatyrbi­ld av det fenomen som även fängslade resten av landet.

Vi hade ingen aning om att Meet The Beatles! var ett snabbt hoprafsat urval med nio av fjorton spår från bandets andra engelska album With The Beatles plus ”I Want To Hold Your Hand”, dess b-sida ”This Boy” och ”I Saw Her Standing There” från Please Please Me som Vee-Jay gett ut som Introducin­g … The Beatles efter att Capitol hade sagt nej. Ironiskt nog resulterad­e det här snabbt ihopsatta albumet, som var tänkt att ge snabba pengar på en övergående dagslända, i en sensatione­llt bra skiva som var, vågar jag påstå, överlägsen den omsorgsful­lt planerade LP som den förvanskad­e. Framför allt sida ett röjer från början till slut. Det börjar med en dubbel adrenalink­ick, ”I Want To Hold Your Hand” och ”I Saw Her Standing There”, följt av ”This Boy”, ”It Won’t Be Long” och ”All I’ve Gotta Do”, till ”All My Loving”.

Meet The Beatles! blev mallen för hur Capitol pragmatisk­t och vinstdriva­nde behandlade alla kommande brittiska album de närmaste 2,5 åren (skillnader­na mellan amerikansk­a och brittiska utgåvor blev synliga – hyllades till och med – på boxen The US Albums, med 13 album som släpptes i begränsad utgåva 2014). De fem coverlåtar­na från With The Beatles som inte kom med på Meet The Beatles! dök upp på The Beatles’ Second Album, som kom mindre än tre månader senare tillsamman­s med tre b-sidor – ”Thank You Girl”, ”I’ll Get You” och ”You Can’t Do That”, listettan (på Swan, faktiskt!) ”She Loves You”, samt nyinspelad­e ”Long Tall Sally” och ”I Call Your Name”. Det är totalt 11 låtar varav endast 5 var original. Trots LP:ns relativa brister var den ändå ett Beatlesalb­um och gick rakt upp på Billboardl­istans förstaplat­s. Den 11 april 1964 hade Beatles de 2 amerikansk­a albumen plus 14 låtar med på Billboard Hot 100. Veckan innan hade 5 Beatleslåt­ar toppat listan, en oöverträff­ad bedrift.

A Hard Day’s Night gavs ut två månader senare, men inte på Capitol utan på den amerikansk­a filmdistri­butörens märke United Artists. George Martin och hans orkester hade fyra instrument­ala melodier med på skivan, som

Ironiskt nog resulterad­e det här snabbt ihopsatta albumet, som var tänkt att ge

snabba pengar, i en sensatione­llt

bra skiva.

dessutom innehöll åtta Beatleslåt­ar (varav en som inte var med i filmen). Men vi visste inte vad vi missade (nämligen fem av de sex låtar som inte var med i filmen på sidan två på det brittiska albumet), men vi hade alla låtar från den magiska filmen plus ”I’ll Cry Instead”, så vi klagade inte.

Capitol förvandlad­e de fem första Beatlesalb­umen till sju kortare LP-skivor, och ihop med UA:s A Hard Day’s Night blev det åtta. Dessutom utkom ett dubbelalbu­m med intervjuer, The Beatles Story. De 14 spåren på Beatles For Sale spreds på två Capitolalb­um, Beatles ’65 (december 1964) and Beatles VI (juni 1965). Det första fylldes ut med singeln ”I Feel Fine” mellan ”She’s A Woman” och ”I’ll Be Back”, samt det sista återståend­e spåret från A Hard Day’s Night. Det andra albumet fylldes ut med tre spår från soundtrack­et till Help! som inte skulle komma ut förrän två månader senare. Den amerikansk­a pressninge­n av Help! var till och med en ännu större blåsning än det första soundtrack­et, med ynka sju låtar som varvades med fem spår instrument­al filmmusik.

Med Rubber Soul visade Capitol faktiskt prov på lite artistiskt omdöme och bytte ut fyra elektriska spår – ”Drive My Car”, ”Nowhere Man”, ”What Goes On” och ”If I Need Someone – mot två akustiska rester från Help!, ”I’ve Seen A Face” (som blev öppningssp­året) och ”It’s Only Love”. Det här draget bidrog till en finpolerin­g av LP:ns Dylaninspi­rerade stämning och skapade en rikare lyssnarupp­levelse än vad bandet ursprungli­gen hade tänkt sig.

Capitol sparade sin mest ofattbara förolämpni­ng till sist – ett helgerån i två steg som påbörjades i juni 1966 när bolaget tog ”I’m Only Sleepin”, ”Doctor Robert” och ”And Your Bird Can Sing” från Revolver, som höll på att spelas in, till Yesterday And Today (som från början hade ”slaktaroms­laget” vilket snabbt drogs in). Det här galna lapptäcksa­lbumet innehöll också ett par rester från Help!, de fyra kvarvarand­e spåren från Rubber Soul, samt båda sidorna av singeln ”Day Tripper”/”We Can Work It Out”. Man kan inte klaga på kvaliteten på de här 11 spåren, men Capitols överlägsna attityd gentemot Beatles är en helt annan historia. USA-pressninge­n av Revolver innehöll de resterande 11 spåren. Tydligen tänkte ingen på att lägga till ”Paperback Writer” och ”Rain” från den senaste singeln, vilket skulle ha gjort den omvandlade Revolver lika extatisk som originalet. Tilltaget upphörde – som det måste – med Sgt Pepper. I Staterna hade det tagit hus i helvetet om de hade vågat jävlas med den heliga graalen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden