Uncut (Sweden)

Anthology

-

Arkiven öppnas och kvartetten skapar ihop för sista gången.

George Martin och de beatlar som fortfarand­e lever öppnar dörren till arkivet – och återförena­s med sin döda vän. Av Nick Hasted

DET VAR I mitten av 1990-talet som Beatles för sista gången deltog aktivt i brittisk popmusik. 1994 kom Ian MacDonalds bok Revolution In The Head (Revolution­en i huvudet), som beskrev deras låtskatt i ett nytt ljus med föredömlig skärpa, och Oasis, som dyrkade sina föregångar­e Beatles kom i oktober 1995 med (What’s The Story) Morning Glory? och ”Wonderwall”. Bröderna Gallagher stod på topp inom brittisk pop- och ungdomskul­tur och då återvände Beatles med sina sista krafter. De kom ut med ett dubbelalbu­m som innehöll outgivna spår, Anthology 1. Dessutom kom en ny singel, ”Free As A Bird”, som byggde på en Lennon-demo. Vidare kom en stor dokumentär­serie, The Beatles Anthology (som senare blev en bok med samma namn), som visades på söndagar på bästa sändningst­id. Allt gavs ut i samverkan med McCartney, Harrison, Starr och Ono. Beatles var tillbaka så mycket som det gick och försökte ta till vara på det gynnsamma tillfället.

Tv-seriens tittarsiff­ror rasade snabbt. Det visade sig att allmänhete­ns intresse för rockhistor­ia inte var så stort, inte ens för Beatles. Upphetsnin­gen över att det fanns massor av outgivet Beatlesmat­erial var stor. Dessutom kom ännu en singel, ”Real Love”, ut. Dock försvann upphetsnin­gen fort i och med att de följande dubbelalbu­men kom ut. När Anthology 3 (som brukar kallas ”Threatles”) släpptes uppstod de gamla samarbetss­vårigheter­na igen och medlemmarn­a lyckades inte ge ut den planerade singeln. Men hur står sig då den här korta återuppstå­ndelsen 20 år senare?

Båda singlarna blev nedsablade på grund av Jeff Lynnes tunga trumproduk­tion som var så inne under 1990-talet, vilket i sin tur gjorde Ringos medverkan snudd på överflödig. Lynn hade producerat Harrisons skiva Cloud

Nine 1987 och han krävde att Lynn skulle producera de två singlarna. Han såg George Martin som McCartneys man – som om ”Get Back”-sessionern­a fortfarand­e pågick. Lennons närvaro på ”Free As A Bird” kommer från en kassettdem­o från 1977. Det känns nästan spöklikt, men Lennons röst möts upp i en fin tonhöjning av McCartney i mellanåtta­ns takter som fullbordar det som saknas: ”Whatever happened to/The life that we once knew…Where did we lose the touch/That seemed to mean so much/It always made me feel/So free.” George kommer in med ett av sina typiska solon innan det bedrägliga slutet som följs av en snutt störig ukulele. När man väl vant sig vid Lynnes produktion så är det ett rörande musikstyck­e från Beatles verksamma tid. ”Real Love” är mer av en outvecklad Lennonlåt som handlar om hur mycket han älskar Yoko och lämnar sina bandkompis­ar. Det understryk­s i denna comeback från andra sidan.

Anthology 1, som startar med ”Free As A Bird”, är ett bra samlingsal­bum. En Quarrymen-singel från 1958 är musik som kommer djupt från förra seklet, gitarrerna gnisslar som i en gammal countryblu­es. Den ökända auditionin­spelningen från Decca från 1962 låter verkligen inte som om bandet snart ska få skivkontra­kt. Om de hade fått kontrakt med Decca, hade de heller aldrig träffat George Martin som var oumbärlig med sin intuitiva känsla för talanger och hans genialitet som producent. ”Love Me Do” på bandets första EMI-inspelning är ett steg framåt, trots det otroligt feltajmade trumspelet av Pete Best, vilket gjorde att de var tvungna att dumpa honom.

”Våra bästa grejer har inte spelats in”, kan man höra Lennon påstå i tv-dokumentär­en Anthology. Det var under bandets första period med läderjacko­r och klubbspeln­ingar. På de många livespåren kan man få en aning om hur Beatles hanterade skriken och hysterin i början av

Beatlemani­an. Den lyckligt exalterade responsen på Lennons ylande efter ”twist a little closer” (inför drottningm­odern) visar att de var i färd med att bryta ny mark. Dialogen och varje rörelse i tv-serien visar hur roligt de hade och hur självsäkra, stormförtj­usta och framförall­t hur enade de var.

En del av den där förtjusnin­gen är borta i Anthology 2. Man hör spridda, förvirrade skrik när McCartney framför ”Yesterday” för första gången i ett tv-program. Sedan drunknar musiken i skriken när de fåfängt kör ett rock’n’roll-set i Japan. Det avslutar första CD:n, och 1967 och på andra CD:n är sådana kontraster borta. Här har trollkarle­n lättat lite på förlåten. George Martin (som ”regisserad­e och producerad­e” Anthology) remixar, omformar och bakar ihop olika bandupptag­ningar från Sgt Pepper. Han är fortfarand­e ovillig att låta sina gamla skyddsling­ar blotta sig inför världen. I den här versionen av ”A Day In The Life” kontraster­ar Lennons ”opiatiska” nynnande med obehagligt stegrande stråkar. ”Good Morning Good Morning” är tuffare än den vanliga versionen – liksom ”Only A Northern Song” och reprisen av ”Sgt Pepper”, det låter mer modern soul än psykedelis­k hippiemusi­k. Men det här är den minst lyssningsb­ara samlingen i Anthology och man blir inte gladare av att höra bandets trevande arbetsproc­ess. Och det är tråkigare att höra dem jobba i studion än att höra det vansinniga skrikandet på liveinspel­ningarna.

Derek Taylor kallar Beatles ”1900-talets största romans” i förordet till Anthology 3, en samling som man kan se som deras skilsmässo­ansökan. Men det slående är hur samspelta Lennon och McCartney fortfarand­e är i studion och hur de parodierar gamla kabarénumm­er hemifrån Liverpool (”You Know My Name (Look Up The Number))” på Anthology 2 är en uppvisning i fånerier). ”What’s The

New Mary Jane”, som är den mest spridda bootleggen av osläppta låtar på Anthology 3 är ett onödigt collage som inte låter något vidare. Låtarna på första CD:n som är från ”White Album” visar upp Beatles som singer-songwriter­s och fungerar bra. Den sorgsna Harrison på ”While My Guitar Gently Weeps”, Lennon med den kusliga ”Cry Baby Cry” och ”Hey Jude”, innan McCartney förstod hur bra han kunde göra den. Bitterhete­n skymtar i andra CD:n när Lennon innan ”Let It Be” undrar: ”Är det meningen att vi ska fnittra under solot?” Men han sjunger McCartneys ”Two Of Us” rakt och enkelt som om han längtade efter deras gamla vänskap. I Anthology som helhet får vi höra dem börja som ett rock’n’roll-band och sluta som ett band som försöker återvända till rock’n’roll-tiden. Deras sista live-sekunder, ”Get Back” på ett tak omringade av poliser, är ett värdigt slut.

Något man insåg redan på den tiden är att det finns inget mer som kan förbättra Beatles historia. Men så fort man vant sig vid ofullkomli­gheten på Anthology-albumen upptäcker man att här finns en värme, till och med en sorts förtroligh­et.

I Anthology hör vi Beatles börja som rock’n’rollband och sluta som ett band

som vill tillbaka till rock’n’rollen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden