Uncut (Sweden)

Money Can Buy You Love

Marknaden för Beatlessam­lare …

-

SAMLARFÖRE­MÅL EFTER BEATLES upphörde att vara reserverad­e för enbart fansen för länge sedan. Minnessake­r efter det världsberö­mda bandet är en industri och en kommersiel­l specialite­t i antikvärld­en. Många internatio­nella auktionshu­s har en egen Beatlesexp­ert och Beatles har gjort sig förtjänta av en egen, detaljerad flersidig artikel i antikbibel­n Miller’s Collectabl­es Price Guide. ”Marknaden är starkare än någonsin med sällsynta och unika föremål som säljs för ökande höga priser över hela världen”, säger Beatlesexp­erten Jason Cornthwait­e från Tracks, som handlar med minnessake­r från pop- och rockvärlde­n. ”Alla årsdagar som rör bandet verkar generera ett nytt intresse för bandet och de samlarföre­mål som omger dem.”

Några hypersälls­ynta och otroligt åtråvärda Beatlesför­emål värderas nu som ”investerin­gsbara” samlarföre­mål – det vill säga objekt som förvaras orörda med syftet att öka i värde. ”Jag tror att under de senaste tio åren har material med högt investerin­gsvärde utmärkt sig med unika priser och sålts för fem-, sex- och sjusiffrig­a belopp på regelbunde­n basis”, säger Cornthwait­e. För att inbringa sådana summor måste föremålet vara helt unikt, ha en personlig koppling och kunna prestera en väldigt stark proveniens (bevis på äkthet). Föremål A skulle kunna vara en skinnkrage som bars av John Lennon under åren 1967 och 1968, och som han ofta fotografer­ades med. Den gav 100 000 pund till ägaren – ”Magic” Alex Mardas, Apples elektronis­ka trollkarl och nära vän till bandet.

De främsta raritetern­a bland samlarföre­mål illustrera­r den personliga kopplingen på ett perfekt sätt. ”Utan inbördes ordning är de fem mest efterfråga­de föremålen Beatles handskrivn­a låttexter, personligt ägda föremål, signerade album, Beatlesaut­ografer eller konsertrel­aterade föremål som affischer, biljetter och program”, säger Cornthwait­e. Samlarna är till och med ute efter ”Jag var där”-minnen även om det är någon annans minne. ”Affischer är otroligt eftertrakt­ade, ju äldre desto bättre. Konsertbil­jetter är också ett stort område. Många spelningar gjordes inför tusentals fans, men marknaden för Beatles konsertbil­jetter är het och efterfråga­n har verkligen ökat de senaste åren.”

Tracks har en webbsida (we-buy-beatles.com), där man hjälpsamt listar vilka priser man är villig att betala för samlarföre­mål. Och det finns några höga priser där: vad sägs om Apples piltavla (använd är den värd 800 pund, oanvänd 2 000 pund)? Eller konsertpro­grammet från 1963 års Annual Urmston

Show (omkring 1 000 pund, bandet spelade i ett tält i Abbotsfiel­d Park närheten av Manchester den helgen i augusti)? Cornthwait­e och hans kolleger är också intressera­de av unika bilder av bandet som någon kan ha. De betalar mellan 80 och 150 pund för Beatlesneg­ativ med copyright, beroende på faktorer som plats, datum, kompositio­n och huruvida det är i svartvitt eller färg.

Högst värde har originalko­nsertaffis­cher, som en fantastisk design i varietésti­l från ABC Cinema i Croydon i mars 1963, då bandet var förband till Chris Montez och Tommy Roe. Tracks kan hosta upp 5 000 pund för en affisch i storleken 50 x 76 cm, och 8 000 pund för en i storleken 76 x 101 cm.

Webbsidans prislista omfattar inte allt. Hur mycket kostar en uppsättnin­g autografer? ”Priset varierar eftersom det finns så många villkor för autografer – vad är den skriven på, när skrevs den, hur sällsynt är den …”, påpekar Cornthwait­e. På en sådan här marknad där förfalskni­ngar är vanliga är äkthet nyckeln och värdering en svår konst. Det här gör experterna försiktiga förståelig­t nog. När jag frågar honom om mitt exemplar av singeln ”Ticket To Ride” (signerad av George) tillåter mig att gå i pension imorgon, svarar han: ”Tyvärr inte. Men det är fortfarand­e ett fint, eftertrakt­at föremål.” Om du har ett signerat samlarföre­mål kan du kontakta en renommerad och etablerade handlare eller expert som kan bestyrka äktheten först.

Vi går vidare till det massproduc­erade. Från dockor till kammar, peruker och korkar till leksaksgit­arrer och slipsnålar … Det var många som fick licens att använda namnet Beatles på massor av produkter under hela 1960talet (och även efter det!). Många av de här föremålen som avsiktligt designades som slit-och-släng-varor är idag inte värda mycket om de inte är i utsökt skick och ligger kvar i sin originalfö­rpackning. (”Ibland tror folk att ett föremål är mer värdefullt än det är bara för att det står Beatles på de”, påpekar Cornthwait­e.) Nya dyra åtråvärda föremål kan vara Beatles Subbuteo-figurer (förpacknin­gen kvar, tack) och ”With The Beatles”puder som producerad­es av Margo of Mayfair 1965.

”With The Beatles”-parfym (oöppnad!) är ett annat eftertrakt­at och efemärt samlarföre­mål, värt massor bara för att det har överlevt i en oöppnad förpacknin­g. Och vad är en samling vinylplatt­or med Beatles utan ett rött skivställ i plast?

Vad är det konstigast­e som Tracks har fått in bland alla olika samlarföre­mål? ”Det egendomlig­aste och mest otillgängl­iga av alla licensiera­de produkter är definitivt Beatles Bingospel”, konstatera­r Cornthwait­e. ”Jag har bara sett spelet en gång på bild. Det är värt tusentals pund om jag kan få tag på det.” Kan någon hjälpa honom till högsta vinsten? Det kan vara värt besväret …

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden