Uncut (Sweden)

Julhälsnin­gar

Beatles julskivor till fanklubben.

-

Varje år i december från 1963 till 1969 gavs det ut en f lexisingel­special till medlemmar i Beatles fanklubb. Skivorna innehöll en blandning av sketcher, stoj och stök och korta låtspår. Dessa singlar var bara för betalande medlemmar. Trots att speltiden på skivorna bara var cirka fem minuter var de hett eftertrakt­ade. Apple gav ut samtliga sju julflexisi­nglar i nyförpackn­ing 1971, även då endast till fanklubbsm­edlemmar. De går att höra på Youtube (sök på Beatles fan club Christmas). Om man lyssnar igenom dessa skivor i ett sträck kan man faktiskt uppleva bandets förändring, både i relation till varandra och fansen.

The Beatles Christmas Record

Utgiven 6 december 1963 Ljudet av fyra spralliga grabbar som njuter av tillfället. Inspelad i Abbey Road Studio 2 i oktober samma år. Innehåller en rolig visselvers­ion av ”God Save The Queen”.

Another Beatles Christmas Record

Utgiven 18 december 1964

Den enda av Beatles julskivor till fanklubben som var en 45-varvare. Man kan höra John säga ”Det kommer en ny [skiva] snart. Det blir den vanliga skiten, men den kommer inte kosta så mycket.”

The Beatles’ Third Christmas Record

Utgiven 17 december 1965

Ett snyggt omslag. Bilden togs 1 november och är från tv-kanalen Granadas program ”The Music of Lennon & McCartney”.

Pantomime (Everywhere It’s Christmas)

Utgiven 16 december 1966

En hel del tramsiga Goon show-sketcher till Pauls stora förtjusnin­g. Han har även gjort omslaget. Lyssna även på Ringos historia om två skottar som äter ost.

Christmas Time (Is Here Again)

Utgiven 15 december 1967

Den sista julutgåvan som Beatles spelade in tillsamman­s. Omslaget är designat av John och Ringo. Låten ”Christmas Time (Is Here Again)”kom ut som B-sida på ”Free As A Bird”som gavs ut 1995. Skådespela­ren och vännen Victor Spinetti dyker upp som gäst.

The Beatles’ 1968 Christmas Record

Utgiven 20 december 1968

Den här skivan spelades in separat av de fyra beatlarna när man repade ”The White Album”. Den kom sedan som nyutgåva i ett ”ljudcollag­e” av ingen mindre än Kenny Everett (under sitt riktiga namn Maurice Cole), och innehåller en Macca i feststämni­ng och en nonsensdik­tande John. Smakprov på Georgesark­asm: ”Jag vill ta tillfället i akt och – hela vägen från Amerika – säga god jul till er, våra kära fans.’”

Happy Christmas 1969

Utgiven 19 december, 1969 Ännu en Maurice Coleproduk­tion som blev den sista julhälsnin­gen från Beatles. Den spelades in i John och Yokos hem i Ascot, i Ringos hem i Surrey, i Pauls hem i London och på Apple. ”Vad vill du ha i julklapp?” frågar Yoko. ”Cornflakes tillagade av en parisare”, flinar John.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden