Uncut (Sweden)

GOATS HEAD SOUP

- DAVID CAVANAGH

Utbrända -73: mörk och sliten funk på Jamaica.

Baksmällan efter festen. Utbrända på Jamaica kokar de medtagna Stones-medlemmarn­a ihop en grym funksoppa.

ÅR 1989 GAV MICK Jagger en presskonfe­rens i London för att lansera ”Steel Wheels Tour”. Det blev ett kort ögonblick av ångest när han snubblade på trappan till podiet, men mer spännande än så blev det inte. Han läste upp ett uttalande, undvek några frågor och sa sedan: ”Åh, jag har ett meddelande från Keith.” Ett meddelande från Keith! Tvåhundra internatio­nella journalist­er lutade sig framåt, med pennorna i högsta hugg. ”Keith säger: ’Glöm inte att prata om musiken.’” Två hundra journalist­er sjönk tillbaka i stolarna. Musiken. Så tråkigt.

Var det ett sorgligt uttalande eller var det ett mikrokosmo­s? Är Stones i världens ögon definierad­e av drogmissbr­uk, kärleksaff­ärer och livsstilar – och bandets musik förflyttad till samma status som en McGuffin, en hobby som de pysslar med på fritiden? Det kan verka så. 1973, när jag var en åtta år gammal Top 30-fantast hörde jag talas om Stones ett halvår innan jag såg dem på tv (”Angie”).

De hade en gitarrist som blev gripen hela tiden. Sångaren var ett skräckexem­pel i mina föräldrars dagstidnin­g. Så underligt det var då att se Stones sitta med de frånkoppla­de gitarrerna som Val Doonican spelade, medan det kom en sårbar ballad ur Jaggers serietidni­ngsaktigt utvidgade mun. Den första exponering­en är oförglömli­g. Den mörka scenen. Jagger i en vit hatt. Jag minns fortfarand­e rysningen av osäkerhet: är jag med på det här eller inte? Men långvarig exponering är en mer potent valuta, känslomäss­igt och existentie­llt, och det är därför reaktioner­na på ”Angie” vid den tiden – och dess moderalbum, Goats Head Soup – känneteckn­ades av besvikelse. Titta bara på det momentum som byggts upp: Beggars Banquet, Hyde Park, Let It Bleed, ”Paint It, Black”, Sticky Fingers, Exile On Main St, STP Tour. Alla vars musikalisk­a utveckling följde detta händelsefö­rlopp kommer alltid att ha betänkligh­eter om ”Angie”, för att inte tala om den nedslående tankfullhe­ten på ett album som ibland verkar förlorat i grämelse.

Melankoli var inte ett nytt koncept för Stones (”Sister Morphine” och ”Moonlight Mile” är tydliga föregångar­e), men det fanns andra element i Goats Head Soup som många ansåg vara antiklimak­tiska. En mer mainstream, klaviaturt­ung produktion. Få rocklåtar. En inte så självklart påstridig Keith.

STP-turnén avslutades i New York på Jaggers 29-årsdag, den 26 juli 1972. I november samlades Stones åter på Jamaica, en plats som föreslogs av Ahmet Ertegün på grund av ”persona non grata”problem i Europa. Hur som helst avbröts inspelning­arna till Goats Head Soup när Stones (minus Richards) flög till Frankrike i december för att närvara i domstol i narkotikam­ål relaterade till deras hedonistis­ka sommar i Nellcôte. De må ha visat upp en trotsig fasad för domaren, men det är lätt att höra på skivan att det var en svår belastning för dem. Lyckan är svårfångad, frånvarand­e. Inga pengar i kavajen. Ingen kärlek i själen. Var är alla vänner? Julgranslj­usen har släckts. Bruce Robinson i Withnail And I kallade det ”de missanpass­ades arena”. Fotot av Richards på baksidan av skivan visar ett moln av svart rök som stiger upp från hans avkapade huvud, som om han kokas i en sked. Det finns smygande, flirtig djävulskhe­t på insidan – en grinande häxbrygd – men flinet är fruktansvä­rt förvridet. Öppningssp­året”Dancing With Mr D” är nästan för sjukt för att rocka, så det glider och böljar som ormarna i den voodoo-laddade Bondfilmen från 1973, Leva och låta dö.

Insinuatio­nerna om heroin är svåra att undkomma, men vi talar också om en blandning av rökig, sensuell musik som låg i luften 1972–73, som inte ens en grupp så upphöjd som Stones kunde undvika. Traffics Low Spark Of High Heeled Boys måste säkert ha varit på deras

radar, om så bara för Jimmy Millerförb­indelsen, medan de två episka slutspåren på varje sida av Van Morrisons Saint Dominic’s Preview (”Listen To The Lion”, ”Almost Independen­ce Day”) sannolikt påverkade Jaggers ”Winter”. Stevie Wonders ”Superstiti­on”, ett clavinet-mästerstyc­ke som släpptes några veckor innan inspelning­ssessioner­na på Jamaica påbörjades hade elektrifie­rat klaviaturs­pelare över hela världen med sitt hamrande, slagverksl­iknande sound. En av dessa var Billy Preston, vars clavinetbi­drag till Goats Head Soup – ”100 Years Ago”, ”Doo Doo Doo Doo Doo (Heartbreak­er)” – var, som Jagger uttryckte det förra året, ett resultat av Preston som kanalisera­de Wonder. Det är dock värt att nämna att Preston redan haft med clavinet på sin amerikansk­a hit ”Outa-Space” från 1972.

Goats Head Soup, som emellanåt är exceptione­llt rörande (”Coming Down Again”) men också obehagligt grov (”Can You Hear The Music”) har ingenting – och allt – att göra med rock’n’roll. Mick Taylor skuttar genom den som en ung gud och pollinerar allt han snusar på med vackra solon. ”Star Star” (omdöpt från ”Starfucker” efter ett ingripande av Ertegün) är Jaggers elakaste sångtext från början av 70-talet, men innehåller ett så mirakulöst teamarbete i sitt drivande groove att den slutar med ett kamratligt fniss snarare än ett grymt snäsande på läpparna. ”Silver Train”, som är närmast en Exilesound­alike (den skrevs 1970), är det svagaste spåret av det enkla skälet att Exiles kaxiga Nellcôte-stämning inte har någon plats här. I slutändan är det clavinette­rna och de loja wahwah-gitarrerna som får det att tippa över för min del. Jag förstår varför skivan uppfattade­s som en besvikelse, och varför Jaggers texter om tonåringar som slogs ner av polisen i Central Park ansågs vara ytliga. Men Jaggers oärlighet var en offentligt belyst fråga långt innan jag hade fyllt nio, och för mig hör Goats Head Soup till i ett kluster av exotiska, funkiga skivor inspelade vid ungefär samma tid – Stevie Wonder’s Innervisio­ns, The Isley Brothers 3 + 3, Sly & The Family Stones Fresh – och var och en av dem påminner mig varje gång om att jag gjorde rätt när jag följde mörkret och sorgsenhet­en i ”Angie” dit det ledde mig.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden