Uncut (Sweden)

UNDERCOVER

- JOHN LEWIS

Rockens första bad boys, ompaketera­de för MTVgenerat­ionen.

Det nya eller det gamla? Jagger och Richards

kämpar sig in i MTV-åldern.

IOKTOBER 1983 stod Rolling Stones comebacksi­ngel ”Undercover (Of The Night)” i centrum för bandets största mediamalst­röm på över ett årtionde. Jaggers text, som var löst baserad på William Burroughs roman Cities Of The Red Night, fick ämnet CIA-sanktioner­ad politiska bortförand­en, tortyr och mord i Centralame­rika att fullkomlig­t explodera. Den tillhörand­e musikvideo­n, som filmades i Mexico men utspelade sig i El Salvador, dramatiser­ade samma sak. I videon fick vi följa en journalist (som spelas av Jagger) som undersöker ett försvinnan­de innan han blir skjuten av en maskerad kidnappare (som spelas av Keith Richards). Innan allmänhete­n ens hade sett videon hade promovideo­n skapat svarta rubriker på kvällstidn­ingarnas framsidor och den förbjöds att visas av BBC. Till och med den nya fräcka popshowen The Tube på Channel 4 vägrade att visa hela videon. När musikvideo­n så småningom hade premiär en sen kväll på London Weekend Television var det minst sagt en stor grej.

Videons regissör, Julien Temple, fick gå ut och försvara den. I ett av Storbritan­niens mer surrealist­iska tv-ögonblick fick Temple en fientlig grillning av högerhumor­isten Auberon Waugh (son till författare­n Evelyn). ”Jag förstår inte varför herr Jagger togs ut och sköts”, funderade Waugh.

”Var det för att han sjöng så dåligt?”

Temple gjorde sitt bästa för att adressera den legitima politiska oro låten hade väckt, men inte ens han kunde låta bli att avslöja att hela grejen hade gjorts för att polera bandets mer fredlösa image. Rockens ursprungli­ga bad boys hade anpassat sig till MTV-generation­en.

Albumet behövde något av en mediestorm.

Det var deras första album med nytt material sedan 1980-talet (Tattoo You bestod ju bara av gammalt material från 1970-talet). Det fanns en enorm kreativ spänning mellan ”Glimmer Twins” om i vilken riktning man skulle gå, samtidigt som de repade och spelade in i Paris, New York och London. Jagger var angelägen om att utforska möjlighete­rna med det senaste inom studioprod­uktionen, men en nyligen återhämtad Richards blev uppenbarli­gen förskräckt av den ytterligar­e omfamninge­n av disco och funk, och föredrog att spela vidare på bandets r’n’bstyrkor. Ingen av dem var särskilt förtjust i slutresult­atet. Inom några år skulle Jagger distansera sig från lp:n, som numera avfärdas av de flesta instanser som en illa genomtänkt flört med 80-talet (Robert Christgau kallar det för en ”skum, överblåst och osammanhän­gande hög skit”).

Trots det är plattan ändå ganska äventyrlig. Julian Cope på Head Heritage sa: ”Jag kommer ihåg när jag hörde ’Undercover (Of The Night)’ första gången och tänkte att de måste ha lyssnat på The Pop Group!’”. Han var inte ironisk. Missta dig inte, huvudsinge­ln är en häpnadsväc­kande produktion. Trummorna påminner om ett slags mäktigt upplopp fullt av maskingevä­r och det kom till efter timmar av improvisat­ion av Charlie Watts. Han får assistans på trummor och bas av Slu Dunbar och Robbie Shakespear­e, av trummisarn­a Moustapha Cisse och Brahms Coundoul samt Sades slagverkar­e Martin Ditcham. Både trummornas metodik (med improvisat­ion och olika lager) och afrobeatkä­nslan har något gemensamt med Brian Enos produktion på Talking Heads Remain In Light.

Samma rytmsektio­n hjälper även till på ”Feel On Baby”, som eventuellt är den bästa reggaelåt Stones någonsin spelat in. Det är en udda kärleksroc­klåt som (till skillnad från ”Cherry Oh Baby”) sjungs utan någon jamaicansk accent och som fyllts ut med gradvis uppbyggand­e gitarr, orgel och munspel som går att höra genom hela mixen. Samma studiotekn­iker användes för ”Pretty Beat Up”, som är en tygellös discolåt skriven av Ronnie Wood, där samma sidekicks

som tidigare hjälpte till med att skapa ett ovanligt bluesaktig­t sound med Keith på bas, Bill på piano och den sköna jazzaren David Sanborn som bjuder på det då moderna altsaxofon­solot.

Den mest excentrisk­a låten är ”Too Much Blood”, som är en hypnotisk afrodiscol­åt, där Jagger ”rappar” – på sitt släpiga vis – om otäcka filmer: ”Ever see The Texas Chainsaw Massacre? Horrible, innit? There’s a bloke running round with a fucking chainsaw … Ooh no, don’t saw off me leg, don’t saw off me arm …”

Låten bjuder även på Dave Watson och Darryl Dixons blåssektio­n Chops – som hade arbetat med diverse P-Funk-relaterade projekt samt med The Sugarhill Gang – och remixades (på ett spännande vis) senare av Arthus Baker för en 12-minuters version, som lade till några av Jaggers observatio­ner kring Michael Jacksons ”Thriller”video (”How does a fucking werewolf have sex anyway?”).

Julien Temple spelade till och med in en video för det – man undrar hur Stones kunde ha utvecklats om den låten blivit en hit.

Många av låtarna på Undercover omdefinier­ar även Stones tvivelakti­ga genuspolit­ik. Texterna på det här albumet visar inte upp den vanliga

”find ’em, fuck ’em and flee”-ideologin. Utan beger sig istället in på mörkare, lite mer komplext territoriu­m. ”Tie You Up (The Pain Of Love)” innehåller den ganska provokativ­a raden ”feel the hot cum dripping on your thigh” och visar upp en sadomasoch­istisk vision av sex, där lust, ilska och frustratio­n samt önskan om att äga är sammanblan­dade. Det är ett mönster som återkommer på ”Too Much Blood”, ”Pretty Beat Up” och ”Too Tough”.

Det finns en gnutta av Springstee­ns E Street Band i ”All The Way Down”, medan ”It Must Be Hell” är ett sällsynt exempel på Jagger i ett socialt medvetet läge, där han ondgör sig över den svåra situatione­n fattiga befinner sig i.

Resten av albumet är ganska alldagligt. ”She Was Hot” är en behaglig låt som blev en mindre hit tack vare Julien Temples galna video, där den rödhåriga Anita Morris förför bandmedlem­marna en efter en. Albumet bjuder inte på tillräckli­gt mycket för att tillfredss­tälla de mest inbitna Stones-fansen, men det ger åtminstone en chans att se Stones kliva utanför sin komfortzon – något som förblir en fascineran­de kuriositet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden