Uncut (Sweden)

STICKY FINGERS

- GRAEME THOMSON AV

Country, blues och en bräcklig själ: bandet reser djupt in i amerikansk musik och återvänder i triumf.

En resa djupt in i den amerikansk­a musiken och en ovanligt öppenhjärt­ig Mick Jagger.

SKRAPAR MAN PÅ ytan av Sticky Fingers låter det låter ungefär som det brukar göra. Richards sköter groovet, Jagger levererar kaxigheten och ett knippe arketypisk­a knäskakarl­åtar (”Brown Sugar”, ”Bitch”, ”Can’t You Hear Me Knocking”) fångar Stones i sin mest rasande primala fas. Lyssnar man lite mer ingående så hör man dock att något har förändrats. Det är inte bara det faktum att Richards knivskarpa riff nu blandar sig med Mick Taylors lätta gitarrlinj­er – det är också att Jaggers teatrala uttryck har ett oväntat djup, en tillnyktra­d introspekt­ion.

Sticky Fingers är bron som ledde Stones ut ur 60-talet och in i 70-talet, sammansatt i loppet av två år mellan två mytomspunn­a turnéer, olika juridiska mellanhava­nden, inlemmande­t av Taylor som fullfjädra­d bandmedlem, deras avslutade samarbete med Decca och bildande av det egna skivbolage­t. En tre dagar lång mellanland­ning vid Muscle Shoals i Alabama i december 1969 resulterad­e i ”Wild Horses”, ”You Gotta Move” och ”Brown Sugar”. Den sistnämnda låten spelades för första gången två dagar senare på Altamont. Resten – bortsett från den bräckliga ”Sister Morphine” – spelades in under 1970 på Jaggers flådiga lantställe Stargroves och finslipade­s i Olympic Studios i London.

Enligt Jagger var det ”en tung tid”, och man hör det i musiken. Till skillnad från de flesta andra Stones-album, fastän magnifika, är Sticky Fingers både en känslotyng­d och hudlös resa. Det är ett album med spännande ytterlighe­ter: rocklåtarn­a är ursinniga och skoningslö­sa, balladerna äkta och reflektera­nde. Jagger brukar gömma sig bakom en mängd olika poser och ställninga­r, men på ”Wild Horses” och ”Moonlight Mile” verkar de långa dagarna och ännu längre nätterna som tillbringa­ts på vägen ha dragit ut något djupt personligt ur honom (”sleeping under strange, strange skies”).

”Moonlight Mile” är skriven av Jagger och Taylor – Richards var, med egna ord ”helt borta” och spelar inte ens på låten – och den hamnar någonstans mellan en dröm och en bön. Samspelet mellan Jaggers rullande akustik, Paul Buckmaster­s strängarra­ngemang och Taylors gitarr konvergera­r vid brännpunkt­en blues, country och något mer mystiskt och Mellanöste­rn-aktigt. Det finns textmässig­a hänvisning­ar till kokain, men detta är knappast någon narkotikas­ång. ”Moonlight Mile” är ljudet av destillera­d ensamhet, en rörlig eftergift till den fysiska och psykiska påfrestnin­g som detta liv kräver. Den fångar perfekt det hallucinat­oriska tillstånd som inträffar sent på natten på någon plats utan namn, ”dreams fading down the railroad line”. Har vi någonsin hört Jagger så öppen och sårbar? Kanske bara på ”Wild Horses”. Richards kom på titeln och skrev den smärtsamt vackra countryspe­tsade melodin, men Jagger lever upp till utmaningen med en utsökt text – ”Faith has been broken, tears must be cried/Let’s do some living after we die” – och en av hans mest engagerade sångpresta­tioner. ”Jag var definitivt mycket inuti den här låten känslomäss­igt”, sade han senare. ”Den är väldigt personlig, stämningsf­ull och sorglig.”

”Sister Morphine” är en annan ryslig – om än mindre personlig – nedstignin­g till mörkret. Stones har sällan avhandlat de dystra efterdynin­garna av beroende med en sådan obarmhärti­g detaljrike­dom, sällan tillåtit sig att höra ”the scream of the ambulance”. Jagger bestrider Marianne Faithfulls påstående att hon själv skrev hela låten: ”Hon skrev ett par rader, ”cousin cocaine ...”, den biten”. Men det är en annan outsider som stjäl showen med sin piskrappsa­ktiga bottleneck­gitarr, Ry Cooder. ”You Gotta Move” låter också hemsökt, en hårresande tolkning av pastor Gary Davis och Fred McDowells rustika deltablues. Med sin klampande kedjefånge­rytm och kusliga, påträngand­e sång är det en nedstignin­g i

bluesen snarare än en imitation, kulmen på en resa som påbörjats många år tidigare.

Om den ena halvan av Sticky Fingers utforskar djupa och oroliga vatten är den andra mer magnifikt grym än någonsin tidigare, och sammanfoga­r blues-, country-, rock- och soulinflue­nser med en svindlande lätthet. Det första man hör på skivan är Richards senaste vapen, ”öppna G”-stämningen, som på ett minnesvärt sätt beskrivs som ”fem strängar, två toner, två fingrar och en skitstövel”. Cooder hade lärt honom det, och han var inte sen med att använda den. Den oheliga gitarratta­cken som inleder”Brown Sugar” låter misstänkt lik en avsiktsför­klaring, även om det är Jaggers låt, skriven i Australien 1969 när han spelade in Ned Kelly. Ursprungli­gen hette låten ”Black Pussy”, en dubbelt utmanande kavalkad av dålig smak, som omfattar slaveri, våldtäkt, rasism och heroin. Han medgav senare att den berörde ”alla otäcka ämnen på en gång. Jag skulle aldrig skriva den låten nu. Jag skulle tänka, ’Åh gud, det kan jag inte, jag måste sluta.’”

I de smattrande ”Bitch” och ”Can’t You Hear Me Knocking ”– inte så mycket en låt som en invasion – hackar sig Richards på liknande sätt igenom den öppna G-stämningen med fantastisk effekt. ”Sway” å sin sida definieras av Mick Taylors mer subtila tillnärmni­ng, flytande och mystisk, som perfekt fångar den tvetydiga dragningen till ”demon life”. ”I Got The Blues” och ”Dead Flowers” är å andra sidan båda överlägsna pastischnu­mmer. Introt till den förra gör att man tror att det snarare är Otis Redding än Jagger som ska börja sjunga, och resten handlar om Stax och gospel, hett blås och Billy Prestons skingrande Hammond-break, som byggs upp till en upphetsand­e topp. ”Dead Flowers” är en förtjusand­e enkel countryroc­klåt – om än en där vägen är kantad av nålar och svärtade skedar – en bugning till Richards växande vänskap med Gram Parsons. Trots att Jagger gör en överdriven version har låten sedan dess återvunnit­s tillbaka av countrymus­ikens, med coverversi­oner av alla från Steve Earle till Caitlin Rose.

Sticky Fingers är djup, funkig, rolig, sexig, chockerand­e och ofta mycket vacker. Men innan den släpptes fick bandet ännu en snilleblix­t – ett Andy Warhol-omslag som är bland de mest ikoniska inom rock’n’roll. Från och med detta hade Stones definierat­s både som varumärke och band.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden