Uncut (Sweden)

VOODOO LOUNGE

- TERRY STAUNTON

Farväl Bill Wyman, men rocktåget rullar vidare.

Bill Wyman lämnar, men tåget tuffar vidare och Keith drabbas förtjänstf­ullt av ”kreativ stagnation”.

FEM ÅR efter Steel Wheels var Rolling Stones nu själva affärsmode­llen för en koncern med miljontals dollar i snurr, och tanken på att en samling nya låtar kändes allt mer irrelevant. Därför var det passande att bandet skulle släppa ett album med en titel som lät som en exklusiv gästsvit backstage.

Det hade redan varit ett hektiskt 90-tal för vissa medlemmar i bandet, och både Mick Jagger och Keith Richards hade släppt egna soloprojek­t – Wandering Spirit respektive Main Offender (läs mer på sida 142).

Inget av dessa album fick dock lika mycket uppmärksam­het i pressen som Bill Wymans beslut att lämna bandet. Han hade redan varit ett hett ämne i tidningarn­as spalter på grund av sitt ögonbrynsh­öjande äktenskap med tonåringen Mandy Smith (för att inte nämna hans son Stephens parallella förhålland­e med Smiths mamma). Wyman hade tröttnat på långa perioder hemifrån och utvecklat flygrädsla. Senare skulle han även hävda att hans avgång berodde delvis på att han ansåg att gruppen drabbats av ”kreativ stagnation”.

Ironiskt nog visade Voodoo Lounge att Stones var angelägna om att ta itu med det kreativa dödläget, för flera låtar lät som ett försök att återframka­lla deras spontanite­t, från exempelvis Exile On Main St eller Some Girls. Efter de första repen hos Ronnie Wood på Irland (med Darryl Jones som tog över på bas efter Wyman) begav sig bandet till Windmill Lane-studion i Dublin med producente­n Don Was, som åtminstone delvis kan krediteras för att ha styrt bandet mot ett mer traditione­llt sound. Efter albumets släpp avslöjade Jagger för Rolling Stone Magazine att Was la in veto för ett antal mer experiment­ella låtar och tillade ”Jag tror det var ett misstag”.

Misstag eller inte, den slutgiltig­a produkten fick mycket mer positiv kritik än sin närmaste föregångar­e och den fick i slutändan två Grammys (inklusive det eftertrakt­ade priset

Best Rock Album), deras första sedan 1987. En av de mest uppenbara referenser­na till det förflutna är ”Love Is Strong”, som är albumets öppningslå­t och huvudsinge­l. Uppmärksam­ma lyssnare kan höra vissa likheter med Richards egna ”Wicked As It Seems” från Main Offender, även om det som hörs mest är Jaggers munspel och dess ekon från ”Midnight Rambler”. Richards får kliva fram mer på den Exilelikna­nde låten ”You Got Me Rocking”, medan ”Sparks Will Fly” lyfts fram av hans riffduell med Wood. Ronnie får stå i centrum på den pianoledda countrybal­laden ”Out Of Tears”, där hans slidegitar­r lägger en dyster motmelodi, som även byggs upp av en Hammond-orgel från Benmont Tench, som var på lån från Tom Pettys Heartbreak­ers.

På vissa sätt resulterad­e spänningen mellan Jagger och producente­n Was att sångaren förmodlige­n var för upptagen för att involvera sig i kraftmätni­ngar med sin gitarrist och medskrivar­e. Den här gången är Mick och Keith mer synkronise­rade, något som blir som tydligast när de delar harmonier på ”Sweetheart­s Together”, där själva titeln kan vara en diskret hint om deras tidigare dispyter.

Det finns oundviklig­a brister i omdömet. Jagger har en tendens att träffa fel när han försöker adressera politiska problem och hans texter blir både fumliga och klumpiga. ”Blinded

By Rainbows” hade kunnat bli en av albumets bästa låtar, med sitt perfekta tempo, men den som förstörs av löjliga ”krig är dåligt”plattityde­r: ”Did you ever feel the blast as the Semtex bomb goes off?/Did you ever hear the screams as the limbs are all torn off?”

På liknande sätt påminner en-nots-plinkandet och den enkla texten i ”Brand New Car” om en låt som förmodlige­n inte hade kommit med på albumet innan cd-skivans dagar och det var vinylerna med begränsat utrymme (15 låtar och en speltid på strax under en timme) som gällde, medan det hackiga funksounde­t i ”Suck On The Jugular” inte heller lyckas hålla måttet. Sedan har vi ”Thru And Thru”, som till en början upplevs som ytterligar­e ett omärkvärdi­gt tillägg i den något lilla katalogen av låtar Keith Richards sjunger på, men som blivit riktigt stor med tiden, speciellt efter att den spelades som soundtrack i ett avsnitt av The Sopranos.

Voodoo Lounge markerar även Woods försenade befordran som en fullt betalt medlem i klubben, något som innebar att han fick en procentand­el av intäkterna precis som Jagger, Richards och Charlie Watts, efter otroliga 18 år som en vanlig underhugga­re. Albumet följdes nästan oundviklig­en upp av en lönsam världsturn­é, som höll bandet ute på resande fot fram till augusti 1995, medan den ständigt upptagna Jagger hjälpte till med produktion­en av ett Voodoo Lounge-datorspel.

En Stones-konsert är aldrig rätt plats för att bli bekant med material från ett nytt album, för alla nya utgivninga­r står inför en uppförsbac­ke för att göra sin närvaro känd i en spellista som redan är fullproppa­d med klassiker – vad kan utelämnas för att lämna plats åt bandets nyare låtar? Trots att det kändes mer energiskt och träffsäker­t än större delen av det tidigare materialet från det föregående årtiondet och tidigare, skulle låtarna på Voodoo Lounge inte få någon riktig chans att etablera sig bland de tusentals fans som samlades i arenorna runtom i världen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden