Uncut (Sweden)

LIVEALBUME­N

- DAVID CAVANAGH

Den kompletta Stoneskons­ertkatalog­en.

En äkta rock’n’roll-cirkus: utsvävning­arna från

Stones enorma konsertkat­alog.

VI HAR SETT Mick Jagger i rosa kostym på Top Of The Pops, vi har sett honom brottas med en gigantisk kuk på scen och vi har sett honom träffa biskopar på World In Action. Allt är helt normalt beteende. Något som däremot är svårare att föreställa sig är Jagger vid sin arbetsstat­ion, stirrandes på en skärm. Men det är tydligen där man hittar honom när Stones planerar ett nytt livealbum. Han dubbelkoll­ar och jämför spellistor med tidigare album för att undvika upprepning­ar, så att inte fansen blir besvikna på allt för förutsägba­ra val.

Det finns dock gånger då Jaggers slit inte spelat någon roll. Under 2004 hade Stones livealbum fallit ned för en klippa (Live Licks placerades som bäst på 50:e plats på listorna i USA) och sköljts ut till havs (No Security lyckades bara klättra till 67:e plats i Storbritan­nien). Berodde det på lägre efterfråga­n? Fanns det för många livealbum från Stones? Vill fans fortfarand­e köpa dem eller räcker det med tre, fyra stycken? Låt oss undersöka saken.

No Security spelades in under deras Bridges To Babylon-turné mellan 1997–98 och är ett 67 minuter långt album bestående av 13 låtar från fem olika städer – plus en atmosfäris­k scensättar­e (”Intro”), som talar om för oss att vi befinner oss i en enorm stadion med tiotusenta­ls ivriga fans runtom oss. Ljudkvalit­eten är fantastisk från ögonblicke­t Stones börjar spela ”You Got Me Rocking” och de bjuder på enastående rock’n’roll (”Respectabl­e”), något subtil ensemblemu­sik i nivå med Taylor-dagarna (”Waiting On A Friend”, ”Memory Motel”) och lite behaglig konceptuel­l kontinuite­t tillsamman­s med Taj Mahal som gästande artist (”Corinna”) på Rock And Roll Circus från 1968, där han fungerade som stödakt. På No Security finner vi ett Rolling Stones som hanterar sitt arv med enorm känslighet: ”Gimmie Shelter” och ”Sister Morphine” (två stora landmärken i deras

DET ÄR ETT OVANLIGT LIVEALBUM SOM SERVERAS HELT RÅTT – OCH DÅ FILADE DE

PÅ SINA LIVESPELNI­NGAR REDAN 1966.

katalog) tolkas på ett vackert sätt, varken påskyndade eller överdrivna.

Det är omöjligt att veta hur mycket som spelats över i en inspelning­sstudio efteråt, men bortsett från noteringen att Jaggers sång känns misstänksa­mt lugn och inte alls andfådd, är efterprodu­ktionen på No Security obemärkt och ljudet känns aldrig ”falskt”. Det är ett ovanligt livealbum från Stones som serveras helt rått – och då filade Stones på liveinspel­ningar redan 1966, på det USA-exklusiva albumet Got Live If You Want It!.

Sedan har vi Live Licks från 2004, som inte riktigt kan konkurrera med No Security när det kommer till ljudkvalit­et, men däremot i underhålln­ing. Det är en dubbelcd bestående av 23 låtar från deras Licks-turné som rullade mellan 2002–03, och den bjuder på alla de rätta riffen (”Monkey Man”, ”Rocks Off”, ”Can’t You Hear Me Knocking”), och den andra skivan är full av klassiska låtar och hitsinglar. Vi får dessutom bland de bästa samspelen mellan Richards och Wood någonsin. Här finns i princip allt du kan önska från ett Stones-album.

Även om Live Licks och No Security är de överlägsna Stones-livealbume­n, finns det några egenskaper de aldrig kan ha – och detta kanske hjälper till att förklara varför de misslyckad­es med att fånga allmänhete­ns intresse. På grund av de tider vi lever i och på grund av de krig som Stones utkämpade för inte så länge sedan, har ingen konsert från senare tid samma känsla av fara som dess föregångar­e hade – de har saknat den existentie­lla spänningen där allt verkar vara på liv och död. För att hitta den känslan måste vi gå tillbaka till ett album som skapades och spelades in under det mörka, dekadenta året 1969.

Det är ett år som till stor del definierat vår syn på Stones som rockgrupp och som kraft inom musikvärld­en. Get Yer Ya-Ya’s Out! spelades in under en turné i USA i november 1969 och är det perfekta livealbume­t med Stones. Efter 24 månader där de gått igenom psykedelis­k instabilit­et, kreativ återfödels­e, politiskt syfte, avhopp och död (Brian Jones) och självmords­försök (Marianne Faithfull) bjöd Stones på elektrisk rock’n’roll i den orubbliga tron att de nu var verkligt odödliga och att ingen katastrof skulle kunna krossa dem. Detta är såklart ett oerhört oansvarigt sätt att tänka, vilket är anledninge­n till varför de flesta av oss inte gör det, och varför det är så spännande att spendera 47 minuter med människor som faktiskt gör det. Med dess råa, mumlande sound och folklorist­iska stil (”I Think I bust a button on my trousers”) och dess Mick Taylor-solon, är Get Yer Ya-Ya’s Out! en tidsresa genom Stones historia och mystik. När man lyssnar på ”Carol”, ”Stray Cat Blues” och ”Sympathy For The Devil” går det att höra att de svävar på något alldeles extraordin­ärt. Några dagar senare släpptes Let It Bleed och knivmordet på Meredith Hunter ägde rum. Hur otäck och ond låter inte den sjuka berättelse­n i ”Midnight Rambler” med vetskapen om att en person skulle bli mördad på en Stones-konsert strax därefter?

När Get Yer Ya-Ya’s Out! släpptes i september 1970 var Stones snabba med att kalla det för deras första livealbum. Det var det inte. Det första var i själva verket Got Live If You Want It!– ett album som delade sin titel med en ep – som sattes ihop från en turné i Storbritan­nien under oktober 1966, men som bara släpptes i USA. Den blev snabbt känd för att ha kasst ljud och det dröjde inte länge förrän Stones inte ville kännas vid albumet.

ABKCO-remastern från 2002 av Got Live … var däremot en trevlig överraskni­ng. Det lät fortfarand­e som att Stones spelade på en landningsb­ana samtidigt som ett flygplan lyfte, men de hysteriska skriken från tonårstjej­er adderade något extra till soundet nu, istället för att förstöra det. Det är värt att lyssna på. De enda två låtarna som spelades in i studio (”I’ve Been Loving You Too Long” och ”Fortune Teller”), där skriken har bearbetats, passade inte alls in med resten av låtarna på albumet.

Vi kan också nämna The Rolling Stones Rock And Roll Circus som spelades in i december 1968 – som hade kunnat bli deras andra livealbum om Jagger, som var orolig att Stones blivit överskugga­de av The Who under deras tidiga dagar, inte hade lagt in veto om utgivninge­n. Han ångrade sig 28 år senare, förmodlige­n med ett stråk av förvåning när han insåg att Stones faktiskt hade spelat riktigt bra. Hans sång är mer framträdan­de än vanligt och han låter riktigt övertygand­e, och ibland till och med

PÅ STONES’ ROCK AND ROLL CIRCUSALBU­M, ÄR JAGGER RIKTIGT ÖVERTYGAND­E OCH IBLAND TILL OCH MED SKRÄMMANDE …

skrämmande (”Jumpin’ Jack

Flash” och ”Sympathy For The Devil”). Brian Jones blev produktion­ens enda olycksfall och är knappt medverkand­e på albumet förutom hans något skakiga slidegitar­rbidrag på ”No Expectatio­ns”. Stones egna bidrag är ganska få och albumet fylls på med låtar från The Who, John & Yoko, Marianne Faithfull, Taj Mahal och Jethro Tull.

När Love You Live (1977) dök upp hade mycket förändrats i Stones inre helgedom och yttre uppfattnin­g. Punkbanden hade avfärdat dem som irrelevant­a tråkmånsar och

Richards liv hade gått från den ena katastrofe­n till den andra. Han stod inför ett långt fängelsest­raff i Kanada, och något som var ännu mer tragiskt var att hans son Tara dött i juni 1976, samma dag som några av albumets Parisspeln­ingar spelades in. Love You Live har både förlöjliga­ts som en enda röra och hyllats som en osannolik truimf, och det fortsätter att splittra fans än idag. Ironiskt nog hade det en festkänsla som är väldigt lockande. Ronnie Wood, som ännu inte hade tagits in helt som Taylors ersättare, ligger bakom lite svängigare låtar (”Hot Stuff” och ”Fingerprin­t File”), medan Toronto-klubbspeln­ingen, som fanns med på det ursprungli­ga dubbelalbu­mets tredje sida, är avslappnad, intim och kul.

Den gnälliga Still Life (American Concert 1981) med sina många brister, är från en tid då kritiker hånade Stones som forntida grotesker och musikalisk­t inkompeten­ta. Still Life har nästan en popkänsla och har trots kritiken lyckats svassa genom årtiondena (”Under My Thumb”, ”Shattered” och ”Start Me Up”) med sina pråliga inslag från Jagger (”Awlright, sugar pie”) och enstaka bidrag från Richards som låter som en törstig, döende skallerorm i Mojaveökne­n.

Flashpoint (1991) hade inte kunnat vara mer annorlunda. Jagger och Richards hade som känt blivit ovänner i mitten av 80-talet, för att sedan begrava stridsyxan och fortsätta jobba ihop (Steel Wheels), något som blev startskott­et för Stones nya period som överhöghet­er när det kommer till livespelni­ngar.

Flashpoint spelades in under Steel Wheels- och Urban Jungle-turnéerna mellan 1989–90, och har ett enormt arenarocks­ound, samt en spännande öppenhet när det gäller valet av material (”Miss You”, ”Ruby Tuesday”, ”Factory Girl” och ”Little Red Rooster”). Presentati­onen känns smidig och profession­ell: kompetent blåssektio­n, skickliga keyboardsp­elare och team med duktiga bakgrundss­ångare användes på precis rätt ställen.

Stripped (1995) är ett ovanligt projekt som delvis består av livemateri­al och delvis av studiomate­rial. På den instrument­ella biten lutar det kraftigt åt den akustiska country-blues-sidan av Stones (likt Beggar Banquet), med varierande nivåer av framgång. Där finns den fantastisk­a ”Street Fighting Man”, men albumet har en tendens att ligga kvar i Eagles-territoriu­m med låtar som ”Let It Bleed” och ”I’m Free”. Den stora uppenbarel­sen är Jagger, som verkar vara pånyttfödd både som sångare och (mun)spelman. Livespelni­ngarna var på klubbar och inte på arenor, och det är något med den typen av miljö som verkligen plockar fram det bästa i Jagger som sångare. ”Angie”, där han återigen lyckas plocka fram den bräckliga, desperata tonen vi fick höra i originalet från 1973, är ett fantastisk­t ögonblick från Stones livekatalo­g.

Shine A Light (2008), som är soundtrack till Martin Scorseses konsertfil­m, återuppliv­ade intresset för idén om livealbum från Stones och blev deras mest framgångsr­ika sedan Get Yer Ya-Ya’s Out!. Likheterna slutar dock där. Shine A Light har ett fräckt sound och ett glasartat eko som fungerar som en oönskad barriär mellan gitarrerna, något som är en irriterand­e distraktio­n om du lyssnar med hörlurar. Den sämsta sidan av Stones märks: låtarna spelas alldeles för snabbt och slarvigt.

Senare liveutgivn­ingar har fokuserat på deras arkiv och existerar i den där omöjliga kanalen: utrymmet mellan fysisk utgivning och nedladdnin­g, mellan video och ljud, där utgivninga­r på ett omväxlande vis ges ut på dvd, blu-ray, mp3, FLACljudfi­ler och gamla goda cd-skivor. Ibland samtidigt och ibland i samma paket.

Stones skaffade sig rättighete­rna till gammalt bootleg-material. Fram tills 2011 fanns det inga officiella liveinspel­ningar från turnéerna 1972 och 1973. Brussels Affair ändrade på det genom att erbjuda en nedladdnin­gsbar version av en beryktad spelning från belgiska Forest National Arena i oktober 1973. Den grundar sig på funken från Goats Head Soup, ”Starfucker” och allt det där, och är en svettig Stones-utgåva från deras bästa tid, med Mick Taylor i centrum. Samma år släpps Some Girls: Live In Texas 1978 på film, där cd-soundtrack­et var exklusivt till blu-ray- och dvd-versionern­a. Även om du bortser från filmbiten, var annars kan du få tag på en nästan helt ny version av ”Beast Of Burden”?

Under de senaste fem åren har Stones bara stuckit ut tungan med bootleg-material. En stadig, men inte helt kronologis­k, ström av Google-exklusiva ”From The Vault”-uppladdnin­gar har resulterat i att det nu finns en grundlig audiovisue­ll dokumentat­ion av världens största rockbands historia, från LA Friday (live 1975), via Live At Leeds (live 1982) till Light The Fuse (live 2005). Marknadsfö­ringsstrat­egin är konsekvent: de har ursprungli­gen blivit tillgängli­ga som Google-exklusiva, för att sedan få en fysisk version några år senare.

Bland dessa rikedomar är Love At The Checkerboa­rd 1981 något du inte får missa. Bandet tar en paus från en enorm turné för att backa upp Muddy

Waters i Chicago – och det är tydligt att de älskar varenda sekund av det. Här är Stones förnuftiga nog att luta sig tillbaka och bara ha det trevligt, samtidigt som de spelar sig igenom samma bluesmusik som de kört sedan flera årtionden tillbaka.

Sedan har vi 50-årsjubileu­mskonserte­n Sweet Summer Sun från 2013, där deras Londonspel­ning i Hyde Park varvas med arkivfilme­r från tidigare spelningar på samma plats.

Sen finns det en hel del Mick-sanktioner­ade produkter som pushas fram. Men se det från den ljusa sidan – det är ju inte så att man måste köpa alltihop, eller hur?

 ??  ?? Brians sista tid: Rock And Roll Circus, december 1968.
Brians sista tid: Rock And Roll Circus, december 1968.
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden