Uncut (Sweden)

GOTT & BLANDAT

- DE AMERIKANSK­A UTGÅVORNA

USA-utgåvor, soloalbum, samlarföre­mål med mera.

Amerikansk­a utgåvor, soloalbum, Rolling Stones Records,

samlarföre­mål och mer …

”VARFÖR SLÄPPS SÅ bra grejer på den amerikansk­a marknaden?” stönade Mike Ledgerwood på Disc i september 1965. Han hade en poäng: anda fram till Their Satanic Majesties Request i december 1967 hade bandet släppt separata album i Staterna via Londonskiv­bolaget. Och det var inte bara olika titlar, utan med annorlunda omslag och olika följd på låtlistorn­a – men ibland var materialet dessutom helt otillgängl­igt i deras hemland.

Medan Majesties blev det sjätte studioalbu­met för Stones i Storbritan­nien blev det faktiskt det åttonde i USA. En av de två USA-exklusiva titlarna var 12x5 , som släpptes 1964 och anlände mellan The Rolling Stones och The Rolling Stones No 2. Det innehöll även sju spår som inte fanns med på brittiska ”Five By Five”-ep:n. Den andra var December’s Children (And Everybody’s) från 1965, som samlade upp material som varit tillgängli­gt i Storbritan­nien på Out Of Our Heads samt diverse omslag. Livealbume­t Got Live If You Want It! var också en USA-exklusiv utgåva med annorlunda material jämfört med ep:n med samma namn som släpptes i Storbritan­nien.

Anledninge­n? Först och främst brukade albumen i Storbritan­nien på den tiden inte inkludera singlar, men det gjorde de amerikansk­a utgåvorna, liksom den udda b-sidan – det är därför ”Not Fade Away” dyker upp på England’s Newest Hit Makers. För det andra brydde sig inte de amerikansk­a lyssnarna särskilt mycket om blygsamma Extended Play 45, och brittiskt ep-material lades därför ofta till på de längre utgivninga­rna i USA. Eftersom Stones album sålde bra på den stora amerikansk­a marknaden var det därför smart ur ett kommersiel­lt perspektiv att skeppa över så mycket musik som bara möjligt.

Brittiska Rolling Stones-fans kompensera­des aldrig riktigt för dessa tidiga albumskill­nader. Den amerikansk­a Out Of Our Heads delar exempelvis bara sex låtar med sin brittiska motsvarigh­et och släpptes nästan två månader tidigare. Medan alla de ”extra” låtarna på brittiska utgåvor snart paketerade­s om och skeppades till USA som en del av December’s Children.

Så, även om vi räknar med de tre brittiska ep:na var det en enorm mängd material som aldrig släpptes i Stones hemland vid den tiden …

(1 oktober, 1966: City Hall, Newcastle)/

Lady Jane (7 oktober, 1966: Colston Hall, Bristol/Not Fade Away 7 oktober, 1966: Colston Hall, Bristol)/I’ve Been Loving You Too Long (11–12 maj, 1965: RCA Studios,

Los Angeles, 1966: IBC Studios, London)/ Fortune Teller (9 juli, 1963: Decca Studios, London, 1966: IBC Studios, London)

SIDA 2: The Last Time (1 oktober, 1966:

City Hall, Newcastle upon Tyne)/

19th Nervous Breakdown (1 oktober,

1966: City Hall, Newcastle)/Time Is On My Side (5–7 mars, 1965: Regal Theatre, London, Empire Theatre, Liverpool, or

Palace Theatre, Manchester)/I’m Alright (5–7 mars, 1965: Regal Theatre, London, Empire Theatre, Liverpool, or Palace

Theatre, Manchester)/Have You Seen Your Mother Baby, Standing In The Shadow? (7 oktober, 1966: Colston Hall, Bristol/

(I Can’t Get No) Satisfacti­on (7 oktober 1966: Colston Hall, Bristol)

 ??  ?? Dåliga äpplen: Stones i New York City, 1964.
Dåliga äpplen: Stones i New York City, 1964.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden