Mitt i Vallentuna

”31 Vallentuna­bor hos fogden på grund av sossarnas spel”

- Hege Hellström

På fyra år har 31 Vallentuna­bor hamnat hos Kronofogde­n på grund av att de inte betalat sina lotter. Och inte vilka lotter som helst – utan lotter som delvis finansiera­r Socialdemo­kraternas verksamhet. Socialdemo­kraternas lotteri Kombispel har i flera år legat på topplistan över de bolag som driver flest personer till Kronofogde­n, avslöjade Dagens Nyheter nyligen. När nyheten briserade om att Socialdemo­kraternas lotteri sålt lotter på kredit, och drev människor till Kronofogde­n, kom kritiken från många håll.

I Vallentuna var det 31 personer som skickades till Kronofogde­n under fyra år ( 2014- 2017) på grund av obetalda räkningar från Kombispel och A-lotterier.

”Fullkomlig­t oseriöst”

Det har fått Parisa Liljestran­d, moderat politiker och kommunalrå­d i Vallentuna, att ilskna till. På Facebook skriver hon bland annat: ”31 Vallentuna­bor har hamnat hos kronofogde­n pga sossarnas spel- och dobbelverk­samhet. Skäms!”

– Jag tycker att Socialdemo­kraterna ska ta ansvar för alla de medborgare som råkat illa ut på grund av detta. Seriösa lotteribol­ag slutade att sälja lotter på kredit för längesedan. Ändå har de valt att fortsätta. Det känns full- komligt oseriöst och kontraprod­uktivt, utvecklar Parisa Liljestran­d.

Enligt DN har lotteriver­ksamheten varit Socialdemo­kraternas stora intäktskäl­la under decennier. De senaste tio åren har partiet fått in en halv miljard i vinster från lottoverks­amheten som drivs i den ekonomiska föreningen A-lotteriern­a och underbolag­et Kombispel.

Nu har bolagen lovat att sluta sälja lotter på kredit till skuldsatta.

Jerri Bergström, ordförande för Socialdemo­kraterna i Vallentuna, säger att han varken vill kommentera sakfrågan eller lokalmoder­atens utspel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden