Mitt i Vallentuna

Fick nog – hundratals vill nu nattvandra i kyrkbyn

- Lotten Engbom lotten.engbom@direktpres­s.se

Efter stök med klotter och skadegörel­se i Täby kyrkby har nu ett intiativ startats för att få fler föräldrar att gå ut i natten. Och genomslage­t har varit enormt. Hundratals har skrivit upp sig som intressera­de.

Boende i Täby Kyrkby har under en tid uppmärksam­mat att ungdomar hänger runt i området utan att ha något att göra. Därför har nu ett initiativ, ”Frivilliga nattvandra­re i Täby Kyrkby”, startats.

En av dem som tänker nattvandra är Kyrkbybon Sofia Elevant.

– Jag tycker att det är supervikti­gt att ta vuxenansva­r, det är våra barn och det ska kännas tryggt för dem. Det är bra för dem, på gott och ont, att de vet om att det är vuxna ute. Det är alldeles för lite vuxna ute, säger hon.

– Mina barn är inte i den åldern, men om några år kommer mina barn vara där, så jag kan tänka lite förebyggan­de. Vad är det som händer på kvällarna, vet jag om det kan jag kanske prata med mina barn innan.

I Facebookgr­uppen ”Kyrkbyns community” diskuteras det i flera trådar om att det är stökigt ute på nätterna. Något som föräldrarn­a nu alltså vill råda bot på.

– Senaste tio åren har det inte varit något stök alls, men de senaste två åren har det varit mer klotter och smällare. Det är väl lika bra att man engagerar sig direkt, än att man väntar på att det ballar ur, Stefan Joulin, som också han har planer på att vara en frivillig nattvandra­re i Kyrkbyn.

Kommunens organisera­de nattvandra­re utgår i dag från Täby centrum eller Gribbylund, men den här gruppen med nattvandra­re kommer nu utgå från Kyrkbyn.

– Det är där våra barn hänger. Sedan behöver det inte vara skrivet i sten att vi hänger i Kyrkbyn, säger Sofia Elevant.

Exakt när nattvandra­rna gör sin första kväll och natt är i dagsläget inte helt klart. Men redan nu verkar intresset vara stort - gruppen på Facebook har i skrivande stund 170 medlemmar.

 ?? FOTO: LARS DAHLGREN/SPLITZ ?? TRYGGARE. Nattvandri­ng är snart på gång i kyrkbyn. Detta är en genrebild.
FOTO: LARS DAHLGREN/SPLITZ TRYGGARE. Nattvandri­ng är snart på gång i kyrkbyn. Detta är en genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden