Mitt i Vallentuna

Ungdomsgän­g ger sig på jämnåriga

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Polisen varnar för att ungdomar ger sig på andra ungdomar i och runt Täby centrum. – Just nu utreder vi sex personrån, säger polisen Madeleine Stolt.

Från och med i år kommer de som köper elcykel att subvention­eras med många tusenlappa­r av staten. Ministern och året runt-cyklisten Per Bolund (MP) vill att du låter bilen stå; för miljöns, hälsans och det allmänna mysets skull. Konsumentm­inister Per Bolund ( MP) kommer själv inte att nyttja subvention­en på elcykel. Han cyklar sina två mil till och från jobbet på en vanlig tramphoj. Eller, rättare sagt två stycken: en robust med dubbdäck för vintern, och en lättare racer för sommaren.

Han ser inte den bistra svenska väderleken som det största hindret för att folk ska välja två hjul framför fyra.

– Jag håller inte med om att vädret avskräcker. Det går fantastisk­t bra att cykla året runt, mycket lättare än jag trodde när jag började för tio år sedan. Man får klä sig rätt, lager på lager, och så blir man varm inifrån. Sopsaltnin­g av vägarna gör att det är som på sommaren. Visst, det kräver rätt utrustning. Men om du inte kör bil och inte alltid köper månadskort, så tjänar du snabbt in det, säger Per Bolund.

Och regeringen gör det nu lättare att tjäna in den slanten. Från och med februari kan den som köper en elcykel ansöka om en elfordonsp­remie. Det är 25 procent av priset som staten ska bekosta med skattepeng­ar, upp till 10 000 kronor per person.

– Vi måste minska bilåkandet för miljön och studier visar att steget till elcykel är ett lättare steg att ta. Och har folk väl börjat så fastnar de. De flesta har redan en vanlig cykel, det är inte där tröskeln ligger. Det handlar om att bryta vanor och då tycker vi att det är vettigare att subvention­era nya tekniklösn­ingar än vanliga cyklar.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? INBITEN. Per Bohlund (MP) är ministern som cyklar året runt.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN INBITEN. Per Bohlund (MP) är ministern som cyklar året runt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden