Mitt i Vallentuna

Tubtunnel redan klar till Täby – sant eller falskt?

- Lotten Engbom

Många tror att det redan finns en tunnelbane­tunnel klar från Danderyd till Täby. Men stämmer det? ”Det går en färdigbygg­d tunnel för tunnelbana­n till Täby centrum”. Ja, det är det ganska många som hört genom åren. Men stämmer det verkligen? Vi bestämde oss att gå till botten med det här. Och rätt snabbt får vi svar av Leif Gripestam (M), kommunstyr­elsens ordförande: Svaret: Nix.

– Det är en myt. Däremot finns det en tunnel, där man sprängt ungefär 470 meter efter Mörby centrum, säger han och utvecklar:

– Den 31 mars 1980 hade man en folkomröst­ning, då vann nej till tunnelbana­n, medan över 60 procent röstade ja för Roslagsban­an. Då pågick arbetet redan med tunnelbana­n och då slutade man med det. Så liten sanning finns det.

Även om det blivit ett ja till tunnelbana­n skulle det enligt Leif Gripestam inte ha blivit någon tunnel hela vägen till Täby centrum.

– Precis på gränsen mellan Danderyd och Täby, längs med Roslagsban­an, finns det berg med villor på, på östra sidan på Roslagsban­an, östra banvägen. Tanken var att tunnelbana­n skulle komma ur berget där och gå i dagsljus sista biten till Täby.

Även SL bekräftar att det finns en tunnel, på cirka 400 meter, som fortsätter in i berget efter Mörby centrum. I dag används tunnel som vändspår och uppställni­ngsplats för tunnelbana­n. MTR, som sköter driften av tunnelbano­rna i Stockholm, beskriver det som en ”minidepå”.

– Inne på det här spåret har MTR också personal som arbetar, för att inte personer ska vara där och förstöra eller klottra, säger Claes Nyberg pressansva­rig på MTR.

 ?? FOTO: MARTINA DANIELSSON ?? VART ÄR VI PÅ VÄG? 400 meter ungefär, men inte mer. Sen slutar t-banetunnel­n enligt MTR.
FOTO: MARTINA DANIELSSON VART ÄR VI PÅ VÄG? 400 meter ungefär, men inte mer. Sen slutar t-banetunnel­n enligt MTR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden