Mitt i Vallentuna

Förslaget: Låt barnen alltid åka gratis med SL

- Michael Toll

Socialdemo­kraterna vill att barn upp till 12 år tillsamman­s med vuxen alltid ska åka gratis i tunnelbana­n. Socialdemo­kraterna i landstinge­t kommer med tre förslag som ska göra det billigare och enklare för SL-resenärern­a.

Bland annat vill de att barn upp till 12 år alltid ska resa gratis tillsamman­s med vuxen. Detta för att underlätta för familjer och barn att resa med kollektivt­rafiken.

– Vi vill att kollektivt­rafiken ska vara det naturliga valet för barn och barnfamilj­er och vi vill göra det enk- lare och billigare att åka kollektivt, säger Erika Ullberg, opposition­slandsting­sråd (S).

Redan i dag får barn i åldern 7-11 år resa gratis med vuxen på helgerna (från fredag klockan 12). Men enligt Ullberg är det få som känner till det.

– Dagens system är krångligt, vilket kan leda till att många istället tar bilen. Vi vill göra det enklare och billigare. Föräldrar kanske inte måste skjutsa till och från träningen utan kan låta sina barn åka tunnelbana eller buss istället, säger Erika Ullberg.

Förutom att alla barn upp till 12 år ska åka gratis föreslår Socialdemo­kraterna även att fritidsbil­jetten kan göras om till månadskort och bara kosta 150 kronor. (I dag säljs den bara som 90eller 120- dagarskort och kostar då i snitt 167 kronor per månad).

Slutligen föreslår partiet att SL inför en biljett som bara gäller mellan cirka 9.30 – 15.30 på vardagar och på helger.

En sådan lågtrafiks­biljett ska säljas som månadskort, vara 30-50 procent billigare.

Förslagen ska läggas fram i nästa landstings­fullmäktig­e, 13 februari 2018.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? BARNBILLIG­T. Socialdemo­kraterna vill att alla barn under 12 år ska kunna åka gratis med SL hela tiden.
FOTO: LINDA GREN BARNBILLIG­T. Socialdemo­kraterna vill att alla barn under 12 år ska kunna åka gratis med SL hela tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden