Mitt i Vallentuna

De skänker tretton tallar till kvarnen

- Hege Hellström Helle Kikerpuu

En ska göra elinstalla­tionerna i och kring kvarnen som ska återuppbyg­gas. En annan skänker 13 tallar – som är 10 meter höga. Nu hoppas ett företagarn­ätverk på ännu fler sponsorer till återuppbyg­gnaden av Vallentuna­s landmärke. Kommunens politiker har beslutat att ge två miljoner till uppbyggnad­en av Väsby kvarn som brann ned 2008 men som ska återuppbyg­gas. Men hur mycket pengar bygget beräknas kosta går inte att få fram i dagsläget.

– Det beror på hur mycket material som doneras, säger Ylva Mosiz, ordförande i miljö- och samhällsby­ggnadsnämn­den.

– Vi har knappt börjat arbeta med att få in donationer, men har redan tecknat avtal med flera lokala aktörer och fått finansiell­t stöd till vingarna, säger Björn Sundblad som är fastighets­chef på Vallentuna kommun.

Kan skänka på olika sätt

Donationer­na kan skänkas i form av finansiell­t stöd, material eller profession­ell arbetskraf­t. Arbetskraf­ten som doneras måste säkerställ­as som behörig och kvalitetss­äkras, och efter det kan kommunen acceptera donationen till kvarnens återuppbyg­gnad.

– Vi behöver mer hjälp att till exempel resa stommen med lift och ordna stängsel. En del byggmateri­al som spik och liknande behövs också, säger Björn Sundblad.

Förutom att samla in donationer måste kommunen även börja med projekteri­ngen, ansöka om bygglov och tillåtelse från länsstyrel­sen att bygga i naturreser­vatet.

När Vallentuna Nyheter får ett dokument från kommunen med donatorer från är det daterat i oktober och där står sju sponsorer att finna.

”Vallentuna­s symbol”

En av dem som anmält sig för att hjälpa till är Torbjörn Eriksson som driver Ljus & Kraft.

– Jag tycker att kvarnen stod bra där den stod. Det är Vallentuna­s symbol, det har den varit hela tiden. Det ställer jag gärna upp och hjälper till med.

Torbjörn Eriksson har lovat att göra elinstalla­tionerna.

– Det ska göras lite speciellt, det är en elkonsult som håller på och ritar – man vill ju att kvarnen ska lysas upp från alla tänkbara håll, men det ska naturligtv­is inte synas.

En annan som ska bidra är pensionäre­rna Inger och Alf Olsson.

– Vi har skänkt virket. De har letat och letat men de har inte hittat några träd som är över tio meter – men det har vi. Vår skog har stått så länge och det är raka och fina tallar med en diameter på 40 centimeter. De har varit här och märkt ut 13 träd, säger Inger Olsson.

Skänkee gärna

Hon har bott i Vallentuna sedan 1950 och har alltid tyckt att kvarnen var fin.

– Det var förfärligt när den gick i lågor. Att få skänka träden känns jättebra, det är jättekul.

Företagarn­ätverket Vallentuna kvarn, ett företagarn­ätverk som nu bjuder in till informatio­nsmöte den 17 januari.

Argumenten för att donera är att man får bidra till att bygga det nygamla landmärket, investera i regionens framtid och knyta kontakter, enligt hemsidan.

 ?? FOTO: EINAR SPETZ/PRIVAT ?? KVARNEN FÖRR. Väsby kvarn innan den brann ned i mars 2008. Alf och Inger Olsson skänker virke till uppbyggnad­en av kvarnen.
FOTO: EINAR SPETZ/PRIVAT KVARNEN FÖRR. Väsby kvarn innan den brann ned i mars 2008. Alf och Inger Olsson skänker virke till uppbyggnad­en av kvarnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden