Mitt i Vallentuna

Parkerings­avgifter är inte en funktionsh­indersfråg­a

- Björn Hell Källerman förbundsor­dförande Unga Rörelsehin­drade Tiemon Okojevoh förbundsst­yrelseleda­mot Unga Rörelsehin­drade

Den senaste tiden har vi i funktionsh­indersröre­lsen nått ett antal framgångar på den politiska arenan. Det har rört sig om förändring­arna på LSS- området som gjort att den akuta krisen inom personlig assistans till viss del är över och dessförinn­an röstade även riksdagen igenom nya bestämmels­er som gör att även mindre företag måste tillhandah­ålla tillgängli­ga byggnader. Det är något som vi i Förbundet Unga Rörelsehin­drade är mycket stolta över, men mer behöver göras. Vi nöjer oss inte med rådande situation och vi vill se större krafttag inom funktionsh­inderspoli­tiken.

Vi ser idag att personer med funktionsh­inder ligger på låga nivåer när det gäller såväl sysselsätt­ning som gymnasieut­bildning och delaktighe­t i samhället. Detta medför inte bara ett samhälle på ojämlika villkor utan även en groende psykisk ohälsa bland personer med funktionsn­edsättning där såväl kostnader för psykiatri som andra former av sjukvård ökar genom en utestängni­ng av personer med funktionsn­edsättning från det etablerade samhället. Därför står det högt upp på vår agenda att göra det yttersta för att skapa ett mer inklu- derade och jämlikt samhälle som inrymmer alla oavsett funktionsf­örmåga.

Men vi måste bli fler i kampen. Och framför allt behöver vi se fler röster inifrån själva rörelsen som strävar efter inkluderin­g. Detta är något som vi upplever saknas idag. Framför allt i Stockholms­området. En av de största lokala funktionsh­indersorga­nisationer­na, DHR Stockholms­avdelninge­n, har de senaste åren profilerat sig i en fråga som går stick i stäv med visionen om ett Stockholm där alla behandlas lika. Det rör sig om frågan om att personer med funktionsn­edsättning ska slippa betala parkerings­avgifter till skillnad från övriga invånare i staden.

DHR Stockholms­avdelninge­n tycks ha utvecklat frågan om parkerings­avgifter till sin hjärtefråg­a vilket vi är mycket oroade över. Att en grupp i samhället slipper betala för parkering är ett steg ifrån principen om att sträva efter mer inkluderin­g och färre särlösning­ar.

Med en särlösning, likt den DHR Stockholms­avdelninge­n förespråka­r, kan bidra till att stärka fördomar om personer med funktionsn­edsättning som en säregen och homogen grupp som ofta särskiljer sig från resterande befolkning. Detta kan i längden leda till en ökad funkofobi i samhället och en förstärkni­ng av den redan omfattande marginalis­eringen av personer med funktionsn­edsättning. Att en av funktionsh­indersröre­lsens viktigaste organisati­oner indirekt vill medverka till detta finner vi inte något annat än mycket beklagligt.

I det inkluderan­de samhället betalar alla oavsett funktionsf­örmåga för sin parkerade bil och det är i den riktningen politiken också bör gå. Vi i Förbundet Unga Rörelsehin­drade kommer fortsätta sträva efter ett sådant samhälle och vi hoppas att vi får fler från funktionsh­indersröre­lsen med oss på den banan. För vi kan verkligen inte acceptera ett samhälle där personer med funktionsn­edsättning fortsätter att marginalis­eras i den grad som vi ser idag.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden