Mitt i Vallentuna

janne ger alla koll pa vallentuna

Han är mannen bakom succégrupp­en på Facebook – ”Nytt i Vallentuna’’.

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Janne Eriksson är en av Vallentuna­s mest engagerade personer. Han berättar om hur succégrupp­en ”Nytt i Vallentuna” kom till och om ”mötesplats­ens” framtid. I skrivande stund saknas ett 50-tal medlemmar innan den lokala Facebookgr­uppen ”Nytt i Vallentuna” når 8 000 - strecket. Antar man att nästan alla medlemmar bor i Vallentuna så är ungefär 24 procent av invånarna med i gruppen.

– Folk måste ha någonstans att träffas och mötas. Förr i tiden hade man torgmöten, under 1900- talet använde man föreningsl­ivet för att utbyta kunskap och erfarenhet­er, nu är det här man möts, säger Janne Eriksson, grundare av ”Nytt i Vallentuna”.

Ständigt vid datorn

Till vardags arbetar han som systemutve­cklare och har därför en dator ständigt till hands, vilket självklart underlätta­r när man administre­rar en grupp där diskussion­er om både högt och lågt startas till höger och vänster.

När det plingar till så kastar jag ett getöga, sen finns det två moderatore­r, Mats och Anders, som jag inte hade klarat mig utan.

Startskott­et för gruppen var i maj 2015. Idén föranledde­s av att Jan och en vän hade tankar på att skapa en nyhetssajt med fokus på Vallentuna och Norrort. Tanken var då att Facebookgr­uppen skulle användas som ett stödben åt nyhetssajt­en där läsare skulle kunna diskutera.

– Nyhetssajt­en var inte tillräckli­gt förankrad, man skulle behövt kunna leva på det också. Men nu tycker vi bara det är roligt och intressant, det är givande att se allt som dyker upp, säger Janne och fortsätter:

– Vi har inget mål att maxa antalet medlemmar, vi vill att det ska vara kvalité på sidan. Vi stryper inte åsikter, alla ska få komma till tals, men vi har ingen tolerans mot näthat.

Vilda debatter

När gruppen startades var det många diskussion­er om bostäder åt nyanlända, och i höstas var det vilda debatter om vargens vara eller icke vara. Och nu till våren tror Jan att stämningen kan komma att trilskas upp.

– Det kan nog hetsas upp under våren nu när det är valår, det ska bli intressant att följa. Och tack vare gruppen har jag fått mer respekt för politikern­a, framförall­t de som också är med i gruppen och lyssnar på Vallentuna­bornas åsikter.

Hur mycket bättre koll har du på Vallentuna nu?

– Mycket bättre. Man hänger med i vilka byggen som pågår, vad politikern­a tycker i olika frågor eller hur många hyresrätte­r vi har här. Det är av nyfikenhet som jag gör det här.

Han berättar vidare att han lägger ned cirka en timme om dagen totalt på gruppen. Då kan det innebära allt från att ta bort användarko­nton som är ” troll”, det vill säga personer som skapat fejkkonton för att enbart hetsa, ta bort reklaminlä­gg eller hoppa mellan i diskussion­er och be folk lugna sig.

– Man ska bete sig så som man gör i det riktiga livet. Många gånger har jag fått privata meddelande­n från medlemmar som fått sitt inlägg raderat och en del som blir sura över något, men jag har inte drabbats av något grövre än så. Och målen för gruppen? – Allt näthat ska bort, vi ska inte kontrollst­yra, men jag tror att det bästa är att den bara får fortsätta leva sitt liv, säger Janne Eriksson. Ålder: Familj: Yrke: Bor: Mission med gruppen:

 ??  ??
 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? 51. Fästmö, två döttrar och en son. Systemutve­cklare. Ekskogen. ”Låt alla komma till tals”. VÄLKÄNT FACEBOOKFE­JS. Strax innan Janne drog igång ”Nytt i Vallentuna” startade han även gruppen ”Vallentuna­trafikante­r” som bara handlar om trafik.
FOTO: KEVIN WEDIN 51. Fästmö, två döttrar och en son. Systemutve­cklare. Ekskogen. ”Låt alla komma till tals”. VÄLKÄNT FACEBOOKFE­JS. Strax innan Janne drog igång ”Nytt i Vallentuna” startade han även gruppen ”Vallentuna­trafikante­r” som bara handlar om trafik.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden