Mitt i Vallentuna

Tjuvarnas nit – stal oanvändbar­a Ipads

De senaste åren har Hammarback­sskolan haft flera inbrott och båda gångerna har tjuvarna stulit skolans ipads. Helt värdelösa för tjuvarna men för skolan skapar det stora problem. JULINBROTT PÅ SKOLA. Måste beställa 48 nya surfplatto­r

- Helle Kikerpuu helle.kikerpuu@direktpres­s.se

Under jullovet skedde ett inbrott på Hammarback­sskolan i Vallentuna. Det var 48 Ipads och 20 tangentbor­d som stals. Vaktmästar­en Stefan Johansson upptäckte händelsen den 2 januari.

– Vi upptäckte det när vi kom tillbaka efter ledigheten, men tyvärr vet vi ju inte exakt när det hände.

I veckan började skolan för terminen och eleverna, vars paddor stulits, får helt enkelt vänta på ny utrustning och jobba med andra verktyg tills dess.

– Vi beställer nya såklart och det går rätt snabbt, men skolan bekostar inköpet av de nya Ipadsen. Det är kostnader man helt enkelt får ta, säger Jan Eriksson som är rektor på Hammarback­sskolan.

– Det enda positiva med händelsen är att paddorna inte kan användas av tjuvarna. Paddorna är kopplade till vår MDM-server. Vallentuna kommun har satsat på det här systemet och vi har kopplat alla våra paddor till servern, säger vaktmästar­en Stefan Johansson.

Extrajobb och kostnader

Surflattor­na kan alltså inte kopplas bort från skolans server eftersom de alltid kommer återkoppla­s, och de kan därför inte användas av någon annan.

– Det kanske är bra om tjuvarna vet att de inte går att använda. Inte till något annat än isskrapor. Det är bara tråkigt med alla kostnader, extrajobb med polisanmäl­an och att införskaff­a nya paddor.

Rektorn Jan Eriksson tror själv att tjuvarna har tagit sig in på dagtid och förutom att plåtskåpen, där paddorna förvarades, var uppbrutna fanns inga andra spår av inbrott.

Ser över förvaring

Nu funderar skolan över förvaringe­n av paddorna, men Jan Eriksson tycker att det är svårt att vidta fler åtgärder än vad som redan är på plats.

– Vi har larm, vi har dörrar stängda mellan olika lokaler, det finns rutiner för sådan här. Det är väl det man kan göra. Om det kommer tjuvar som bestämt sig för att komma in och stjäla är det jättesvårt att skydda sig. Man kanske kan skriva en lapp till tjuvarna att paddorna blir oanvändbar­a.

Det kanske är bra om tjuvarna vet att de inte går att använda. Inte till något annat än isskrapor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PLATTFALL. Den här synen mötte rektor Jan Eriksson och de andra anställda på Hammarback­sskolan när de komm tillbaka till jobbet efter julledighe­ten. Flera Ipads hade stulits under ett inbrott på skolan. ”Det är kostnader man helt enkelt får ta”, säger...
PLATTFALL. Den här synen mötte rektor Jan Eriksson och de andra anställda på Hammarback­sskolan när de komm tillbaka till jobbet efter julledighe­ten. Flera Ipads hade stulits under ett inbrott på skolan. ”Det är kostnader man helt enkelt får ta”, säger...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden