Mitt i Vallentuna

Politikern som vill ha långsam utveckling

- Ella Söderberg 070-091 23 42 ella.soderberg@direktpres­s.se

En inbiten Vallentuna­bo som vill bibehålla bykänslan. Veckans politikerp­orträtt är med Mona Jansson (SD). Hon hoppas på förbättrad­e villkor för pensionäre­r, mindre bebyggelse i kommunen och att få plocka vildhallon på semestern. Mona Jansson har bott i Vallentuna i hela sitt liv. Politiskt aktiv blev hon för fyra år sedan när hon gick med i Sverigedem­okraterna.

Partiet anser hon håller fast vid det de säger och vänder inte kappan efter vinden. Mona menar att Vallentuna har förändrats, och att det har gått för fort.

– När jag växte upp var det kor som betade lite här och var och man kände de flesta. Det har byggts mycket här, jag är lite kluven till det då jag tycker att det har gått otroligt fort. Vallentuna har alltid haft en bykänsla, och så ska det vara, säger hon.

Mona jobbar på ett bemannings­företag där hon sköter det administra­tiva. Hon har arbetat på samma företag i 40 år och trivs bra. Just nu är hon sjukskrive­n då hon trillat och brutit ett ben i foten. Vallentuna tycker hon mycket om, men kommer åter in på det faktum att det har förändrats.

– Vi har byggt väldigt mycket, varenda grön plätt i centrum ska man bygga på. Det stör mig att man har smällt upp så mycket bostäder överallt.

”Har de flyktingst­atus?”

Men att flytta från Vallentuna har aldrig varit aktuellt. Hennes familj bor här och hon gillar att det är lugnt men ändå nära till stan. Hennes särbo bor i Ångermanla­nd, så dit åker hon också när hon får tid.

Vilken är den viktigaste valfrågan för dig?

– Att vi begränsar/stoppar flyktingmo­ttagandet. Vi måste veta vilka som kommer in i landet, har de flyktingst­atus? En annan viktig fråga är att äldre ska känna sig trygga och kunna välja var de vill bo. Många äldre har bott på landsbygde­n hela sitt liv och vill kanske inte bo i centrum. De ska ha rätten att välja boende och det får kosta, de har ju arbetat här i hela sina liv.

Gå i pension tidigare

I sommar blir det fyra veckors semester, då åker hon upp till stugan i Ångermanla­nd där dagarna kommer bestå av att plocka vildhallon och bada kvällsdopp i sjön. Livskvalit­et, menar Mona.

– Sedan älskar jag att resa. För två år sedan var jag för första gången på Gran Canaria och tyckte det var helt fantastisk­t. Annars gillar jag Cypern och Kroatien väldigt mycket. Jag kommer inte att arbeta tills jag är 65, utan min plan är att gå lite tidigare. Då vill jag spendera vintrarna utomlands, kanske i Spanien.

Om du inte fick bo i Vallentuna, var skulle du bo då? Jag har aldrig velat flytta, men eventuellt kan jag tänka mig att flytta till Ångermanla­nd på grund av naturen. Vi har byggt väldigt mycket, varenda grön plätt i centrum ska man bygga på. Det stör mig att man har smällt upp så mycket bostäder överallt.

 ??  ??
 ?? FOTO: ELLA SÖDERBERG ?? INBITEN VALLENTUNA­BO. Mona Jansson (SD) tycker att mycket har förändrats över åren i Vallentuna, och vill behålla bykänslan.
FOTO: ELLA SÖDERBERG INBITEN VALLENTUNA­BO. Mona Jansson (SD) tycker att mycket har förändrats över åren i Vallentuna, och vill behålla bykänslan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden