Mitt i Vallentuna

BADKUL NÄR VI HOPPADE AV I VALLENTUNA

I Vallentuna Centrum träffar vi badsugna som njuter av lovet, sommarjobb­ande ungdomar och restaurang­ägare som fått respekt.

- Text: Ella Söderberg | Foto: Maria Svensson

Vi börjar med att gå in på Bores Gatukök bredvid stationen. På en av stolarna sitter Jacob Wik, 22 år. Till hösten börjar han på KTH.

– Jag gillar att det är nära till Roslagsban­an och inte så mycket unga människor här. Jag bor i ett pensionärs­område där det är lugnt och skönt. Man kan sitta ute på balkongen sent utan att det låter mycket.

Termometer­n visar 29 grader och sommarlove­t ligger i den kvalmiga luften. På torget träffar vi syskonen Tilde och Tyra Himledahl som äter glass tillsamman­s med mormor och morfar som är på besök från Varberg.

– Jag tycker det är jättebra här, det finns många roliga grejer att göra som att äta glass, pizza, vara med kompisar och gå på biblioteke­t, berättar Tyra.

Mormor Britta och morfar Åke Edman håller med om att Vallentuna är ett bra ställe för barnen att växa upp på.

– Vallentuna är en idyll och jag är tacksam över att barnbarnen växer upp i en liten stad. Det finns närhet till allt och de kan cykla till skolan, säger Britta.

”Vallentuna har gått upp sig”

Vi fortsätter vidare mot Kvarnbadet. Parkeringe­n är nästan full och likaså cykelställ­en. I kön står familjer redo med picknickvä­skor, handdukar och badringar. Inne på gräset sitter Leah och Joline Gherke tillsamman­s med mormor Lena Axelsson. Lena är uppvuxen i Skara och gillar att Vallentuna har tillgång till storstaden.

– Det lockar att bo i en småstad då det är lugnt och skönt. Dock är det långa köer till hamburgers­tället här på badet, säger Lena Axelsson.

I poolen hoppar och leker många, ett perfekt ställe att tillbringa sitt sommarlov på. Vid kanten ligger Marcus Fagerdal tillsamman­s med sonen Filip och

Jag tycker att det är härligt att bo i en liten stad, hellre det än att bo i en stor stad där man inte känner så många.

njuter. Marcus tycker att orten Vallentuna har gått upp sig.

– Tidigare hade det kanske lite dåligt rykte med kriminalit­et och så, men nu har det byggts mer, det är ett finare centrum och känns mer som en förort till Stockholm. Det enda jag undrar är varför de inte kan sätta upp en storbildss­kärm här och visa fotbollen, säger han.

”Är hemma när jag ska sova” På vägen ut passar vi på att kika in hos ungdomarna som jobbar på badet. De flesta har fått sommarjobb­et via kommunen. Hur är det att vara ung i Vallentuna?

– Det är bra, men man är sällan i centrum, utan hemma hos nån, i Täby centrum eller i stan. De flesta av mina kompisar bor i Täby, så jag kommer mest hem när jag ska sova, säger Stephanie Wallén.

Tillbaka på torget igen. På Våning Ett är det lugnt. I baren står ägaren Terese Dudas. Tillsamman­s med sin syster tog de över restaurang­en i vintras och gjorde om konceptet.

– Alla som kommer hit känner varandra, det här är världens bästa jobb, säger Terese. Förändad stämning Servitrise­n Amanda berättar att stämningen förändrats sedan systrarna tog över.

– Jag tror det handlar om att det är två tjejer som äger stället. Det är inte så stökigt längre, jag tror att respekten här har höjts, säger Amanda.

Hon är uppvuxen i Vallentuna och berättar att hon på senare år har börjat märka av den gemenskap som finns i området.

– Jag tycker att det är härligt att bo i en liten stad, hellre det än att bo i en stor stad där man inte känner så många. Man brukar ju säga att världen är liten, men Vallentuna är ännu mindre, säger hon.

 ??  ?? När Leah och Joline Gherke är på besök hos mormor passar de alltid på att gå till Kvarnbadet.
När Leah och Joline Gherke är på besök hos mormor passar de alltid på att gå till Kvarnbadet.
 ??  ?? LUGNARE. Pappa Marcus tycker att Vallentuna med åren har blivit lugnare och bättre, här njuter han och sonen Filip av sommarlove­t.
LUGNARE. Pappa Marcus tycker att Vallentuna med åren har blivit lugnare och bättre, här njuter han och sonen Filip av sommarlove­t.
 ??  ??
 ??  ?? SMÅSTAD. Leah och Joline Gherke tillsamman­s med mormor Lena Axelsson som älskar att få bo i en småstad så nära storstaden.
SMÅSTAD. Leah och Joline Gherke tillsamman­s med mormor Lena Axelsson som älskar att få bo i en småstad så nära storstaden.
 ??  ?? GLASS. Åke och Britta Edman med barnen Tyra och Tilde Himledahl äter glass på torget efter att de svalkat sig på Kvarnbadet.
GLASS. Åke och Britta Edman med barnen Tyra och Tilde Himledahl äter glass på torget efter att de svalkat sig på Kvarnbadet.
 ??  ?? KRÖGARE. Terese Dudas har sedan i vintras drivit Våning Ett tillsamman­s med sin syster.
KRÖGARE. Terese Dudas har sedan i vintras drivit Våning Ett tillsamman­s med sin syster.
 ??  ?? STANNAR. Jacob Wik vill aldrig lämna Vallentuna, trots att flera vänner flyttat.
STANNAR. Jacob Wik vill aldrig lämna Vallentuna, trots att flera vänner flyttat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden