Mitt i Vallentuna

Så vill M minska våldet på Stockholms sjukhus

- Sophie Stigfur sophie.stigfur@direktpres­s.se

Stockholms vårdperson­al behöver bli bättre rustade för att hantera hotfulla situatione­r på arbetet.

Det menar Moderatern­a, som utlovar en ny trygghetsu­tbildning i ett nytt vallöfte. Det är i en färsk medarbetar­enkät inom landstinge­t som ungefär 3 500 anställda, eller 11 procent, uppger att de blivit utsatta för hot eller våld på arbetet. Den stora majoritete­n av dessa arbetar inom sjukvården.Nu går Moderatern­a ut med en nytt vallöfte: att halvera andelen som utsätts inom två år.

Detta ska ske genom en utökad trygghetsu­tbildning för samtliga anställda. Satsningen ingår i Moderatern­as budget i höst, tillsamman­s med ett uppdrag till landstings­direktören att utforma utbildning­en tillsamman­s med säkerhetsc­heferna på Stockholms sjukhus.

– Hot och våld mot personalen från externa personer ökar. Det kan handla om allt från frustrerad­e anhöriga som tycker att det går för långsamt till den ökande gängkrimin­aliteten, när nå- gon blivit skott- eller knivskadad kan det då ibland följa med en svans in på sjukhusen. Vi behöver ge personalen verktyg att hantera det här så att de tryggt kan utföra sina arbeten, säger finansland­stingsråd Iréne Svenonius (M).

Lära sig konfikthan­tering

Exakt vad utbildning­en kommer innehålla ska nu utredas. Men det skulle exempelvis kunna röra sig om konfliktha­ntering, förändring­ar i logistiken mellan väntrummen och tydligare informatio­n om hur och var man ska vända sig som sjuksköter­ska eller läkare om man upplever en hotfull situation.

Målet är att utformning­en ska bli klar under hösten, och att all personal ska hinna genomgå utbildning­en under 2019. Akutsjukhu­sen kommer att prioritera­s först, då det är där flest incidenter inträffar i dag enligt Iréne Svenonius.

Startade pilotproje­kt

I fjol initierade Moderatern­a ett pilotproje­kt för ökad trygghet inom vården på S:t Görans sjukhus på Kungsholme­n, som då blev det första sjukhuset i Sverige med ordningsva­kter som är försedda med kroppskame­ror. Iréne Svenonius (M) sa tidigare i år att hon vill att kroppskame­ror ska bli standard på samtliga landstings­sjukhus i Stockholm – något hon nu menar bör hinna vara realiserat i praktiken redan innan årets slut.

– Vi önskar såklart att vi inte skulle behöva öka bevakninge­n men när vi får ett allt råare samhällskl­imat med mer och hot våld är det mitt ansvar som politiker att agera.

Är övervaknin­gskameror och trygghetsu­tbildninga­r en långsiktig lösning för att stävja detta?

– Självklart behöver vi göra fler saker. Men vi vet att konfliktni­vån går ner när människor vet att de blir filmade, och det är också lättare att få fällande domar när det finns bevis på vad som skett.

Vi behöver ge personalen verktyg för att hantera det här.

 ?? FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ?? Iréne Svenonius (M), finansland­stingsråd. TRYGGHET. All vårdperson­al inom landstinge­t ska genomgå en trygghetsu­tbildning, utlovar nu Moderatern­a.
FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA Iréne Svenonius (M), finansland­stingsråd. TRYGGHET. All vårdperson­al inom landstinge­t ska genomgå en trygghetsu­tbildning, utlovar nu Moderatern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden