Mitt i Vallentuna

Kommunens svar om fallet på Väsbygårde­n

- Ella Söderberg 070-091 23 42 ella.soderberg@direktpres­s.se

Den kvinna på ett äldreboend­e som säger sig ha tvingas till sängs klockan 18 har rört upp känslor.

Nu dementerar Vallentuna­s tillförord­nade socialchef påståendet.

Den kvinna som på ett äldreboend­e uppger att hon tvingas gå till sängs redan vid 18 på kvällen har väckt stor uppmärksam­het. Men nu går kommunens tf. socialchef ut och dementerar påståendet. Den kvinna på Väsbygårde­n i Vallentuna som i förra veckan uppgav att hon ibland tvingas vara sängliggan­de i upp till 18 timmar per dygn har väckt stor uppmärksam­het. I ett inslag i SVT Nyheter beskrivs det hur Nora Korhonen, 71, tvingas gå och lägga sig redan vid 18-tiden och att hon ibland inte får stiga upp förrän vid lunchtid dagen efter. Hon kan själv inte ta sig ur eller i sängen utan hjälp uppger SVT Nyheter.

Men nu går Vallentuna kommuns tf. socialchef Inger Jakobsson ut och dementerar uppgiftern­a. På kommunens hemsida skriver hon att man har kontroller­at det aktuella fallet och att ”nu vet jag att i det här speciella fallet är påståenden­a grundlösa och oriktiga”.

Hur vet ni att det inte stämmer?

– För att vi har kontrolle- rat det. Vi har pratat med personalen och sjuksköter­skorna på boendet. Vi vet vad hon har för rutiner och kan konstatera att det inte stämmer, säger Inger Jakobsson.

Varför tror du att hon sa som hon gjorde då? – Det vet jag inte. Inger Jakobsson berättar att Väsbygårde­n inte tidigare fått någon indikation från Nora Korhonen att det skulle vara något fel. Hon anser att det är tråkigt att SVT:s inslag gjordes.

– Det gjordes utan någon som helst källkritik. Jag har alltid trott att man kan lita på SVT, men blev väldigt bestört över att de gjort det här utan att kontroller­a med någon. Jag förstår inte syftet med det här.

Kommer ni gå igenom rutiner eller liknande för att se över det här i fortsättni­ngen?

– Vi har gått igenom våra rutiner och vi har de resurserna som krävs. Jag ser inte att vi behöver göra några ytterligar­e åtgärder. Personalen gör att fantastisk­t jobb, säger Inger Jakobsson.

Vallentuna Nyheter söker Nora Korhonen för en kommentar.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TVÅ SIDOR. Enligt kommunen stämmer inte de uppgifter om att en kvinna på ett äldreboend­e tvingas vara sängliggan­de i upp till 18 timmar per dygn.
FOTO: MOSTPHOTOS TVÅ SIDOR. Enligt kommunen stämmer inte de uppgifter om att en kvinna på ett äldreboend­e tvingas vara sängliggan­de i upp till 18 timmar per dygn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden