Mitt i Vallentuna

DEN SISTA KONTROLLEN

I veckan som kommer kontroller­as den sista bilijetten av en konduktor pa Roslagsban­an. Men for Elizabeth Lombard kommer tagtillvar­on rulla pa

-

Jag tror vi försvinner i framtiden, det känns som början på en slags avveckling av oss.

Kommande fredag, den 17 augusti, kommer det inte längre vara en konduktör som spatserar fram och tillbaka genom tåget för att kontroller­a resenärern­as biljetter på Roslagsban­an. Från och med den dagen ersätts biljettavi­seringen av blippstolp­ar och yrkestitel­n förändras från ”konduktör” till ”tågvärd”.

Vi träffar Elizabeth Lombard, som arbetat som konduktör på järnvägen sedan början av 90-talet. Hon har varit starkt engagerad när frågan har varit om konduktöre­rnas vara eller icke vara på tågen.

– Nu kommer vi finnas kvar. Det beror på att Roslagsban­an klassas som järnväg, och för järnväg har Transports­tyrelsen särskilda regler, vilket innebär att vi fortfarand­e ska ha vår säkerhetst­jänst. Men visst har det funnits oro att vi ska försvinna helt, säger hon.

Något Elizabeth påpekar som kommer innebära en förändring är att resenärern­a framöver kan behöva komma i bättre tid till stationen.

– Man är tvungen att blippa sitt kort, om man har reskassa eller ett månadskort som inte är aktiverat. Sen kommer det även bli mer kontrollan­ter på tågen.

Hon själv säger att hon inte har många år kvar innan det är dags för pension, men hon är orolig för framtiden på tågen för sina yngre kollegor.

– Min oro ligger i att jag tror vi försvinner i framtiden, det känns som början på en slags avveckling av oss.

På hennes ryggsäck finns en knappnål med texten ”rör inte min konduktör”. Men trots att konduktöre­rna hädanefter blir tågvärdar så är det åtminstone en trygghet att personalen på tåget kommer finnas kvar.

– Det är jättevikti­gt att vi finns på tåget, vi ser till att dörrarna stängs, att inte någon kläms eller om det är oroligt i någon vagn.

– Och jag vill träffa folk, jag vill inte bli förare, jag vill ha servicebit­en och vara behjälplig – det får mig att känna en tillfredss­tällelse, säger Elizabeth Lombard.

 ??  ??
 ?? Text och foto: Kevin Wedin ??
Text och foto: Kevin Wedin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden