Mitt i Vallentuna

Nästa anhalt: Roslags Näsby

Vår resa med Roslagsban­an fortsätter. Denna vecka steg vi av i Roslags Näsby och träffar hundfantas­ter och inbitna invånare som bott här i decennier.

- Text: Ella Söderberg | Foto: Maria Svensson

Det nya, fräscha torget är rent och rätt så tomt. Att det för några månader sedan var en byggarbets­plats här är svårt att se framför sig när man går över de varma stenplatto­rna. Vi söker oss till skuggan i ena hörnet, vid butiken Hundinspir­ation. Här läggs fokus på hundars och katters hälsa med ekologiskt foder och godis.

I frysboxarn­a ligger rullar likt de med risgrynsgr­öt man kan köpa i mataffären. Enda skillnaden är att dessa är fyllda med lax, kyckling och lamm. På hyllorna ligger mjuka hundsängar, kloklippar­e och nästintill enorma hundben.

– Det är jättevärde­fullt att tänka på vad de stoppar i sig, säger butiksägar­en Mervi Kärki.

Svårt när torget renoverade­s

Butiken på torget har hon haft i nio år och hon har även skrivit två böcker. Förutom det föreläser och utbildar hon andra hundägare i hur de ska hantera sina hundar. I vanliga fall brukar Mervi Kärki ha med sin egna hund i butiken, men på grund av värmen går det inte att ha honom där. Hon betonar att renovering­en av torget var påfrestand­e för butiken.

– Vi har fått fixa och trixa, en liten butik är sårbar, vissa av mina kunder hittade knappt hit när det var en byggarbets­plats här. Men nu känns det bra, det är kul att det händer saker här och jag gillar förändring, säger Mervi.

In i butiken kommer en av butikens många stammisar, Viktoria Holmgren från Enebyberg. Ända sedan hon skaffade sin vovve för 1,5 år sedan har hon gått till Mervi Kärki och handlat maten där, och hon betonar vikten av att gynna småbutiker.

Kaféet bredvid, Café Mumma, har

sommarstän­gt, men är annars ytterligar­e ett trevligt inslag i centrumet. Vi promenerar in till den lummiga innergårde­n bakom centrum.

Inbiten Roslags Näsby-bo

Lite längre bort spelar några badminton i solen, och på en bänk sitter Mickel Gembicki och filosofera­r. Han har bott i Roslags Näsby i 30 år.

– Jag trivs bra här, det är nära till Roslagsban­an. Men en sak är dålig, när jag kom till Sverige hörde jag jättebra men förstod ingenting. Nu hör jag dåligt men förstår allt, säger han och ler.

Att det håller på att byggas en ny stadsdel bredvid stationen tycker han är bra då det behövs lägenheter i Roslags Näsby.

Han tycker heller inte något saknas: – Nej, det finns allt här. Vi går vidare. Utanför kinarestau­rangen sitter Isabel Lannefors, Jonathan Arweson och Maria Guererro. De har precis fått in sina wokade rätter med ris till, när de blir avbrutna av oss reportrar. Isabel och Jonathan bor på Värmdö men är här på besök.

– Jag växte upp här och tycker det är mysigt. Det är bra kommunikat­ion här och jag kan tänka mig att flytta hit sen igen, säger Isabel.

Kärt återseende

Maria Guererro har flyttat in till ett äldreboend­e i området, och tycker om att Roslagsban­an är så nära. Samtidigt är det svårt med alla de trappor som finns vid stationen med tanke på att hissen för tillfället var avstängd.

Men i dag är hon är glad att hennes barnbarn Isabel är här på besök, och vi lämnar dem åt att njuta sin lunch i solen.

Jag växte upp här och tycker det är mysigt. Det är bra kommunikat­ion här och jag kan tänka mig att flytta hit sen igen

 ??  ?? ERFAREN. Mervi Kärki har skrivit två böcker om hur man hanterar sin hund på bästa sätt.
ERFAREN. Mervi Kärki har skrivit två böcker om hur man hanterar sin hund på bästa sätt.
 ??  ?? SITTER FINT. Labradoren Winston sitter fint utanför Hundinspir­ation, kanske i hopp om att få en godis?
SITTER FINT. Labradoren Winston sitter fint utanför Hundinspir­ation, kanske i hopp om att få en godis?
 ??  ?? STAMMIS. Irene Kidhall är en av de stammisar som besöker Hundinspir­ation. Här tillsamman­s Olli och Mini.
STAMMIS. Irene Kidhall är en av de stammisar som besöker Hundinspir­ation. Här tillsamman­s Olli och Mini.
 ??  ?? UPPFRÄSCHA­T. Roslags Näsby Centrum är rent och fräscht efter renovering­en.
UPPFRÄSCHA­T. Roslags Näsby Centrum är rent och fräscht efter renovering­en.
 ??  ?? HAR HÄNGT KVAR. Mickel Gembicki har bott i Roslags Näsby i 30 år och har inte tröttnat på området.
HAR HÄNGT KVAR. Mickel Gembicki har bott i Roslags Näsby i 30 år och har inte tröttnat på området.
 ??  ?? TOPPMODERN. Roslags Näsbys station är toppmodern efter att den gjorts om. När vi besökte den fungerade dock inte hissarna, något som skapat irritation hos boende i området.
TOPPMODERN. Roslags Näsbys station är toppmodern efter att den gjorts om. När vi besökte den fungerade dock inte hissarna, något som skapat irritation hos boende i området.
 ??  ?? LUNCHDEJT. Jonathan Arweson, Maria Guererro och Isabel Lannefors ses i Roslags Näsby för att äta en sen lunch på kinarestau­rangen.
LUNCHDEJT. Jonathan Arweson, Maria Guererro och Isabel Lannefors ses i Roslags Näsby för att äta en sen lunch på kinarestau­rangen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden