Mitt i Vallentuna

Flera hundar sjuka efter sjöbad

- Ella Söderberg 070-091 23 42 ella.soderberg@direktpres­s.se

Flera hundar har kommit in till en veterinärk­linik i Vallentuna efter att ha badat i kommunens olika sjöar. Dock verkar det inte vara alger som ligger bakom infektione­rna. Med tanke på sommarens höga temperatur­er är det många som passar på att bada mycket och länge, både människor och hundar.

Men under veckan har flera hundar kommit in till Veterinäre­n i Vallentuna. Anledninge­n är att de har badat i olika sjöar runt om i kommunen och blivit dåliga. De har sedan kommit in till kliniken med klåda och irritation, som senare visat sig vara hudinfekti­on.

– Det vi har sett är att det inte rör sig om algförgift­ning, även om jag har hört att det ska fi nnas alger på vissa ställen. Sannolikt rör det sig om en tillväxt av bakterier, som växer i sjöar när det blir varmt, säger Jerker Kihlström, veterinär på Veterinäre­n i Vallentuna.

Vad ska man göra om man märker att ens hund blivit dålig av att ha badat?

– Det första man kan göra är att shamponera och tvätta hunden själv. Men om man märker att den ändå mår dåligt ska man självklart söka sig till en veterinär, säger Jerker Kilhlström.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden