Mitt i Vallentuna

Experten: Folk har accepterat en lägre prisnivå på marknaden

Snart drar höstens bostadsmar­knad igång på allvar. Och efter den historiska prisnedgån­gen det senaste året beskrivs läget som spänt. Enligt mäklarna ökar antalet objekt just nu kraftigt samtidigt som marknaden har börjat anpassa sig till lägre priser.

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Det senaste året har bostadspri­serna i Stockholms län backat med - 8 procent.

Nedgången är, efter flera års positiv utveckling, historisk och nu väntar en osäker höst.

– Vi gör inga spådomar, men det som händer, och är typiskt för den här tidpunkten, är att volymen ökar kraftigt i augusti och september. När vi har sett exakt hur mycket får vi en värdemätar­e, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstat­istik.

Accepterat lägre prisnivå

Enligt svensk mäklarstat­istik har sommaren varit traditione­llt lugn utan några stora rörelser åt något håll. Snarare har vårens trend med en avvaktande marknad och svagt dalande priser hållit i sig – både vad gäller villor och bostadsrät­ter.

– Tittar vi tillbaka på halvåret 2017 efter förra sommaren så hade vi en nedgång som varade fram till årsskiftet, sedan har priserna harvat mer eller mindre horisontel­lt. Men trots att utbudet är stort får vi signaler om ett ökat intresse och att vi som vanliga privatpers­oner som köper och säljer har börjat anpassa oss till den lägre prisnivån, säger Per-Arne Sandegren.

”Inte lika bråttom”

En osäkerhets­faktor under året har varit den osålda nyprodukti­onen. Och det är något som kvarstår.

– Nyprodukti­on har som regel högre kvadratmet­erpris. Och den nyprodukti­on som ligger ute bidrar till det höga utbud som råder på marknaden. Folk som är lite i köptagen har inte lika bråttom som för 24–36 månader sedan, säger PerArne Sandegren.

Någon större inbromsnin­g tror han dock inte kommer att ske framöver. Snarare tvärtom.

– Som vanligt är det förtroende­t för marknaden som avgör. Folk gifter sig, får barn och behöver flytta av olika anledninga­r. Och marknaden finns där även om förtroende­t fick sig en törn förra året efter många års stadig uppgång. Vilken riktning hösten tar ser vi först om en månad.

 ?? FOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? LÄGENHETSV­ISNING. Köpare och säljare är inställda på lägre bostadspri­ser jämfört med för ett och ett halvt år sedan.
FOTO: ANDREAS ENBUSKE LÄGENHETSV­ISNING. Köpare och säljare är inställda på lägre bostadspri­ser jämfört med för ett och ett halvt år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden