Mitt i Vallentuna

Nu loggar jag ut för gott

-

Okej! Nu är det sommarlov! Eller i alla fall för mig. Jag har likt Pippi Långstrump gått i skola ett tag och tar jag mig rätten till sommarlov! Eller rättare sagt; Jag har sagt upp mig! Tagit min Mats ur skolan! Gett fingret! Fulfingret! Jag struntar i skolan och upplever en ömsesidigh­et. Inte direkt att min skola, mina chefer, mina arbetskamr­ater och elever struntar i mig. Utan ”tiden”!

Den där tiden som gått sedan kommunalis­eringen av skolan för 25 år sen. Friskolere­formen och rättighete­n att välja skola! Skattesänk­ningar och skolpeng. Alla med ögon och öron öppna har läst och hört om hur läget i skolan är, hur föräldrar kräver, ungar flippar med telefoner och skollednin­g pusslar för att få ekonomin ihop.

Jag som lärare har upplevt mig som gisslan mellan elever, föräldrar och skollednin­g. Gör si, annars! Gör så, annars! En dröm jag förverklig­ade för nio år sedan när jag äntligen blev klar med min lärarutbil­dning krossades definitivt av GY11. Så nu lämnar jag in nycklarna, ställer in portföljen och loggar ut.

Så! Jag har sagt upp mig! Nej, det är en bit kvar till pensionsst­adiet. Att säga att jag är arbetslös är också fel. Jag har mer arbete än någonsin. En trädgård av min storlek kräver sin kvinna, sin spade och skottkärra. Och där går jag, mellan jordhög och rabatter.

Jag har börjat kalla mig dagledig, låter lite uppkäftigt och jag får passa mig så jag inte får en fet smäll av dessa småbarnsfö­räldrar med jobb, höga lån och kronisk sömnbrist. Eller GD! Jag har blivit GD på Torpet Lovisedal! GD = gårdsdräng och det är en förkortnin­g jag gillar. Jag ogillar förkortnin­gar som PAL, APT och NP – vanliga förkortnin­gar i skolans värld. En annan förkortnin­g jag och maken levt under är DINK, dual income – no kids, eller dubbel inkomst, inga barn. Nu är den tiden förbi, både dubbla inkomster och barn, eller hemmavaran­de barn som vi har ansvar för, för tydlighete­ns skull. Numera är det INK som gäller och verkligen inte YNK!

Jag har det bakom mig, småbarnsår­en, höga lån och livspussle­t. Det uttrycket var inte uppfunnet på min småbarnsti­d. Andra begrepp jag ofta hör i dag är: ”egentid” och ”unna sig”.

Jag var dessutom enastående förälder. Och det funkade! Jag är expert på billiga maträtter och att sy kläder. Så där är jag i dag! INK, ”egentid” och ”unna mig” med billiga maträtter och lagade kläder. Och som GD strosar jag runt i mina arbetsbyxo­r ( Jula) gamla t-shirt och koftor och sliter, både i jorden och på kläder. Och skolan? Jag bara säger ( med hjärtat): Lycka till!

Jag har sagt upp mig! Tagit min Mats ur skolan! Gett fingret! Fulfingret!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden