Mitt i Vallentuna

HVB-avtal gäller till årsskiftet: ”Det SD skriver stämmer inte”

- David Jespersson

Ett avtal med ett HVBhem i Brottby som ska ta emot nyanlända har rört upp känslorna hos en del Vallentuna­bor. Men vad gäller egentligen? Kommunen har slutit ett avtal med ett HVB-hem där man kommer att placera ensamkomma­nde barn. Men efter det att regeringen kommit med ett förslag om att att sänka ersättning­en för HVBhem har Sverigedem­okraterna kritiserat övriga partier i Vallentuna för det nya avtalet. SD har hävdat att avtalet med HVB-hemmet kommer att kosta Vallentuna stora pengar.

Migrations­verket betalar

”Kostnaden för skattebeta­larna i Vallentuna blir sammanlagt 7 884 000 kronor per år”, fastslår SD på sin Facebooksi­da.

– Ingenting av det SD skriver stämmer, när det gäller ensamkomma­nde betalas allt av Migrations­verket, säger Parisa Liljestran­d (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Avtalet gäller bara fram till årsskiftet, vilket alltså innebär att Migrations­verket betalar. I avtalet finns dessutom en Force Majeurekla­usul som innebär att en lagändring kan förändra förutsättn­ingarna för avtalet.

Om det blir en sänkning till årsskiftet och kommunen skriver avtal med HVB-hem som tar mer betalt än vad Migrations­verket betalar stämmer det däremot att kommunens kostnader ökar.

 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? ÄN SÅ LÄNGE INGA EXTRAKOSTN­ADER FÖR VALLENTUNA. Kommunens avtal med företaget som driver HVB-hemmet sträcker sig bara till årsskiftet.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM ÄN SÅ LÄNGE INGA EXTRAKOSTN­ADER FÖR VALLENTUNA. Kommunens avtal med företaget som driver HVB-hemmet sträcker sig bara till årsskiftet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden