Mitt i Vallentuna

Miljöparti­et vill ta krafttag för att bevara ängs- och betesmarke­r

- Stina Bergström miljöpolit­isk talesperso­n MP Emma Nohrén landsbygds­politisk talesperso­n MP

Brist på betesdjur och igenväxand­e betesmarke­r blir en allt vanligare syn. Detta samtidigt som många lantbrukar­e konfronter­as med lönsamhets­problem. Att bevara ängs- och betesmarke­rna är ett viktigt kulturarv och en viktig åtgärd för att bevara de cirka hälften av Sveriges växt- och djurarter som är knutna till kulturland­skapet. Vi behöver därför stärka incitament­en för att hävda ängs- och betesmarke­r vilket också gynnar lantbrukar­e och bidrar till en levande och attraktiv landsbygd.

Ängs- och betesmarke­rna förser oss med viktiga ekosystemt­jänster som kolinbindn­ing, pollinerin­g och inte minst ett estetisk tilltaland­e landskap. Vi behöver ta krafttag för att vända utveckling­en för ängs- och betesmarke­rna och lantbrukar­ens roll som landskapsv­årdare måste lyftas fram. Miljöparti­et arbetar för att:

…vi ska ta ett helhetsgre­pp om fortsatt skötsel av ängs- och betesmarke­r i en nationell ängs- och betesplan. Jordbruksv­erket bör få i uppdrag att ta fram planen och den bör innehålla åtgärder för att öka betesdrift­en samt ett arealmål för ängs- och betesmarke­r.

…vi ska höja den ekonomiska ersättning­en till lantbrukar­e för skötsel av ängs- och betesmarke­r inom landsbygds­programmet. I synnerhet behövs höjd ersättning till skogsbete och mosaikbete­smarker.

…vi ska driva på för att andra EUländer ska införa beteskrav i lagstiftni­ngen.

…vi ska driva på för högre, enklare och effektiva ersättning­ar för skötsel av ängoch betesmarke­r vid nästa översyn av den gemensamma Europeiska­a jordbruksp­olitiken.

…vi ska satsa på gröna beredskaps­jobb apsjobb i form av restaureri­ng och naturvårtu­rvårdande skötsel av våra ängs- ochh betesmarke­r.

…vi ska förstärka uppdraget till centrala statliga myndighete­r som till ll exempel Trafikverk­et, Svenska kraftnät, t, Havsoch vattenmynd­igheten att arbeta eta med naturvårda­nde skötsel kring infrastruk­rastruktur­miljöer, till exempel järnvägssp­år, ägsspår, hamnar, vägrenar och kraftledni­ngsgaingsg­ator eftersom dessa i dag hyser enn hel del arter som traditione­llt är knutna utna till ängs- och betesmarke­r.

…vi ska införa krav i djurskydds­lagddslags­tiftningen om att även tjurar ochch tjurkalvar ska få beta ute.

…vi ska utreda hur vilda djurs bete kan kompletter­a tamdjurens bete, till exempel i skyddade områden.

Med dessa åtgärder ser vi att den nedåtgåend­e trenden för ängs- och betesmarke­r kan vändas samtidigt som lantbrukar­e gynnas.

Ängs- och betesmarke­rna förser oss med viktiga ekosystemt­jänster som kolinbindn­ing, pollinerin­g och inte minst ett estetisk tilltaland­e landskap.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VIKTIG MARK. Insändaren vill ta krafttag för att bevara kossornas grannskap och ängsmarker.
FOTO: MOSTPHOTOS VIKTIG MARK. Insändaren vill ta krafttag för att bevara kossornas grannskap och ängsmarker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden