Mitt i Vallentuna

Järnmannen Niclas siktar på VM-medalj

Mer än två timmars stenhård träning varje dag kostar det den 50-årige Markimbon, Niclas Fagrell att ta sig till VM i Ironman på Hawaii. Men belöningen kan bli stor. – Mitt mål är att ta medalj, säger han. BÄST I SVERIGE. Tävlar i Ironman-VM på Hawaii i ok

- Hege Hellström 073-642 72 30 hege.hellstrom@direktpres­s.se

På ytan ser han ut som en helt vanlig civilingen­jör. Men när Niclas Fagrell bytt om till sin triathlon-dräkt och dyker mot vattnet framträder en helt annan bild.

En av de anställda på Sports club (före detta Gym och sim) säger med beundran i rösten att det inte är lätt att andas på det vis Niclas gör – huvudet kommer knappt upp över vattenytan.

Men det är kanske inte så konstigt, för Niclas tävlingssi­mmade som ung. Så småningom tog cyklingen över, och för några år sedan valde han att kombinera de två sporterna, plus löpning, vilket då kallas triathlon. Förra året anmälde hans fru honom till den tuffaste formen av triathlon, ironman.

– Det gick bra, lite för bra faktiskt, jag var i ledningen och körde för hårt. Jag fick kramp, men stapplade i mål i alla fall, berättar Niclas.

Även med kramp fick han en så bra tid att den kvalificer­ade till VM på Hawaii.

– Men jag var 49 år då och skulle ha tävlat i klassen 4549 år, så jag avstod.

Yngst i åldersklas­sen

I år blir 50-åriga Niclas i stället yngst i sin åldersgrup­p när VM avgörs den 8 oktober i Kona på Hawaii.

I årets kval i Kalmar noterade han den överlägset bästa tiden någonsin av en svensk man i åldersklas­sen 50-54, 8:58:24.

För att uppnå den kondis som krävs tränar han 15 timmar i veckan. Mest cykling och simning, och så lugn löp- ning eftersom tuff löpning har hög skaderisk.

– Men jag tränar inget annat än de grenarna. Ingen stretching, ingen styrka, det skulle ta tid från grenarna jag måste träna på. Och jag tränar alltid ensam, det skulle ta tid att boka träning med någon annan.

Hur orkar du med den här tävlingen?

– Det gäller att förflytta punkten när man behöver ta i. Jag vill vara trött när det är en mil kvar att springa, inte fyra. Och under cyklingen vill jag inte vara trött alls. Sista milen tar jag i allt, men den går faktiskt långsammar­e än när jag inte tar i och inte är trött.

jag tränar inget annat än de grenarna. Ingen stretching, ingen styrka, det skulle ta tid från grenarna jag måste träna på.

 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? SPECIALDRÄ­KT. Samma kläder ska funka i simning, cykling och löpning. För att slippa gå på toa under loppet är det fiberfatti­g kolhydratd­iet som gäller.
FOTO: ROLF ANDERSSON SPECIALDRÄ­KT. Samma kläder ska funka i simning, cykling och löpning. För att slippa gå på toa under loppet är det fiberfatti­g kolhydratd­iet som gäller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden