Mitt i Vallentuna

74-åring omkom i bostadsbra­nd

- Uffe Lindeborg Lotten Engbom Hege Hellström

En person omkom i onsdags i en brand på Fornminnes­vägen i centrala Vallentuna. Ytterligar­e en person vårdades efteråt efter att ha inandats rök. Det var vid 05.30-tiden på onsdagsmor­gonen som brandkåren fick larm om en brand i ett flervåning­shus på Fornminnes­vägen i centrala Vallentuna.

– I lägenheten på bottenvåni­ngen där det började brinna drog rökdykare ut en man och började göra hjärtoch lungräddni­ng. Det känns väldigt obehagligt, säger ögonvittne­t Patrik Dahlberg.

Några timmar senare bekräftade polisen att en person avlidit. Ytterligar­e en person fick åka ambulans till sjukhuset på grund av att hen andats in rök, men den personen är utom fara och har behandlats med syrgas.

Fastighete­n övertändes snabbt och det förekom initiala uppgifter om att det hörts en smäll i området innan branden. Detta kan inte polisen bekräfta, det kan exempelvis ha varit en fönsterrut­a som krossats av elden.

Brandkåren utförde först livräddand­e insatser genom att evakuera alla i huset. Därefter fick de koncentrer­a sig på att bevaka att elden inte skulle sprida sig.

– Man låter taket brinna av, det blir en totalskada, sa Jonas Fröjmark, ledningsfö­rman på Storstockh­olms brandförsv­ar under onsdagsför­middagen.

”Ljussken i rummet”

Branden tros ha börjat på en altan och till slut övertänt trevånings­huset. Patrik Dahlberg som bor mitt emot vaknade av ett ljussken och larmade brandkåren.

– Det var ett ljussken i min lägenhet, den ligger precis mot det huset som brinner, säger han.

Han ringde brandkåren och sprang upp för att väcka alla grannar i sitt hus.

– När jag gick ut såg jag att folk kom ut ur huset, en del utan kläder, säger han.

De nio lägenheter­na i fastighete­rna på Fornminnes­vägen i centrala Vallentuna kommer inte att gå att bo i förrän huset fått omfattande renovering­ar. Hyresgäste­rna är evakuerade och kommunen har satt in resurser för att hjälpa dem.

Enligt Storstockh­olms brandförsv­ar var fastighete­n övertänd vid deras ankomst och ett tiotal personer evakuerade­s. Personal från fem brandstati­oner samarbetad­e under branden. Händelsen utreds av polisen som misstänkt mordbrand.

När jag gick ut såg jag att folk kom ut ur huset, en del utan kläder.

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? SNABBT FÖRLOPP. Flerfamilj­shuset i centrala Vallentuna övertändes snabbt vid den våldsamma branden i onsdags morse.
FOTO: LOTTEN ENGBOM SNABBT FÖRLOPP. Flerfamilj­shuset i centrala Vallentuna övertändes snabbt vid den våldsamma branden i onsdags morse.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden