Mitt i Vallentuna

Anna Kristallen-prisades för dokumentär om misshandel

- Hege Hellström

Misshandel, kan det vinna priser? Ja, visar dokumentär­en om Felicia. En av personerna bakom filmen är Anna Birgersson Dahlberg från Valllentun­a. Anna Birgersson Dahlberg, chef på UR Internatio­nal, hoppade på idén om att producera en dokumentär om 16- åriga Felicia som lever med misshandel.

– Ämnet är så angeläget, att få upp ögonen för att det finns så många barn som växer upp med våld i familjer, de är 150 000 i Sverige i dag, säger hon.

Regissören bakom ” My life, my lesson”, Åsa Ekman, kunde komma nära familjen.

– Det gjorde hon genom att vara en skicklig regissör. Felicias berättelse är omöjlig att värja sig för.

Det är första gången en UR- dokumentär vinner ”guld”.

– Det känns fantastisk­t. Vi har vunnit mycket i andra tävlingar. Men aldrig det svenska tv-priset Kristallen.

Vallentuna har spelat en roll i Anna Birgersson Dahlbergs yrkesliv.

– Här lever folk med olika social bakgrund. Den uppväxtmil­jön har påverkat mig, alla människors lika värde är min drivkraft. Och jag tror att det går att förändra världen, om än bara lite. Det är bra att det kommer in människor från andra ställen. Vi ska hjälpa till att öppna upp oss ännu mer. Vi har det bra, vi har plats i våra hjärtan att hjälpa andra som inte har det lika väl förspänt.

Här lever folk med olika social bakgrund. Den uppväxtmil­jön har påverkat mig.

 ?? FOTO: UR ?? VANN ”GULD”. Producente­n Oscar Hedin, regissören Åsa Ekman och chefen för UR Internatio­nal, Anna Birgersson­Dahlberg.
FOTO: UR VANN ”GULD”. Producente­n Oscar Hedin, regissören Åsa Ekman och chefen för UR Internatio­nal, Anna Birgersson­Dahlberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden