Mitt i Vallentuna

Fler poliser på helgkvälla­rna i Norrort

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Fler poliser ska i höst finnas redo att rycka ut på kvällar och helger i hela norra och västra Stockholm. Men de flesta poliserna kommer att skickas till Sollentuna och Rinkeby. Polisen i distriktet Stockholm nord, där bland annat Täby, Vallentuna och Danderyd ingår, förstärker bemanninge­n i radiobilar under kvällar, nätter och helger.

Anledninge­n är att man med nuvarande bemanning ofta inte kan skicka ut en polisbil när någon har ringt in och rapportera­t en sak som inte är akut.

– Vi ökar antalet bilar som är ”måste-bilar”, som måste utgå på kvällspass. Som det har varit hinner vi inte med al lade jobbs om ring sin, säger Anette Ha ag, lokalpolis­om-rådeschef i lokal polisområd­e Täby, där även Vallentuna och Danderyd ingår.

Från och med den 12 september blir det en ökning med 20 procent mer personal hos polisen under de nämnda tiderna.

Inga nyanställn­ingar

För att kunna genomföra förändring­en flyttar polisen över resurser från brottsföre- byggande patruller till ingripande verksamhet, något som självklart påverkar det brottsföre­byggande arbetet.

– Det blir färre bilar som jobbar med den verksamhet­en, så är det. Vi tvingas hjälpa andra distrikt, som har mindre resurser än oss, med radiobilar också. Vilket innebär att vi får mindre brottsföre­byggande tid, säger Anette Haag. Är du orolig över det? – Orolig skulle jag inte säga i dagsläget. Men fortsätter trenden, att andras resurser minskar och vi tvingas omfördela resurser från oss till dem kommer det att påverka oss. Men i dagsläget gör det inte det.

Vilka tillfällen är det ni inte åker på i dag om kvällarna, som ni kommer att kunna göra nu?

– Nu kan det ibland ringas in jobb, som är mindre allvarliga, men som ibland blir bortpriori­terade, säger Anette Haag.

– Vi hoppas att när folk ringer in till polisen har vi alltid en ledig bil att skicka på jobben. En ökning på 20 procent måste på något sätt märkas av.

I förra numret av Vallentuna Nyheter uppmanade lokalpolis­en Stefan Dahlgren medborgarn­a att ringa oftare till 112. Han uttryckte då att det inte alltid måste vara en livshotand­e situation för att ringa det numret. Han menade då att många blivit för rädda för att ringa 112.

– Man ska inte tveka att ringa 112 om ett brott begås. Numret har blivit lite tabubelagt, man vill inte störa. Men det är inte bara numret när det är fara för människoli­v – 112 kan man också använda för att komma till polisen snabbt. Personalen gör en prioriteri­ng i alla fall, så man ska inte känna att man inte ska störa. Får vi inte hjälp av allmänhete­n kommer vi aldrig att vara lyckosamma, säger Stefan Dahlgren.

Var uppmärksam­ma

Kommunpoli­sen uppmanar också oss Vallentuna­bor att vara uppmärksam­ma på brott.

– Var uppmärksam på grannarna och vilka som rör sig i området. Känner man inte igen någon kan man ställa en fråga om man kan hjälpa dem. Grannsamve­rkan är en väldigt bra metod, säger kommunpoli­sen Stefan Dahlgren.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÖRSTÄRKNI­NG. Det ska bli mer poliser på kvällar och helger.
FOTO: MOSTPHOTOS FÖRSTÄRKNI­NG. Det ska bli mer poliser på kvällar och helger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden