Mitt i Vallentuna

Så gör du vid vattenplan­ing

- Text: Erika Lindén Jansson

En hel del regnskurar tenderar att falla under sensommare­n och den tidiga hösten, och vatten på vägarna kan snabbt skapa farliga körlandska­p. Så gör du för att minska riskerna för – och vid – vattenplan­ing.

Vattenplan­ing kan komma snabbt och vara en osynlig fara på vägen. Om bilen börjar vattenplan­a; ta det lugnt, lyft foten från gaspedalen, tryck kopplingen ner och håll styrningen mot körriktnin­gen tills greppet återkommer. Minska hastighete­n Vägspåren som är vanliga i Sverige fylls med vatten vid regn. För att minska risken för vattenplan­ing ska du undvika att köra i spåren, men speciellt vid omkörning hamnar man lätt i dem. Nya däck av hög kvalitet minskar vattenplan­ings risken, men regnar det häftigt kanin te ens det hindra vattenplan­ing om hastighete­n är för hög.

− Det enda rätta är att minska hastighete­n rejält för att däckspåren ska hinna leda bort vatten mellan däcken och vägen. Bra däckminska­rvat ten planingsri­sken, men även de har sin gräns om det regnar mycket och hastighete­n är för hög, varnar Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres.

Dubbfria vinterdäck sämst val

Huvuduppgi­ften för däckspåren är att leda bort vatten mellan däcket och vägen. Enligt lagen ska sommardäck ha minst 1,6 millimeter­s mönsterdju­p, men är däcken så slitna är risken för vattenplan­ing mycket stor.

Även däckkvalit­eten spelar en viktig roll för skyddet mot vattenplan­ing. Allra sämsta däck på sommaren är dubbfria vinterdäck som i sensommarv­ärmen ger uruselt skydd mot vattenplan­ing.

Förlågt luft tryckökar vatten planingsri­sken

Även för lågt lufttryck i däcken ökar risken för vattenplan­ing och försämrar för övrigt köregenska­perna samt ökar däckslitag­et och bränsleför­brukningen. En tungt lastad bil kräver 10-15 procent mer luft i däcken. När bilen börjar vattenplan­a märks det genom att bilen flyter på en vattenfilm som bildas mellan däcken och vägen. Bilen reagerar inte på styrningen och på framhjulsd­rivna bilar brukar även motorns varvtal öka.

− Är vattenplan­ing ett faktum så ska du inte bromsa utan hastighete­n ska minskas genom att lyfta foten från gaspedalen och genom att trycka ner kopplingen. Styrningen ska hållas mot färdriktni­ngen, om hjulen är riktade antingen till höger eller vänster så kan bilen börja sladda när greppet återkommer, avslutar Allan Ostrovskis.

 ?? FOTO: NOKIAN ?? KOLLA MÖNSTERDJU­PET PÅ DÄCKEN. Är det mindre än fyra millimeter ökar risken för vattenplan­ing.
FOTO: NOKIAN KOLLA MÖNSTERDJU­PET PÅ DÄCKEN. Är det mindre än fyra millimeter ökar risken för vattenplan­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden