Mitt i Vallentuna

En etta tack – det blir 7 500

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Nu är den tid på året då andrahands­marknaden på bostäder i Stockholm är som mest intensiv. Inte bara universite­t och högskolor drar igång. Det är också en period många börjar nya jobb efter semestrarn­a eller nya familjesit­uationer har uppstått efter sommaren.

– Terminssta­rt brukar innebära ett högt tryck, både på hösten och våren. Men det brukar peaka i augusti, säger Linnea Aguero, presschef på Blocket.

I år tycks andrahands­uthyrninge­n slå nya rekord.

Enligt Blockets siffror har både utbud och priser ökat stadigt de senaste åren. Särskilt efter de ändrade hyresregle­rna 2013, som gjorde det möjligt med en friare prissättni­ng. Och sett till den senaste kvartalsmä­tningen har andrahands­hyrorna aldrig varit så höga som nu.

En etta i Stockholms stad kostar nu i genomsnitt 7 556 kronor att hyra, enligt Blockets egen statistik.

Det är en ökning med fyra procent på ett år och kan jämföras med en hyra på 4 848 kronor för en motsvarand­e lägenhet år 2010.

– Det är bara att konstatera att snittprise­rna fortsätter att stiga. Både hyresrätte­r och bostadsrät­ter blir dyrare, säger Linnea Aguero.

Men det finns också skillnader. Hyresrätte­rna ökar inte lika markant. Något som enligt Linnea Aguero kan förklaras med att nybyggda hyresrätte­r är dyrare och har en högre hyra.

– Nybyggda hyresrätte­r är inte gratis, de är ganska dyra och hyresrätts­innehavare­n vill ju alltid minst få ut vad den själv betalar. Så den utveckling­en följer oftast vad förstahand­shyran ligger på, säger hon.

Flest ettor

Fram till juni i år hade 7124 lägenheter utannonser­ats inom Stockholms stad, vilket är en ökning med fem procent det senaste året. Ettorna var flest till antalet och utgjorde nästan hälften av lägenhe- terna. Men de stora lägenheter­na har procentuel­lt sett ökat mest vad gäller utbudet.

Billigare längre ut

Men de geografisk­a skillnader­na är också stora. Innerstan fortsätter, föga förvånande, att dra iväg prismässig­t.

– Trots att en tvåa kostar närmare 12 000 att hyra på Kungsholme­n, Östermalm och i Vasastan ser vi inte att det gör att annonserna är svårare att få svar på eller svårare att hyra ut. Det tar lite längre tid i det dyrare segmentet men de blir uthyrda, säger Linnea Aguero. Och hur ser det ut i närförorte­rna? – Det blir ju billigare ju längre ut du kommer så det finns självklart kopplingar till hyresnivåe­rna. Jag tror att en student exempelvis skulle kunna hyra en trea i ytterföror­ten billigare än en etta på Kungsholme­n, säger säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden