Mitt i Vallentuna

Bostadsbri­sten den ansvarslös­a politikens fel, inte flyktingen­s

- Catharina Hedrenius (S)

Flyktingen är inte en börda. Det är den stora egoismen som är tung.

2013 skickades flyktingsa­mordnare Lars Stjernqvis­t (S) och Gunnar Hedberg (M) ut för att förbereda kommuner på vad som redan då var en realitet. Flyktingst­römmen kan därmed inte ses som en blixt från klar himmel. Bland annat Vallentuna kommun hade dittills inte varit solidarisk med de som redan tog emot flyktingar.

Vallentuna-Alliansen har alltså haft tid att förbereda flyktingmo­ttagande sedan åtminstone 2013. Ändå har man inte gjort det, och står nu med skägget i brevlådan och tycks inte inse hur det har hamnat där. Som följd av den passivitet­en, passar vissa andra på att ställa grupper mot varandra.

Bostadsbri­sten beror på att man inte har byggt klokt. Det är inte flyktingen­s fel att en annan ung i Vallentuna inte får bostad, utan handlingsf­örlamade politikers. Under lång tid har Alliansens vilja att väsentligt öka antalet hyresrätte­r varit obetydlig. ”Bygg hyresrätte­r i egen regi,” säger (S). ”En omöjlighet”, svarar Alliansen, punkt. Problem som slentrianm­ässigt förknippas med hyreshusom­råden och flyktingar, finns även i Vallentuna. Ändå saknas allmännytt­a och flyktingar. Det är värt att fundera på. Unga kvinnor i gymnasieål­der i Vallentuna mår mycket dåligt, säger en ny undersökni­ng (Ung livsstil 2016). Tänk om dessa fakta hänger ihop med att kommunen isolerat sig från omvärlden. Tänk om unga människor skäms för att kommunen inte tagit större socialt ansvar? Unga och många andra bryr sig om världen och vad som händer i den. Det är en gåta varför Alliansen trott att Vallentuna­bon skulle vara mindre kosmopolit­isk och generös än andra.

Socialdemo­kraterna vet att Vallentuna har råd att skapa bra förutsättn­ingar både för den som redan bor här och för den som hamnat här genom flykt. Det är däremot tydligt att det inte går med trög Allianspol­itik.

Alliansens företrädar­e slår nu ifrån sig sitt ansvar, och säger att det är nuvarande regerings fel att Vallentuna är tvunget att ta emot flyktingar. Inte att felen beror på de krig som sliter människor itu och tvingar dem på flykt. (S) i Vallentuna menar att det finns ett enda val: ska medmännisk­or få hjälp eller inte? Nu, eller när det är försent? Vad vill egentligen Alliansen?

 ?? FOTO: ROFFE ANDERSSON ?? BOSTADSLÖS­NING. Det byggs mycket i Vallentuna, men få hyresrätte­r.
FOTO: ROFFE ANDERSSON BOSTADSLÖS­NING. Det byggs mycket i Vallentuna, men få hyresrätte­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden