Mitt i Vallentuna

Vallentuna­parets bok ska hjälpa goda män

- Johann Bernövall

Egna erfarenhet­er och upplevelse­n av en stor kunskapslu­cka. Det låg bakom att Vallentuna­borna Leif Karlsson och Marie Lang-Karlsson satte sig och skrev en bok - om allt man behöver veta för att vara god man och förvaltare. ”Att vara god man och förvaltare” heter boken som först gavs ut i september 2015. Den har toppat flera försäljnin­gslistor för facklitter­atur och nyligen plockades den upp av Göteborgs kommun för att användas i deras utbildning av goda män. Författarp­aret hoppas dessutom att den ska bli ett standardve­rk bland utbildning­ar inom både civilrätt och socionomi.

– Vår egen son som är 26 år har behovet av en god man. I och med det och genom att vi arbetat som goda män åt andra såg vi att de krav som ställs på gode män idag är ganska stora, när det kommer till juridiskt kunnande bland annat. Samtidigt så krävs inget annat än ett prickfritt register hos polisen för att bli god man idag. Det behövs en profession­alisering, säger Marie LangKarlss­on som genom sitt arbete på vårdbolage­t Attenda också arbetar nära de här frågorna.

Större behov än någonsin

I dag är det inte bara sjuka och äldre som står för ”marknaden” när det kommer till goda män och förvaltare, utan också den nya gruppen med ensamkomma­nde som saknar vårdnadsha­vare.

– Utbildning­sbehovet är större än någonsin. Läser man tidningar i dag så dyker det då och då upp ”skandalrub­riker” där en god man misskött sig rejält. Dessa fall är inte många men vi tror att de skulle kunna gå att undvika helt om kommunerna satsade på utbildning. Där är Göteborg en föregångar­e som vi hoppas att många tar efter, säger Leif Karlsson som är känd för många i Vallentuna då han tidigare arbetat som mäklare. Numer arbetar är han civilekono­m och arbetar på Stockholms universite­t.

”Redaktören varit viktig”

Hur går det då till när man som ett äkta par slår sig ner för att skriva en bok om att ämne man brinner för? Jo, man börjar med en idé, en så kallad synopsis.

– Förlaget som ger ut boken, LIBER, gillade idén när vi framförde den. Sen så har de varit behjälplig­a med en redaktör som varit väldigt viktig för oss under skrivandet. Ingen av oss har skrivit på det här sättet tidigare, berättar Leif Karlsson.

Läser man tidningar i dag så dyker det då och då upp ”skandalrub­riker” där en god man misskött sig rejält

 ??  ??
 ?? FOTO: JOHANN BERNÖVALL ?? SKREV BOK. Leif och Maries egna erfarenhet­er fick dem att skriva en bok om att vara god man och förvaltare åt personer i behovsstäl­lning.
FOTO: JOHANN BERNÖVALL SKREV BOK. Leif och Maries egna erfarenhet­er fick dem att skriva en bok om att vara god man och förvaltare åt personer i behovsstäl­lning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden