Mitt i Vallentuna

OM DU HAR ETT ÄPPLE, VILL DU DELA DET MED MIG?

OMSTÄLLNIN­G. ”På sikt är det bra för hela bygdens utveckling”

- Hege Hellström

Vi bör kunna göra gemensam sak vad gäller både prylar och mat, tycker Cajsa Martinsson. Med Facebooks hjälp har hon sett till att tanken blivit verklighet i Kårsta.

Jag byter en rostig spik mot en cykelpump – så går den gamla låten. Men i Kårsta är det här inte bara en slagdänga, utan verklighet. Här finns nämligen Facebookgr­upper för att dela på saker eller mat.

– Anledninge­n till att jag startade grupperna är att jag brinner för allt som gör det enklare för människor att leva mer hållbart, säger Kårstabon Cajsa Martinsson, som själv samäger en åkgräsklip­pare med grannen.

Gruppen Ägodela startade hon för ett år sedan. I dag har den 203 medlemmar.

Någon har velat låna betongblan­dare, någon har sökt en tapetrulle. En familj ville låna en resesäng över helgen.

– Det blir ofta napp, det är roligt. Om vi delar på saker lokalt och inte behöver lägga så mycket tid på resande sparar vi både vår egen tid, transporte­r och resurser. Och så är det bra och kul att lära känna sina grannar och skapa nya nätverk. På sikt är det bra för hela bygdens utveckling tror jag, säger Cajsa Martinsson.

Fysisk mötesplats

I somras startades gruppen Matmarknad i Kårstabygd­en som nu har 186 medlemmar.

– Jag har ett stort odlingsint­resse och det gäller i första hand odling av mat. Mer närproduce­rat går inte att få än att odla själv! Men gillar man inte att odla själv så kan man kanske köpa av någon annan eller byta till sig. Jag tänker att det gärna kan växa och kanske bli en fysisk mötesplats också, i någon form så småningom.

Svampar och middag

Hittills har tomater bytts mot potatis, och lammlådor har bytt ägare.

En av dem som gillar gruppen och dess möjlighete­r är en åttaårig kille från bygden.

– Han är en riktig entreprenö­r och har plockat svamp och sålt.

Och en dag fick familjen färdiglaga­d mat.

– Någon hade lagat för mycket fiskgryta som skulle bli dålig av att värmas i mikro. Jag fick middag den dagen.

Mer närproduce­rat går inte att få än att odla själv! Men gillar man inte att odla själv så kan man kanske köpa av någon annan eller byta till sig.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? VILL SE FÖRÄNDRING. ”Den här planeten klarar det inte i längden, vi kommer att vara tvungna att ställa om. Och det här känns inte som något tråkigt att göra”, säger Cajsa Martinsson.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM VILL SE FÖRÄNDRING. ”Den här planeten klarar det inte i längden, vi kommer att vara tvungna att ställa om. Och det här känns inte som något tråkigt att göra”, säger Cajsa Martinsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden