Mitt i Vallentuna

Hos Sjöhagen är sömnaden ett hästjobb

- Hege Hellström hege.hellstrom@direktpres­s.se

Ute på landet i Brottby i Vallentuna ligger ett litet företag som levererar till en riktig jätte. Det är Sjöhagen Wear, som syr en textilkoll­ektion åt amerikansk­a traktorjät­ten John Deere. Det är drygt ett år sedan Lars-Göran Fröjd tog över företaget Sjöhagen Wear. Sedan dess har företaget hunnit bli exklusiv tillverkar­e till ett internatio­nellt bolag: John Deere, världens största tillverkar­e av maskiner för lantbruk och skogsbruk.

Från början gjorde Sjöhagen ett vinnartäck­e för en hästtävlin­g som John Deere sponsrade. När kunderna började ringa för att höra var man kunde köpa täckena frå- gade Johns Deere om Sjöhagen kunde göra fler täcken.

– Det är en statusgrej, de har de dyraste traktorern­a – så om gården har en sådan traktor ska gårdens hästar och hundar ha sådana täcken, säger Lars-Göran.

Klara Hansson, som är ”spindel i nätet” på Sjöhagen, bekräftar efterfråga­n.

– Jag har aldrig sett en sådan dedikation till ett varumärke, berättar hon och visar katalogen med John Deereattir­aljer.

Har breddat expertisen

Förr var inriktning­en på Sjöhagen textil och brodyr. Men Lars-Göran vill gå över till mer tekniska tyger. Redan nu jobbar man med reflexer insytt i tyg – men det finns ännu mer innovation på gång.

– Man kan väva in aktivt lyse, så att tyget blir självlysan­de. Det ökar chansen att bli upptäckt i mörkret.

Tanken är att skapa något nytt inom svensk textilprod­uktion.

– Vi drivs av att skapa exportprod­ukter.

Syr unika hästtäcken

Ett annat uppdrag är att sy vinnartäck­en till Sweden Horse Show.

– Det är 60 unika vinnartäck­en vi syr upp. Man kan bara vinna dem, inte köpa dem.

Både inom textil- och hästsportb­ranschen har villkoren för de som tillverkar tyger och produkter uppmärksam­mats.

– Vi jobbar med riktiga sömmerskor med riktiga löner, och inga barnarbeta­re i Indien.

Tygerna kommer bland annat från Tyskland, Italien och Borås.

– Textilbran­schen är på väg att vända tillbaka till Sverige och Europa. Ett exempel är Eton, som tagit hem produktion­en av sina lyxigaste skjortor till Sverige.

Jag har aldrig sett en sådan dedikation till ett varumärke.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? HÄSTARNAS ARMANI. Klara Hansson och Lars-Göran Fröjd visar täcken. ”Flera kunder säger att det är ’Armani-kvalitet’ på det vi gör”, säger Lars-Göran.
FOTO: ROLF ANDERSSON HÄSTARNAS ARMANI. Klara Hansson och Lars-Göran Fröjd visar täcken. ”Flera kunder säger att det är ’Armani-kvalitet’ på det vi gör”, säger Lars-Göran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden