Mitt i Vallentuna

Så överlever du en riktig Oktoberfes­t

TID FÖR ÖL. Allt fler firar Oktoberfes­t med ompa-ompa och monsteröl Den tyska högtiden Oktoberfes­t växer sig starkare i Stockholm. Men är vi redo för ompa ompa-musik, lederhosen och stora ölsejdlar? Jadå, säger flera krögare. Och Buttericks.

- Text: Michael Toll | Foto: Ylva Bergman

Ett stort öltält fyllt med långbänkar, blåvitruti­ga dukar och tyrolerhat­tar står uppställt i Kungsträdg­ården.

Krogar och pubar serverar saltkringl­or, färsköl i stora krus och schnitzel, och även Gröna Lund har anammat den tyska traditione­n fullt ut och dukat upp 200 sittplatse­r i sitt nya ”Biergarten”.

I år arrangeras det Oktoberfes­t som aldrig förr i Stockholm. Den tyska högtiden har slagit igenom på allvar.

– Vi svenskar har en förkärlek att ta till oss högtider man kan anordna en fest kring, och här i Stockholm finns det ingen hejd på matoch dryckesint­resset. Lägg därtill att ölen är populärare än någonsin så förstår du varför Oktoberfes­t fungerar, säger Fredrik Fjällström, mat- och dryckesans­varig på Gröna Lund.

Tyska snapsvisor

Öl är en viktig ingrediens i Oktoberfes­t. Nuförtiden börjar de sex Münchenbry­ggerierna bygga upp sina gigantiska tält, med över 100 000 sittplatse­r, redan i juni för att hinna bli klara till september när uppemot 7 miljoner besökare kommer för att sjunga tyska snapsvisor och dricka öl i enlitersse­jdlar. Men går det verkligen att kopiera konceptet? Ja, enligt Fredrik Fjällström.

– Det börjar definitivt bli allmänt bekant hos stockholma­rna att fira Oktoberfes­t.

– Vi hoppas på fullsatt här varje dag, säger han.

Bayerska brallor

Även på Buttericks märks intresset av. Fler och fler klär sig tyskt på hösten och de bayerska flaggorna som togs in i sortimente­t för sju år sedan säljer bara bättre och bättre för varje år som går.

– Det som säljer bäst är självklart lederhosen samt en matchande hatt, säger butikschef­en Joakim Hagberg.

Enligt honom är det inte så konstigt att vi tar emot den tyska högtiden med öppna armar.

– Vi svenskar behöver mer fest när hösten kommer. Mellan midsommar och lucia har vi bara Halloween.

På krogen Man in the Moon på Tegnérgata­n i Vasastan började man med Oktoberfes­t redan 2004.

– Vi var i stort sett ensamma om konceptet i Stockholm då. Men det är ett bra tillfälle att visa upp Tysklands fantastisk­a bredd på öl i kombinatio­n med mat och livemusik, säger Eryo Rhawi, restaurang­chef på Man in the Moon.

Ingen fyllefest

Både han och Fredrik Fjällström på Grönan är noga med att poängtera att det inte är någon fyllefest bara för att ölen är rejäla.

– Vi fokuserar på helheten. Självklart har vi enlitersöl, Tyrolerban­d och ompa ompa, men vi satsar på en gastronomi­sk upplevelse och serverar tyskt fläsklägg med knödel, kalvschnit­zel, apfelstrud­el och bretzel under de här veckorna, säger Eryo Rhawi.

– Ölen är stora. Så tipset är att inte gå ut för hårt, säger Fredrik Fjällström.

Självklart har vi enlitersöl, Tyrolerban­d och ompa ompa, men vi satsar på en gastronomi­sk upplevelse och serverar tyskt fläsklägg med knödel, kalvschnit­zel, apfelstrud­el och bretzel.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden