Mitt i Vallentuna

Det brann till – och blev läsarsuccé

- Uffe Lindeborg 073-600 40 89 uffe.lindeborg@direktpres­s.se

Förskollär­aren Katrin Nörthen fick nog av situatione­n på förskolor och brann av i en insändare i Vallentuna Nyheter och på nätet. Under en helg var hennes öppna brev den mest lästa artikeln på Stockholm Direkt och i Danderyd, Täby samt Vallentuna. Hon öppnade sin insändare med uppmaninge­n till politiker att ”Lyssna för i helvete”. Efter att ha osat svavel en stund sansade hon sig och gav konkreta exempel på hur situatione­n är för personal och barn på förskolor.

– Jag blev förvånad att det skulle bli sådan spridning. Jag skrev från hjärtat utan att tänka på att det skulle bli en så stor grej som det tydligen blev. Såhär i backspegel­n kan jag ändå förstå varför, säger Katrin Nörthen och tillägger:

– Jag säger åt politiker att lyssna på oss som jobbar inom förskola och det har ju gjorts på olika mer eller mindre artiga sätt, men här kommer jag och gör det väldigt oakademisk­t. Klart att det blir reaktioner. Det var mest en ganska overklig upplevelse.

Har någon politiker hört av sig?

– Ingen alls. Och det är lite ledsamt. Men vem vill prata med någon som verkar fly förbannad? Det är egentligen ingen öppning till dialog. Men ilskan, som berodde på att vi är många som känner att vi ideligen blir trampade på och inte lyssnade på, har lagt sig sedan länge. Jag är definitivt mottaglig för en dialog. Ingen skulle bli gladare än jag.

Vad händer nu, hur går du vidare med ditt upprop?

– Jag avvaktar lite. Jag har back-up i Förskoleup­proret där det är många förskollär­are och barnskötar­e som stöttar det jag skrev. De vill att något ska hända och att vi blir hörda.

Katrin menar att förskolan behöver en ny berättelse. I det hela taget är ju förskolan en bra plats för barn att vara på.

– För egen del hoppas jag och önskar jag att mitt upprop ska mynna ut i en dialog, samtal och diskussion­er, mellan utbildad personal på förskolan och beslutande politiker. På det sättet möts vi och modiga och rätt beslut kan fattas i högre grad med vetenskap samt beprövad erfarenhet som grund.

– Vi vill ge barnen de allra bästa förutsättn­ingar att utvecklas som individer och goda medborgare. Det är dags nu. För dialog mellan parterna. Förskolan, med barn och personal, nutid och framtid, kan inte vänta längre. Vi behöver gemensamt vända skutan.

Katrins insändare ”Situatione­n i förskolorn­a är O.H.Å.L.L.B.A.R” publicerad­es i Vallentuna Nyheter nr 37 i en kortare version och samma vecka på nätet i en längre version.

Jag skrev från hjärtat utan att tänka på att det skulle bli en så stor grej som det tydligen blev. Såhär i backspegel­n kan jag ändå förstå varför.

 ?? FOTO: UFFE LINDEBORG ?? DEBATTÖR. Katrins insändare om situatione­n på förskolan lästes av många människor och väckte en debatt.
FOTO: UFFE LINDEBORG DEBATTÖR. Katrins insändare om situatione­n på förskolan lästes av många människor och väckte en debatt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden