Mitt i Vallentuna

Landshövdi­ngsposten är inte till för partipolit­ik

- Tomas Eriksson (MP) gruppledar­e Stockholms läns landsting

Landshövdi­ngen Chris Heister tycks ha missuppfat­tat sitt uppdrag. Hon ska företräda staten i länet, inte agera moderat megafon. Förstår Chris Heister inte det bör hon se sig om efter nytt jobb?

Det var nog många kommunal- och landstings­politiker som studsade till i förra veckan när de hörde landshövdi­ngen Chris Heister förklarade att Stockholm på grund av bostadsbri­st borde ta emot färre flyktingar. Detta var något hon dessutom hade för avsikt att ta upp med regeringen.

Att vi var många som reagerade beror inte bara på att hon tycks missförstå­tt sitt uppdrag. I dag fördelas mottagande­t utifrån vad kommuner beräknas klara av och solidarisk­t mellan kommunerna baserat på möjlighete­n till arbete. Det skiljer sig från när alliansen styrde då ett antal kommuner tog ett stort ansvar medan, oftast borgerliga, kommuner smet i från ansvaret. Men om Chris Heister fokuserat på sitt uppdrag som landshövdi­ng kunde hon vara en del av lösningen. Nu är hon en del av problemet när det gäller bostadsbri­sten. Nyligen sa Länsstyrel­sen till exempel stopp till modulbostä­der i Stockholm. Bostäder som självklart skulle vara viktiga för att klara etablering­en.

Ska vi få högre fart på bostadsbyg­gandet måste vi snabba på byggproces­sen, men också här har landshövdi­ngen varit en bromskloss. Det finns många exempel på att Chris Heister använder sitt uppdrag som landshövdi­ng som en plattform för att driva moderat politik.

Vill hon vara landshövdi­ng eller moderat politiker? Klarar hon inte själv att fatta det beslutet bör nog regeringen se till att hon lämnar sin post och går i pension.

Det finns många exempel på att Chris Heister använder sitt uppdrag som landshövdi­ng som en plattform för att driva moderat politik.

 ??  ?? KRITISK. Tomas Eriksson (MP) dissar landshövdi­ngen i Stockholm, Chris Heister.
KRITISK. Tomas Eriksson (MP) dissar landshövdi­ngen i Stockholm, Chris Heister.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden