Mitt i Vallentuna

SL går mot vinst – men biljettpri­serna höjs som planerat

- Andreas Jennische 073-600 69 20 andreas.jennische@direktpres­s.se

Ekonomiskt pressade SL väntas redovisa ett överskott på 180 miljoner kronor i år, enligt delårsrapp­orten för augusti. Ändå höjs månadskort­et med 40 kronor efter årsskiftet. I början av 2015 brottades SL med ett underskott på nära en halv miljard kronor, men enligt den senaste delårsrapp­orten är de röda siffrorna nu på väg att bli svarta.

– Det är en jättebedri­ft att på ett drygt år vända ett underskott på en halv miljard till ett överskott. Att göra det utan kraftigt höjda biljettpri­ser är stort, säger trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons.

Mindre fuskåkning

Ett ökat resande, mindre fuskåkning och en försäljnin­g av en tomträtt i Slakthusom­rådet till Stockholms stad, är några av anledninga­rna till den positiva prognosen.

Andra faktorer är besparinga­r på busstrafik­en som lett till minskad turtäthet på flera håll i länet.

Trots positiva signaler just nu står SL trots allt inför stora prövningar framöver.

– Snart kommer nya satsningar i form av Citybanan, utbyggd tunnelbana, bättre pendeltågs­trafik, en renoverad Roslagsban­an samt en utbyggnad av tvärbanan till Kista och Helenelund, säger Tamsons.

Nya investerin­gar

Den utlovade höjningen av månadskort­et med 40 kronor i januari (då enhetstaxa också införs) påverkas inte av en positiv delårsrapp­ort.

– Kommande höjning tar höjd för nya investerin­gar och kommer som planerat i januari. Men den görs med några tior per år. Det blir inte någon ryckig höjning med en hundralapp eller så åt gången, säger Kristoffer Tamsons.

Det är en jättebedri­ft att på ett drygt år vända ett underskott på en halv miljard till ett överskott.

 ?? ARKIVFOTO: KARIN NILSSON ?? BLIR DYRARE. Biljettpri­set höjs i januari.
ARKIVFOTO: KARIN NILSSON BLIR DYRARE. Biljettpri­set höjs i januari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden