Mitt i Vallentuna

Kassen och Påsen fick ny livschans

Kattungarn­a var dömda till döden där de låg i en plastpåse en varm sommardag. Men turen var på deras sida, någon hittade dem – och snart ska de flytta till en familj i Brottby.

- Hege Hellström

I dag är kattungarn­a, som döpts till ”Påsen och Kassen” efter hur de upphittade­s, lekfulla och keliga. De pendlar fram och tillbaka i humöret precis som ungar brukar göra. Men det är tur att de här små ungarna ens lever.

Låt oss börja historien i somras. Då var ett par på promenad vid Långsjön, när de hörde skrikande från en plastpåse. De gick fram och tittade – och hittade två kattungar i påsen. Eftersom paret skulle resa bort gick de ut på Facebook och undrade om någon kunde ta över kattungarn­a. Ann-Sofie såg meddelande­t vid nio på kvällen.

– Barnen hade gått och lagt sig men jag kände att vi måste hjälpa till. Jag har alltid älskat djur, säger AnnSofie Strömwall från Brottby.

Fick adoptivmam­ma

Hon tog hand om ungarna över natten, körde dem till djursjukhu­set i Albano och pratade med Solgläntan­s kattcenter i Vallentuna. Snart fanns en kattfamilj med en mamma som kunde ”adoptera” ungarna.

– Det var en varm dag så de kan inte ha legat så länge, de skulle inte ha klarat sig utan vatten. Det är fullständi­gt obegriplig­t hur man kan göra en sådan sak, hur är man funtad?, frågar sig Ann- Sofi e, som leker med kattungarn­a tillsamman­s med sina två barn Arwin och Thilde när tidningen hälsar på.

– Vi fäste oss direkt vid Kassen och Påsen, berättar Ann- Sofie. Det är hemskt det de utsattes för, fruktansvä­rt, stackars mamma när de tog hennes ungar. Om hon nu levde.

”Känns bra”

Hon började därför prata med Solgläntan och sade att hon ville ha hem ungarna när de var stora nog att avvänjas från adoptivmam­man. Vad som hänt med den riktiga mamman funderar Ann-Sofie på.

För Monica Lindblad, vars katt fick agera adoptivmam­ma, känns det bra att ha haft extraungar hemma.

– Det känns bra att göra en insats. Men tänk om folk bara tänkte på att det är levande varelser, vad vi skulle slippa mycket bekymmer, säger Monica Lindblad.

Det var en varm dag så de kan inte ha legat så länge, de skulle inte ha klarat sig utan vatten.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? RÄDDADE. Arwin, Ann-Sofi och Thilde Strömwall leker med kattungegä­nget.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM RÄDDADE. Arwin, Ann-Sofi och Thilde Strömwall leker med kattungegä­nget.
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? SOCKERSÖTA KASSEN. Ann-Sofi Strömwall har svårt att förstå hur någon kan vilja döda kattungar.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM SOCKERSÖTA KASSEN. Ann-Sofi Strömwall har svårt att förstå hur någon kan vilja döda kattungar.
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? VÄLKOMNAND­E. Adoptivmam­man Arya har tagit hand om de främmande kattungarn­a som om de vore hennes egna.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM VÄLKOMNAND­E. Adoptivmam­man Arya har tagit hand om de främmande kattungarn­a som om de vore hennes egna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden