Mitt i Vallentuna

Gymnasieva­let hägrar-tänk inte på det här

Snart dags att välja gymnasium. Här är fem tips på saker du ABSOLUT INTE ska göra när du väljer.

- Michael Toll Hege Hellström

På Vallentuna friskola går niorna i väljartank­ar – vad ska de läsa på gymnasiet?

– Jag ska gå ekonomi-ekonomi. Jag är intressera­d av de frågorna och vill bli mäklare, säger Danira Homic som går i nian.

Hennes klasskompi­s Tobias Vestberg ska välja restaurang och livsmedel.

– Jag vill bli bagare eller kock och lagar mat hemma, säger han.

Ingen av de båda niorndekla­ssarna har valt utifrån var kompisarna ska gå – något som Erik Appelberg, kommunikat­ionschef på gymnasium. se, säger är helt rätt. Här tipsar han om fem vanliga fällor man ska undvika att trampa i.

GÖR PRECIS SOM BÄSTA POLARNA

– Det är det sämsta du kan göra. Att välja gymnasium är ett stort och viktigt val i en ganska ung ålder. Det påverkar ens framtid och det är viktigt att valet man gör är välgrundat. Kolla upp vilka valmöjligh­eter som finns och vilket program som skulle passa dig bäst, inte var dina kompisar kommer att gå.

VÄLJ PROGRAM BARA FÖR ATT KUNNA GÅ PÅ HÖGSKOLA SENARE

– Det är ett av de vanligaste misstagen. Vissa tror att man inte kan söka till högskola om man väljer ett yrkesförbe­redande program. Men det är fel. Alla program har ett individuel­lt val, där man kan välja till kurser så att du får en grundlägga­nde högskolebe­hörighet. Så gå det program du brinner mest för och välj sedan till rätt kurser för att få behörighet.

LYSSNA (BARA) PÅ RYKTEN

– Alla skolor omgärdas av rykten. Vissa stämmer, andra inte. Det bästa sättet att själv bilda sig en uppfattnin­g och en känsla för skolan är att gå på ett öppet hus, snacka med lärare och tidigare elever och se hur lokalerna ser ut. Välj inte bort en skola bara för att en person säger att den är dålig, du bör inte grunda ditt val endast på en persons upplevelse.

VAR UTE I SISTA MINUTEN

– Ta god tid på dig. Börja redan nu leta informatio­n på nätet och se vilka alternativ som skulle passa dig. När det är dags för gymnasiemä­ssa och öppet hus är det bra att ha god förkunskap. I det bästa av världar kanske man har plockat ut ett par intressant­a alternativ. Många har jättepanik när det börjar närma sig valet, se till att inte själv hamna i den situatione­n.

VAR SPONTAN – OCH VAR ENSAM I BESLUTET

– Det sämsta du kan göra är att logga in på valdagen och bara helt spontant klicka i ett alternativ utan någon som helst eftertanke. Kom ihåg att du aldrig någonsin behöver vara ensam om det här beslutet. Finns det ingen som kan ge stöd hemma, sök upp en studievägl­edare i skolan eller på nätet. Det finns flera olika chattverkt­yg på nätet och studievägl­edare som svarar på mejl. Det kanske inte alltid känns så, men det finns faktiskt alltid någon som kan hjälpa dig i det här tuffa valet.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? HAR BESTÄMT DIG. Danira Homic och Tobias Vestberg har valt program – men för många är gymnasieva­let svårt och jobbigt.
FOTO: ROLF ANDERSSON HAR BESTÄMT DIG. Danira Homic och Tobias Vestberg har valt program – men för många är gymnasieva­let svårt och jobbigt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden